Tips
knoflook kweken.png
13 sep. 2023

Kweek je eigen knoflook

Eet je graag knoflook? Wist je dat knoflook heel gemakkelijk zelf te kweken is? De beste tijd om knoflook te kweken is in het najaar. Handig, want je moestuinbakken zijn in deze tijd van het jaar vaak wat leger dan in de lente of zomer. In dit artikel lees je alles over het kweken van je eigen knoflook.

Wanneer planten?

De beste tijd om knoflook te planten is in het najaar: vanaf half september tot half november. Je krijgt namelijk de beste en grootste knoflookbollen als de kou er goed overheen is geweest.

Hoe kweek je zelf knoflook?

Knoflook kun je niet zaaien, maar poot je. Je hebt voor het kweken van knoflook, knoflookteentjes nodig. Je kunt kiezen voor pootknoflook (speciaal voor de teelt), maar je kunt ook biologische knoflook gebruiken uit de supermarkt. Als je kiest voor tenen uit de supermarkt, kan het zijn dat je oogst misschien mislukt of dat je iets minder oogst krijgt. Het is namelijk erg belangrijk dat de knoflook die je gebruikt vers is. Poot altijd alleen de grootste tenen. Knoflooktenen speciaal voor de teelt zijn vaak iets er groter en geven daarom ook sterke en gezonde planten. 

Extra smakelijke knoflookrassen:

  • Olifantenknoflook
  • Purple glazer
  • Vallelado

Stappenplan

  1. Zorg dat je goed doorlatende, losse grond hebt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Pokon Mix voor je Moestuinbak gebruiken. Of verbeter je volle grond met Pokon Bio Moestuin Grond.
  2. Plant de tenen met de punt naar boven in de grond.
  3. Plant de tenen 5 cm diep en houd een plantafstand aan van 15 cm.
  4. Bedek de tenen met een laagje verse grond.

Hoe verzorg je knoflook?

Het kweken van knoflook vraagt niet om expertise of groene vingers. De planten hebben namelijk amper verzorging nodig. Het enige wat je hoeft te doen is planten en wachten. Na een aantal weken komt er groen loof te voorschijn. Het lijkt een beetje op het loof van een ui. Wanneer het kouder wordt kan het zijn dat het groen wat minder mooi groen er uit gaat zien. Geen paniek, na de winter zullen je knoflook plantjes zich weer herstellen. Is er extreme vorst verwacht? Dek dan je knoflookplantjes af met bijvoorbeeld een hoes, tunnel of een oude deken.

Knoflook heeft geen extra voeding nodig. Wel moet je vooral in de warmere maanden uitkijken dat de plant niet uitdroogt. Geef de plantjes water als dat nodig is. Je kunt ook een bodembedekker gebruiken. Lees ook: Bodembedekkers in de moestuin

Tip: Wanneer knoflook in mei/juni bloemen krijgt, kun je het beste deze afknippen. De energie blijft dan gaan naar de bol in plaats van naar de bloem.

Oogsten van knoflook

De groei tijd van knoflook is ca. 10 maanden. Tussen juni en augustus kun je de in de herfst geplante bollen oogsten wanneer 2/3 van het loof dor en geel is geworden. Haal eerst één plantje weg en check of je de bol groot genoeg vind. Wil je grotere bollen? Laat ze dan nog even zitten. Om de bollen lang goed te houden en schimmel te voorkomen kun je het beste de bollen eerst laten drogen. Knip na het drogen de wortels en het verdorde blad af en bewaar de bollen op een droge en luchtige plaats. 

Tip: bewaar wat van je geoogste knoflook, zodat je dit in het najaar weer opnieuw kunt poten!

Lees ook: 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin