Tips
schade-buxusmot-lr
12 okt. 2018

Help! Een kale buxus

Heb jij een buxus in de tuin? Dan is de kans groot dat je die de afgelopen weken kaal hebt aangetroffen in de tuin. Maak je geen zorgen, dat heeft niets te maken met jouw verzorgings skills, maar met een heuse ‘buxusmotplaag’ die in verschillende provincies in Nederland woedt.

Wat is de buxusmot?

De buxusmot is een wit vlindertje met een bruine rand om zijn vleugels en is ongeveer 4 centimeter breed. Op het eerste oog ziet het diertje er misschien leuk uit, maar de buxusmot kan veel schade aanbrengen aan jouw buxus.

Ondanks dat de mot maar 8 dagen leeft, kan hij in zijn korte leventje je buxus flink aantasten. In 8 dagen tijd legt de mot tot wel 800 eitjes aan de onderkant van de buxusblaadjes. Uit deze eitjes ontstaat de buxusrups die maar al te graag een weg door het groen banen. De schade?

  • Dode blaadjes
  • Kale takjes
  • Spinsel waardoor de blaadjes aan elkaar blijven kleven
  • Het skelet van de buxus wordt zichtbaar

Na vier weken verandert de buxusrups weer in een buxusmot en is het cirkeltje weer rond.

Hoe kan het dat ik de buxusmot nog steeds in mijn tuin tegenkom?

Normaal komt de buxusmot en buxusrups voor van april tot en met september, maar door de hoge temperaturen en het droge weer is de buxusmot zelfs in oktober nog actief. Het is dan ook uniek dat nu nog steeds buxussen worden aangetast door de buxusmot en -rups.

Wat moet ik doen met mijn aangevreten buxus?

Veel mensen denken dat hun aangevreten, kale buxus niet meer te redden is, maar niets is minder waar. Schraap een klein stukje van de bast van de buxus af. Is de bast eronder nog groen? Dan leeft je buxus nog en kan hij volgend jaar weer goed nieuwe blaadjes aanmaken.

Geef Pokon buxusvoeding zodat je buxus goed kan groeien en meer weerstand krijgt.

De buxusrups kan tot wel drie generaties in de buxus voorkomen, omdat de rups of pop makkelijk de winterkou kunnen overleven en je buxus volgend jaar zo weer kan vernielen. Als je buxus dood is, kun je deze dan ook het beste goed verpakt naar het afvalbrengstation brengen. Maar je kunt de tuinplanten ook nog een kans geven om te herstellen, je zult zien dat zodra de rupsenplaag over is dit jaar, je buxus weer groen wordt.

Buxusmotval

Om schade te beperken of als je snel wilt weten of er buxusmotten zijn, bieden wij de Pokon Buxusmotval: een detectieval enkel voor monitoring doeleinden. Met de Buxusmotval kan de aantastingsgraad van de buxus gedurende het hele seizoen worden gevolgd. Aan het einde van het seizoen kun je de monitoringval weghalen en schoonmaken. Lees hier hoe je een buxusmotval gebruikt.

 

Heb jij ook last van de buxusmot?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border