Tips
shutterstock_1992117911 (1).jpg
10 okt. 2023

Geef je bodem een boost: hoe pak je dat aan?

Is je tuin een beetje somber met hangende bladeren en bloemen die hun kleur hebben verloren? Je bent niet alleen! Veel tuiniers worden geconfronteerd met een veelvoorkomend probleem: een uitgeputte bodem. Maar geen zorgen, we staan klaar om je te helpen. Laten we samen ontdekken waarom een gezonde bodem zo cruciaal is, hoe je de tekenen herkent, en vooral, hoe je die bodem weer tot leven wekt. Klaar om je tuin nieuw leven in te blazen? Daar gaan we!

 1. Een gezonde bodem: vitamines en voedingsstoffen
 2. Wanneer heb je een gezonde bodem?
 3. Laat je bodem testen
 4. zet je bodem in groei en bloei: Pokon Bodemverbeteraars
 5. Waarom is een gezonde bodem zo belangrijk?

Een gezonde bodem: vitamines en voedingsstoffen 

Een gezonde bodem is het kloppende hart van elke weelderige tuin. Het vormt het fundament waarop al je planten groeien en bloeien. Denk aan de bodem als de voedingsbron voor je planten en bloemen. Het voorziet je planten niet alleen van essentiële voedingsstoffen, maar regelt ook de waterhuishouding en biedt stevige wortels een stabiele basis om te gedijen. Een gezonde bodem barst van het leven, met een rijke populatie aan micro-organismen en wormen die organisch materiaal afbreken tot voedzame humus. Dus, als je droomt van een tuin die uitblinkt in kleur en vitaliteit, vergeet dan niet om aandacht te schenken aan de gezondheid van je bodem. Het is de sleutel tot een gelukkige tuin.

Wanneer heb je een gezonde bodem?

Hoe kun je weten of je bodem in topconditie is? Het begint met observatie. Kijk naar het groen in je tuin. Als ze gezonde bladeren en levendige bloemen hebben, is dat een goed teken. Daarnaast kun je de bodemstructuur beoordelen. Een gezonde bodem is kruimelig en goed doorlatend, en je kunt er gemakkelijk een schop in steken. Ook het bodemleven is een indicatie van de gezondheid. Wormen, kevers en andere kleine organismen zijn tekenen van een levendige bodem. 

Laat je bodem testen 

Een simpele bodemtest kan de zuurgraad en voedingsstoffen in je bodem meten. Hierdoor krijg je ineens veel inzicht in de conditie van jouw tuingrond. Het draait allemaal om het begrijpen van je bodem en er goed voor te zorgen, zodat je tuin kan floreren.
Met een bodemtest kun je de pH-waarde, voedingsstoffen en het organische gehalte van je bodem meten. Dit geeft je waardevolle inzichten in wat je bodem nodig heeft om optimaal te presteren. Of het nu gaat om het aanpassen van de zuurgraad, het toevoegen van specifieke meststoffen of het verbeteren van de bodemstructuur, een bodemtest is je gids naar een gezonde en vruchtbare bodem. Ontdek wat je bodem nodig heeft waardoor je jouw planten de start geeft die ze verdienen!

Zet je bodem in groei en bloei: Pokon bodemverbeteraars

Pokon heeft een breed assortiment aan producten waarmee je onder andere de zuurgraad, voedingsstoffen en het organische gehalte in je tuingrond kunt verbeteren. Hier zijn enkele van hun populaire producten:

 1. Pokon Tuinturf: Als je planten hebt die specifiek een zure bodem verlangen, zoals rododendrons, hortensia's, azalea's, esdoorns en ilex, dan is Pokon Tuinturf je geheime wapen. Het is een bodemverbeteraar die perfect is afgestemd op deze zuurminnende planten. 
   
 2. Pokon Bio Bemeste Tuincompost: Voor alle andere planten in je tuin, is er een nog een goede keuze: Pokon Bio Bemeste Tuincompost. Met dit product geef je je border een boost. Deze compost is perfect voor het verbeteren van de bodemstructuur en het verhogen van het grondniveau in je tuinbedden. Het voegt extra organisch materiaal toe aan de grond, wat de groei van plantenwortels bevordert. Het beste van alles is dat deze compost volledig turfvrij is, waardoor het een extra groene keuze is.
 3.  
 4. Pokon Bio Kalk: Als je de zuurgraad van je grond juist wilt verhogen (bijvoorbeeld voor het aanleggen van een gazon ), biedt Pokon een aantal producten die kalk bevatten waarmee je de pH-waarde verhoogt in jouw tuinaarde. Door kalk in het voor- of najaar in je tuin te strooien, verbeter je niet alleen de bodemstructuur, maar voorkom je ook verzuring van de grond. Dit zorgt ervoor dat planten voedingsstoffen efficiënter kunnen opnemen, wat leidt tot een gezondere groei en een weelderige bloei. Bovendien helpt kalk ook bij het voorkomen van mosvorming, waardoor het ideaal is voor het behandelen van jouw gazon.
   
