Tips
Zaaien van tomaten (4).png
10 mrt. 2025

Zaaien van tomaten

Mijn eerste jaar had ik tomaten in de moestuin, maar helaas heb ik toen geen tomaat kunnen oogsten. Maar het jaar erna ging ik er helemaal voor, en is het wel gelukt. Dit kwam met name omdat ik mezelf had ingelezen: tomaten moeten niet te vroeg, niet te laat en vooral niet te koud staan na het zaaien, maar ook na het uitplanten. Hieronder vind je alle informatie over het zaaien, zodat jij dit seizoen ook je eigen tomaten uit de tuin of kas kunt oogsten!

Starten met zaaien

Het moment van het zaaien van tomaten hangt af van waar je de tomaten uiteindelijk wilt planten. Stel jezelf dus eerst even die vraag:

  • Voor de volle grond (buiten in de openlucht): Zaai binnenshuis vanaf half maart. Tomaten kunnen pas na half mei naar buiten, wanneer de kans op vorst voorbij is. Start je dan nog eerder, dan zit je met hele grote planten in huis en dit gaat ten koste van de sterkte van de plant.
  • Voor de kas: Je zou dan eerder kunnen beginnen, vanaf half februari tot begin maart kun je al voorzaaien, omdat de kas de planten bescherming geeft tegen kou. Deze tomatenplantjes kunnen dus ook veel eerder in de kas worden uitgeplant.

Locatie en temperatuur

Tomatenzaden kiemen het beste bij een temperatuur van 20-24°C. Een warme vensterbank, kweekkast of verwarmde verwarmingsmat onder de zaaitray helpt hier dan heel goed. Zorg ook dat je een zaaitray gebruikt met hierop een kweekkap; hierdoor blijft het erbinnen lekker warm. Zet de zaaitray, nadat de zaailingen bovenkomen, op een lichte en wat koelere plek rond 16-18°C, zodat de zaailingen stevig blijven. Want hoe warmer, hoe sneller ze groeien en dat is niet altijd een voordeel in dit geval. Worden het lange sprietjes, zet ze dan dus wat koeler neer.

Juiste grond voor tomaten

Gebruik bij het zaaien zaai- en stekgrond, die goed vocht vasthoudt maar niet te nat blijft. Meng dit met 1/3 vermiculiet; dit is ideaal omdat dit het vocht wat het opneemt geleidelijk afgeeft en dat zorgt weer voor minder schimmel in de zaaitray zelf. Mocht er schimmel ontstaan, dan kun je concluderen dat de grond te nat is. Haal de kap er dan even af en laat het geheel wat uitdrogen. Daarna mag de kap er weer op. De schimmel kun je met je handen er gewoon vanaf halen.

Tomatenzaailingen water geven

Tomatenzaailingen houden van vochtige, maar niet natte grond. Geef voorzichtig water met een plantenspuit of een gieter met een fijne broes. Te veel water kan ervoor zorgen dat de wortels doodgaan. Laat de bovenste laag grond licht opdrogen voordat je opnieuw water geeft.

Verspenen van tomaten

Zodra de eerste echte blaadjes verschijnen (na de kiemblaadjes, dus 4 in totaal), kun je de zaailingen verspenen naar een P9 potje. Gebruik bij het verspenen universele (het liefst turfvrije en biologische) potgrond en wat vermiculiet voor een goede drainage. Steek de plantjes iets dieper in de grond zodat ze nog meer wortels ontwikkelen aan de steel. Dit doet de tomatenzaailing vanzelf.

Tomatenrassen

Er zijn veel tomatenrassen, niet alleen verschillen in kleur maar ook in grootte en wanneer deze tomaten oogst leveren. Het is daarom extra leuk als je wat rassen met elkaar combineert, zodat je op meerdere momenten kunt oogsten uit de moestuin. Hieronder vind je een aantal leuke rassen voor in potten, vroege en late rassen tomaten.

  • Geschikt voor potten op het terras: ‘Tiny Tim’, ‘Balcony Yellow’, ‘Minibel’ en ‘Tumbling Tom’ zijn compacte rassen die weinig ruimte nodig hebben.
  • Vroeg dragende tomaten: ‘Sub Arctic Plenty’, ‘Bloody Butcher’ en ‘Stupice’ geven al in juni/juli tomaten.
  • Laat dragende tomaten: ‘Brandywine’, ‘San Marzano’ en ‘Green Zebra’ rijpen pas later in augustus/september.

Geschreven door Floor Korte van Floors Moestuin | Fotografie: Hanke Arkenbout 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin