Tips
slakken-moestuin
8 jan. 2019

Slakken in de sla

Merk je dat de bladeren van jouw sla in de moestuin zijn aangevreten? Groeit je sla minder goed dan voorheen of zie je slijmsporen op de bladeren? Dan is de kans groot dat je last hebt van slakken in jouw moestuin. Je ontdekt op deze pagina wat je kunt doen om slakken te bestrijden en te voorkomen.

Oorzaken slakken in de sla

Een slak produceert met gemak 600 eitjes per jaar. Zodra je één slak in je moestuin spot, is het dus slechts een kwestie van wachten totdat je tuin door een heuse slakkenplaag getroffen wordt.

Er zijn verschillende oorzaken voor slakken in je sla:

  • Te natte moestuin: slakken zijn dol op vochtige grond, dus hoe vochtiger jouw moestuin, hoe sneller je slakken in je moestuin zult vinden.
  • Bepaalde gewassen: slakken hebben een voorkeur voor bepaalde gewassen zoals jonge stekjes, kool en dus ook sla.

Slakken voorkomen in de sla

Je kunt slakken in jouw sla nooit helemaal voorkomen, maar er zijn wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om de glibberige beestjes te bestrijden.

Slakken ruiken extreem goed en komen af op bepaalde geuren van groenten of planten in je moestuin, waaronder sla. Je kunt ze afschrikken door bepaalde gewassen te kweken met sterke geuren waar slakken niet zo dol op zijn zoals munt, venkel, geraniums of knoflook.

Wil je de slak weghouden van je sla dan moet je het de glibberige beestjes zo moeilijk mogelijk maken. Barricades zijn daarom een prima optie. Om de sla leg je materiaal waar slakken niet graag overheen kruipen, zoals stro, cacaodoppen, koffiedrab of gemalen schelpen. Slakken kruipen namelijk niet graag met hun weke buikjes over iets scherps heen. Je kunt ook een slakkenborstel of een afgeknipte plastic fles om jouw sla heen leggen.

Creëer een droog oppervlak in je moestuin zonder dat je moestuinplanten een tekort aan water hebben. Slakken (zeker naaktslakken!) hebben namelijk een hekel aan droge of ruwe oppervlaktes. Strooi cacaodoppen, eierschalen of houtsnippers op de bodem en je zult zien dat je slakken jouw gewassen met rust laten.

Slakken zijn vooral dol op jonge, verse, sappige blaadjes van de sla. Ze eten dan de kiemblaadjes eraf en de nog maar jonge sla zal al snel doodgaan. Maar ook als ze net wat groter zijn, kunnen ze compleet verdwijnen. Een maatregel die je dan kunt nemen is om ze eerst binnen op een veilige plek voor te zaaien. Als de sla dan groot genoeg is om een aantal happen van de glibberige beestjes te trotseren, kunnen ze in de moestuin geplant worden. Vooral met sla, maar ook met bijvoorbeeld andijvie, blijkt het erg goed te werken.

Slakkenkorrels als bestrijding

Kunnen de slakken meer van de sla genieten dan jij? Dan kun je slakken eenvoudig en snel bestrijden met Pokon Tegen Slakken Korrels. Na het eten van de korrels, trekken slakken zich terug in hun schuilplaats en daar sterven ze. Ze kunnen dus niet worden opgegeten door huisdieren, egels of vogels. Mocht je dit toch zien gebeuren, schrik dan niet. De slakkenkorrels zijn veilig voor mens en dier. Let natuurlijk wel bij gebruik op de beschreven voorzorgsmaatregelen. De Pokon Tegen Slakken korrels komen in drie verschillende varianten:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Probleemoplosser
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Probleemoplosser