Tips
09-08-19

Lavendel snoeien

Geniet jij deze zomer ook van de heerlijke geur én mooie kleur van lavendel? Lavendel is een erg populaire plant zowel in de border, als in een pot op het balkon of terras. Het is ook een relatief makkelijke plant die met voldoende water en een zonnige standplaats al snel tevreden is. Voor een gunstige ontwikkeling van jouw lavendel plant, zet je deze in Pokon Potgrond Terras & Balkonplanten Bio en voed je twee keer per jaar (feb-april & aug-sept) bij met Pokon Bio Tuinmest.

Als je volgend jaar opnieuw wilt genieten van je lavendelstruik, is het belangrijk om deze te snoeien. We vertellen je graag hoe je dat het beste kunt doen.

Wanneer moet ik lavendel snoeien?

Lavendel snoeien doe je twee keer per jaar:

Hoe moet ik lavendel snoeien?

De beste manier om lavendel te snoeien is door dit niet tot op het hout te doen. Het is namelijk erg belangrijk dat je nog voldoende groen overhoudt, ter bescherming tegen de vorst in de winter. Tijdens het snoeien ga je op zoek naar jonge scheuten en knip je zo laag mogelijk boven het eerste groen af. Door je lavendel te snoeien help je de struik de winter door en kun je straks weer genieten van heerlijk, geurende lavendel in de tuin, op het balkon of het terras!

Zomersnoei lavendel

De kans is groot dat de lavendel in je border of pot nu (augustus) is uitgebloeid. Dit is het moment waarop je je lavendel voor de tweede keer dit jaar snoeit. De lavendel is één van de makkelijkste planten om te snoeien, want het enige wat je hoeft te doen is takjes met de dode, uitgebloeide bloemetjes weghalen. Dat mag vrij rigoureus: je kunt met een heggenschaar alle dode takjes wegknippen tot een hoogte van ongeveer 15 tot 20 cm. Na de bloei snoei je dus tot ⅓ terug.

Hoofdsnoei lavendel

De hoofdsnoei vindt plaats in het voorjaar, om de groei van je lavendel in de zomer extra te stimuleren. Dit kun je het beste doen aan het einde van de maand maart of begin april. Snoeien mag in het voorjaar best rigoureus, zodat de lavendelstruik mooi compact blijft. Zo geef je je lavendel alle ruimte om weer te bloeien. Let wel op dat er nog voldoende groene blaadjes aan het eind van de takjes zitten, anders zullen die mooie paarse bloemetjes straks veel minder goed bloeien.

Lavendel toppen

Voor wie nog langer van de aangename geur en aantrekkingskracht van lavendel wil genieten is 'toppen' het toverwoord. Door je lavendel in het voorjaar te toppen, worden er steeds weer nieuwe scheuten gevormd. Hierdoor beleeft de lavendel in de zomer een dubbele bloei. Toppen kan ook een tactiek zijn om de plant niet te hoog te laten worden. Je remt de groei in de lengte als het ware af en stimuleert de groei in de breedte.

Met het toppen van lavendel haal je letterlijk het topje van de stengel af, zodat andere ogen op de stengel de ruimte krijgen te ontplooien. Je kunt toppen door met je nagels de top af te knijpen, maar je kunt hiervoor ook prima een schaar gebruiken.

Succes met het snoeien en toppen van jouw lavendel!Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (1)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Eric donners | 19-09-18

mijnpokon_wit_groen
Terugsnoeien tot 15-20 cm gemeten vanaf maaiveld of vanaf daar waar “doodlijkend hout” begint?
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.