Tips
video-5-108000-00-34-09still003
13 dec. 2019

Maak je tuin winterklaar - 4 tips

Hoog tijd om de tuin winterklaar te maken, zodat deze goed de wintermaanden doorkomt. Wat je allemaal kan doen is afhankelijk van je tuin. De ene plant heeft geen verzorging nodig in de wintermaanden en de andere misschien wel heel veel. Hier een aantal algemene tips om de tuin voor te bereiden op de winter:

1. De grote schoonmaak

Nu aan het einde van de herfst kan het wel eens wat rommeliger zijn in de tuin. Het heeft flink gewaaid en jouw bomen hebben misschien aardig wat bladeren verloren. Begin daarom met het schoonmaken van jouw tuin. Dit doe je gemakkelijk door alle bladeren van je gazon te verwijderen en uitgebloeide bloemen weg te halen. Zo geef je jouw tuin een frisse start en kun je direct verder met het winterklaar maken van de tuin.

2. Planten beschermen

De winter kan soms erg streng zijn en jouw planten merken dit ook! Planten die vorstgevoelig zijn moet je beschermen tegen kou en vorst. Dit kan je doen door ze in te pakken met jute en daartussen wat stro of noppenfolie te plaatsen. Ga eerst even goed na of je plant goed tegen vorst kan, want het kan zijn dat dit niet nodig is. Dit heeft ook te maken met de standplaats van de plant. De wortels van planten in potten bevriezen bijvoorbeeld sneller dat planten die vol met de wortels in de bodem staan. Met behulp van een bodembedekker kun je jouw planten en knollen bescherming tegen vorst en kou. Je kunt uit verschillende bodembedekkers, zoals cacaodoppen, boomschors en kokossnippers.

Wil je meer tips? Kijk dan even op de Pokon Tuinkalender.
 

3. Vogels

Maak het vervolgens gezellig in jouw tuin deze winter! Hang vogelhuisjes op, want vogels overnachten hier maar al te graag in. Ook kun je vetbollen en andere voeding neerhangen in de tuin. Zo geniet je de hele winter van vrolijke vogeltjes die jouw tuin op komen zoeken.

4. Vijver

Vergeet ten slotte jouw vijver niet winterklaar te maken. Vijvers hebben namelijk ook wat extra aandacht nodig als de winter weer bijna begint. Het is belangrijk dat er altijd voldoende zuurstof in het water terecht kan komen. Zet daarom een ijsvrijhouder met luchtpomp in de vijver en haal gevallen bladeren uit het water. Vervolgens kun je een net over je vijver spannen, om te voorkomen dat er weer nieuwe bladeren in vallen.

Zo, jouw tuin is nu helemaal klaar voor de winter! Bekijk de tips om jouw tuin winterklaar te maken nog eens kort in deze video:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border