Tips
24-08-18

Lavendel snoeien

Heb jij deze zomer ook zo genoten van de heerlijke geur én mooie kleur van lavendel? Lavendel is een populaire plant, zowel in de border als in een pot op je balkon of terras. Het is een relatief makkelijke plant die met voldoende water en een zonnige standplaats al snel tevreden is.

Als je volgend jaar opnieuw wilt genieten van je lavendelstruik is het belangrijk om deze te snoeien. We vertellen je graag hoe je dat doet.

Wanneer moet ik lavendel snoeien?

Lavendel snoeien doe je twee keer per jaar:

  • Snoeien in het voorjaar (maart/april)
  • Snoeien in de zomer (augustus, uiterlijk eind september)

De eerste keer snoei je in het voorjaar om de groei van je lavendel in de zomer extra te stimuleren. Dit kun je het beste doen aan het einde van de maand maart of begin april. Snoeien mag in het voorjaar best rigoureus, zodat de lavendelstruik mooi compact blijft. Zo geef je je lavendel alle ruimte om straks te gaan bloeien.

Let wel op dat er nog voldoende groene blaadjes aan het eind van de takjes zitten, anders zullen die mooie paarse bloemetjes straks veel minder goed bloeien.

Zomersnoei van de lavendel

De kans is groot dat de lavendel in je border of pot nu (eind augustus) uitgebloeid is. Dat is het moment waarop je je lavendel voor de tweede keer dit jaar snoeit. De lavendel is één van de makkelijkste planten om te snoeien, want het enige dat je hoeft te doen is takjes met de dode, uitgebloeide bloemetjes weg te halen. Ook dat mag vrij rigoureus: je kunt met een heggenschaar alle dode takjes wegknippen tot een hoogte van ongeveer 15 tot 20 cm.

Je zorgt er zo voor dat je lavendel nog wel voldoende bescherming heeft tegen de vorst die straks gaat komen. Door je lavendel te snoeien help je de struik de winter door en kun je straks weer genieten van heerlijk, geurende lavendel in de tuin, op het balkon of op het terras!

Succes met snoeien!

border-cta

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (1)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Eric donners | 19-09-18

mijnpokon_wit_groen
Terugsnoeien tot 15-20 cm gemeten vanaf maaiveld of vanaf daar waar “doodlijkend hout” begint?
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.