Tips
04-10-19

Je moestuin in het najaar

Nu de dagen natter en kouder worden, is het moestuinseizoen bijna voorbij. Na de laatste oogst is het tijd om de moestuin voor te bereiden op het volgende jaar. Een goede voorbereiding zal ervoor zorgen dat de grond weer klaar is voor nieuwe beplanting in het nieuwe jaar.

Bereid je moestuin voor op de winter

Maak je moestuin winterproof! Vanaf half oktober neemt de kans op kou toe en kun je starten met het winterklaar maken van je moestuinbak. Een leuke en slimme activiteit. Haal de laatste oogst binnen, haal onkruid weg en strooi in je moestuin nieuwe, verse grond.

Het is belangrijk om de moestuin goed om te spitten, want dit maakt de grondstructuur lekker luchtig. Na het omspitten kun je een laag compost van ongeveer 2 cm op de grond strooien. Deze laag zal de grond voorzien van goede grondstof voor je toekomstige planten.

Bescherming voor je moestuin

Bescherm je moestuin met een bodembedekker, zoals kokos, cacaodoppen, turfstrooisel of stro. Zo is je moestuin meer bestand tegen vrieskou.

Zaaien en oogsten

Wat kun je zaaien en oogsten in het najaar? In de moestuin vind je nu onder andere nog aardpeer, boerenkool, spruiten, winterprei, rucola en pastinaak. Vanaf december kun je weer beginnen met het zaaien van uien en prei, maar het echte werk start vanaf half januari!

Tip: Rond deze periode is het handig om alvast na te denken over een moestuinplanning voor volgend jaar.

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (2)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Isabel Toren van Oijen | 08-10-19

mijnpokon_wit_groen
Ik heb moestuinvoeding van Pokon kan ik dat nu nog aan de aarde toevoegen of ben ik daar te laat mee?

Pokon | 14-10-19

mijnpokon_wit_groen
Hoi Isabel. Als je vruchten nog niet rijp zijn kun je gerust voeding geven. Dit zal ze helpen het laatste stukje!
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.