Tips
shutterstock_1743247445.webp
2 jun. 2023

Maak je eigen sedumdak in 6 stappen

Sedumdaken, ook wel bekend als groendaken, winnen steeds meer aan populariteit. Dat is niet zo gek, ze bieden namelijk een verrassende aanblik: een levend groen-rood tapijt dat het dak van een huis of schuur bedekt. Met een sedumdak maak je van een simpel dak een sprookjesachtige aanblik. Kan jij niet wachten om te beginnen? Wij delen, voordat je naar het tuincentrum rent, de 6 stappen die nodig zijn om een prachtig sedumdak tevoorschijn te toveren.

Wat is een sedumdak?

De naam klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk is een sedumdak niets anders dan een kleine tuin boven op het dak van je huis of schuur. In plaats van alleen maar stenen, tegels of gewone dakbedekking bedek je het dak een laag vetplantjes (sedum). Deze bijzondere planten zijn echte overlevingskunstenaars. Ze gedijen op droge, zonnige plekken en hebben weinig onderhoud nodig.

Help de vlinders en bijen met een sedumdak

Het sedum maakt van een ongebruikt stuk dak in een handomdraai een levendig ecosysteem. De kleine plantjes vormen samen een dicht netwerk van groen, dat allerlei voordelen biedt. Ze helpen bij het vasthouden van water, waardoor het risico op overstromingen bij hevige regenval wordt verminderd. Bovendien isoleren ze het gebouw, waardoor het koeler blijft in de zomer en warmer in de winter. Daarnaast is zo’n veilige, hoge, groene omgeving de ideale plaats waar vlinders en bijen hun voedsel kunnen verzamelen zonder gestoord te worden. Ook andere insecten maken van een sedumdak hun nieuwe woonplaats.  

Tegel eruit, uh -af, groen erin

Door van je dak een prachtig groen schilderij te maken, vergroen je de stedelijke omgeving en breng je de natuur terug naar onverwachte plekken. Het is een makkelijke manier om een meer duurzame en ecologische manier van leven te omarmen. 

Ons stappenplan om zelf een sedumdak te maken

Het maken van een eigen sedumdak is gelukkig minder moeilijk dan het lijkt. Met enige voorbereiding kan je snel aan de slag. Begin eventueel de eerste keer klein, met het dak van een schuurtje en waag je groene vingers daarna aan grotere projecten.

Stap 1: Planning en voorbereiding

Voordat je begint, is het belangrijk om een aantal zaken te controleren. Allereerst moet je vaststellen wat de draagkracht van het dak is. Het kan nodig zijn om een professional te raadplegen als je hierover twijfelt. Het is altijd goed om een professional te raadplegen wanneer je vermoedt dat het dak wat ouder is of toe is aan onderhoud.

Daarnaast is het van belang om te controleren of je vergunningen of speciale toestemming nodig hebt voor de plek waar jij een sedumlaag wilt aanbrengen. Wat er mogelijk is kan per gemeente verschillen.

Stap 2: Dakvoorbereiding

Zorg ervoor dat het dakoppervlak schoon en vrij is van vuil en bladeren voordat je begint. Het kan zijn dat je tijdens deze werkzaamheden ziet dat je dak beschadigd is. Zorgt er voor je begint voordat deze schade gerepareerd is en het oppervlak weer volledig waterdicht is. Niets zo vervelend als een lekkage, waardoor je weer helemaal opnieuw moet beginnen.

Stap 3: Aanleggen van een drainagelaag

Iedereen die gek is op kamerplanten kent dit probleem: natte wortels. Ook jouw sedumdak is hier niet gek op. Met behulp van een speciale drainagemat of geotextiel wordt overtollig water afgevoerd. Dit voorkomt dat je sedumdak te nat wordt en afsterft.

Stap 4: Substraatlaag

Boven op de drainagelaag komt een substraatlaag te liggen. Deze laag bevat de nodige voedingsstoffen, zodat de sedumplanten zich goed kunnen hechten. Er bestaan speciale mixen voor sedumdaken. Gebruik hier nooit gewone aarde voor.  De substraatlaag is een luchtige mix, terwijl gewone tuinaarde erg zwaar is. Dit is niet goed voor de dakconstructie en belemmert ook nog eens de groei van je vetplanten. Daarnaast kan gewone potgrond of tuinaarde op een dak, door de druk, snel verzuren. Dit vinden je vetplantjes niet prettig. Onkruid vindt die zure omstandigheden juist heerlijk. Hierdoor ontstaat de kans dat jouw mooie sedumdak binnen de kortste keren vol onkruid staat. Een goede substraatlaag geeft je sedumdak dus de juiste bodem. Breng een gelijkmatige laag van ongeveer 4-7 centimeter dikte aan. Nu is het tijd voor het leuke werk!

Stap 5: Planten van de sedumpluggen

Nu is het tijd om de sedumplanten te planten. Sedums zijn vetplanten die niet veel zorg vragen. Hierdoor zijn ze prima geschikt voor op daken. Er zijn allerlei soorten sedumplanten in al evenveel kleuren beschikbaar. Zo’n setje met vetplanten voor op het dak wordt ook wel een sedumplug genoemd. Houd tussen elke sedumplug ongeveer 20-30 cm ruimte. Zo krijgen de planten de ruimte om naar elkaar toe te groeien. Zodra de sedumplug het substraat raakt, druk je deze zo stevig mogelijk aan, zonder hierbij de plant te beschadigen. Tadaa, daar is jouw prachtige sprookjesachtig dak. Klaar om van te genieten.

Stap 6: Onderhoud

Hoewel sedumdaken niet veel onderhoud vragen, is het belangrijk om jouw kleurrijke dak regelmatig te controleren. Zo houd je de planten gezond en weet je zeker dat je dak vrij is van beschadigingen, zodat je nog langer kan genieten van je groene project. Volg hiervoor onze onderhoudstips voor sedumdaken:

Water geven

In de eerste paar weken na het aanleggen van het sedumdak is het belangrijk om de planten regelmatig water te geven om ze goed te laten wortelen. Geef ze ongeveer twee keer per week water. Als het regelmatig regent is dit uiteraard niet nodig.

Onkruidbestrijding

Net als je tuin of balkon is ook een sedumdak gevoelig voor onkruid. Door het ongewenste groen er regelmatig tussenuit te halen voorkom je dat het de vetplanten overwoekert. Daarnaast wil je niet dat het onkruid belangrijke voedingsstoffen wegneemt van je sedumplanten.

Bemesting

Na een tijdje zijn de voedingsstoffen uit de substraatlaag opgebruikt. Vergeet daarom niet je sedumdak eenmaal per jaar te bemesten. Gebruik hiervoor altijd een speciale meststof voor sedums.

Snoeien

Hier kunnen wij kort over zijn. Sedumplanten hoef je eigenlijk niet te snoeien, maar het is wel mogelijk om het te doen om te voorkomen dat takken of planten over de rand hangen of te groot worden.

Controleer de waterafvoer

Het is heel belangrijk dat het water makkelijk kan weglopen. Vergeet daarom niet om regelmatig te controleren of de afvoer vrij is van vuil en blad. 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border