Tips
Een kleine bonsai boom in huis heeft de juiste verzorging nodig.
10 nov. 2020

4 Fouten die je niet mag maken bij een bonsai boompje

Wil je iets echt bijzonders in je huis of tuin? Denk dan eens na over het nemen van een bonsai boompje. Maar weet wel waar je aan begint, want deze bomen hebben liefde, aandacht en de juiste zorg nodig. Om te voorkomen dat je één van de meest voorkomende fouten maakt, hebben we deze voor je op een rijtje gezet.

De bonsai vindt zijn oorsprong in het Chinese keizerrijk en werd later overgenomen door de Japanners. Bonsai is dan ook een Japans woord dat “boom in pot” betekent en het wordt zelfs beschouwd als een levende kunstvorm. Op zo’n bijzondere boom in je huis of tuin moet je dus zuinig zijn.

Je bonsai staat op de verkeerde plek

Het is, net zoals voor veel andere planten, van groot belang dat de bonsai een goed plekje krijgt. Hiermee bedoelen we in de eerste plaats dat je goed moet kijken of je Bonsai geschikt is voor buiten of binnen. Veel mensen gaan er namelijk vanuit dat hun boompje buiten of binnen hoort, terwijl dit niet zo is.

Hij krijgt niet genoeg zonlicht

Of je bonsai nou geschikt is voor buiten of voor binnen, de meeste soorten hebben gewoon heel veel zonlicht nodig. Als dit bij jouw boom ook het geval is, moet je hem dus op een plek zetten waar hij ook veel licht krijgt. Daarnaast is het belangrijk dat je hem af en toe even een kwartslag draait als dat kan, zodat alle kanten genoeg licht krijgen.

Je bonsai boom krijgt teveel water

Geef je bonsai pas water als de grond wat droger wordt. Als je hem elke dag water geeft, weet je eigenlijk bijna zeker dat dat teveel is. Op de dagen dat je hem water geeft, moet je wel opletten dat de hele kluit doordrenkt wordt met water. Naast het geven van water, is het ook aan te raden om je boompje bij te voeden met Pokon Bonsai Voeding.

Het bonsai boompje wordt verkeerd gesnoeid

Het kan zijn dat je je bonsai niet vaak genoeg snoeit in het voorjaar, wanneer de boom op zijn snelst groeit. Ook kan het zijn dat je de verkeerde techniek toepast op jouw boom. Zo moeten boompjes met naalden bijvoorbeeld niet gesnoeid worden met een schaar, maar genepen met je handen. Dit om te voorkomen dat hij snoeiwonden krijgt die niet goed herstellen. Lees hier meer over de verzorging van bonsai bomen en bij twijfel kun je het het best even navragen bij het tuincentrum bij jou in de buurt.

Nu weet je weer wat meer over veel gemaakte fouten bij bonsai bomen en hoef jij deze fouten gelukkig niet te maken. Veel plezier met jouw mooie boompje en verzorg hem goed!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Plant in pot
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Plant in pot