 5. Pokon Bio Tuinmest: Pokon Bio Tuinmest is ideaal voor planten in zowel je borders als voor je gazon. Het voeden van je planten met deze meststof zorgt voor een prachtige bloei en verhoogde weerstand tegen ziekten en plagen, waardoor ze gezonder en sterker worden. Deze voeding heeft een langdurige werking van maximaal 120 dagen. Om het optimale resultaat te bereiken, adviseert Pokon om je planten twee keer per jaar te voeden: een keer vroeg in de lente en een keer in de zomer.
   
 6. Pokon Gedroogde Mestkorrels: Pokon Gedroogde Mestkorrels zijn er om je tuin een flinke opkikker te geven! In het voorjaar strooi je deze korrels, en voilà, je bodem krijgt een flinke boost. Ze verbeteren de grond door het verhogen van het organische stofgehalte, waardoor je grond weer lekker luchtig wordt. Dit product is helemaal natuurlijk, dus je geeft je tuin een duwtje in de groene richting zonder zorgen. Het beste moment om deze korrels te gebruiken? Nou, dat is in het voorjaar, om je grondstructuur lekker luchtig te maken, en in het najaar, om je bodem voor te bereiden op de winterse uitdagingen.

Het juiste product hangt sterk af van de specifieke behoeften van je grond en planten. Het is altijd een goed idee om een bodemtest uit te voeren om de exacte behoeften van je bodem te bepalen voordat je aan de slag gaat met het verbeteren ervan. Zo kan je snel en effectief aan de slag met het optimaliseren van jouw tuin. 

Waarom is een gezonde bodem zo belangrijk? 

Waarom is een gezonde bodem eigenlijk zo ontzettend belangrijk? Nou, laten we eens kijken naar de groene kant van deze vraag:

Bruisend van het leven: In een gezonde bodem wemelt het van micro-organismen en voedingsstoffen. Deze kleine superhelden maken voedingsstoffen beschikbaar voor onze plantenvrienden en wapenen hen tegen droogte, ziekten en plagen. Een soort silent mini-tuinfeestje!

Droogtevrije zone: Een gezonde bodem heeft een specifiek talent. Het kan vocht vasthouden als geen ander. Dus tijdens droge periodes hoef jij je minder zorgen te maken over dorstige planten. Ze drinken gewoon een slokje uit hun vochtige bodem. Zie je dat jouw tuingrond moeite heeft met het opslurpen en vasthouden van vocht? Dan is Pokon Pokon Waterproof Bodembedekker jouw rots in de branding. Voor een succesvolle toepassing van dit product volg je deze eenvoudige stappen: eerst onkruid verwijderen, dan de grond losmaken en egaliseren. Strooi vervolgens een laag van 3-5 cm bodembedekker tussen je planten en zorg ervoor dat deze goed vochtig wordt.

Boost voor groei: Dankzij de feestmaaltijd aan voedingsstoffen en micro-organismen in de bodem, kunnen planten voluit floreren. Dat betekent weelderige, gezonde planten en bloemen die van jouw tuin een groenrijk maken.

Natuurlijke bescherming: Een voedingsrijke bodem helpt planten om hun eigen bescherming op te bouwen tegen ziekten en plagen. Een goede bodem zorgt voor een sterke weerstand.

Goed voor moeder aarde: Een gezonde bodem is niet alleen goed voor je planten, maar ook voor de planeet. Het bevordert biodiversiteit, beschermt tegen bodemerosie en geeft nuttige planten de kans om te bloeien.

Kortom, een gezonde bodem is de basis voor een weelderige, veerkrachtige tuin en heeft positieve effecten die verder reiken dan alleen een mooie, volle en kleurrijke tuin. Het is de sleutel tot een bloeiend en evenwichtig ecosysteem. Succes met het boosten van jouw tuin bodem! 


 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border