Een tuin vol met groene bladeren en bloemen begint met een gezonde bodem. Het verbeteren van de grond in je border is een typische najaarsklus. Wat houdt bodemverbetering in? Hoe pak je dit aan? Lees snel verder.
De grond in je tuin bestaat uit een mengsel van allerlei organische materialen, denk bijvoorbeeld aan rottende bladeren, en anorganische materialen zoals klei, zand en slib. Gezonde bodems bevatten ook een breed scala aan organismen, van bacteriën tot regenwormen, die organisch materiaal afbreken en opnemen in de bodem.
In de natuur wordt de grond op natuurlijke wijze verbeterd door organisch materiaal, zoals planten, bladeren, uitwerpselen en zelfs dode dieren die vergaan en weer in de bodem worden opgenomen. Onze tuinen houden we graag netjes. We ruimen gevallen bladeren op, nog voordat ze de kans krijgen om af te breken en in de bodem opgenomen te worden. Kortom, er is veel minder wisselwerking met de natuur, waardoor het noodzakelijk is om de bodem te verbeteren.
De beste tijd om de bodem van je tuin te verbeteren is meestal in het najaar of vroege voorjaar. Dit geeft de materialen, zoals compost of groenbemesters, de tijd om af te breken en zich te vermengen met de bestaande grond voordat het belangrijkste groeiseizoen begint. Het najaar heeft als extra voordeel dat de verbeteringen gedurende de wintermaanden kunnen doorgaan. In het voorjaar kun je ook bodemverbeteringen aanbrengen, maar zorg ervoor dat je dit doet voordat je begint met planten.
Je kunt de bodem van je tuin verbeteren door compost in de bodem te verwerken of door een mulchlaag aan te brengen.
Het verwerken van compost in de bodem is ideaal als je een nieuwe tuin aanlegt of een stukje tuin een nieuwe bestemming wilt geven. Als de grond langere tijd niet is gebruikt en is verdicht, kun je het beste een spade gebruiken. Heb je te maken met lossere grond? Dan is een tuinvork handig gereedschap.
Mulchen om de grond te verbeteren kun je het beste doen tussen de herfst en de lente. De grond mag niet bevroren zijn, want door de mulch kan de grond langer bevroren blijven. De beste tijd is echter in de herfst, omdat dit wormen en andere bodemorganismen de tijd geeft om de grond in de winter te verbeteren. Veel planten sterven ook af in de herfst, wat meer werkruimte geeft.
Hoe pak je het aan?
Tip: Laat gevallen bladeren in je tuin liggen. Ze zullen na verloop van tijd afgebroken worden en leveren waardevolle voedingsstoffen aan de grond.
Het meest voor de hand liggende teken van slechte grond is dat planten niet goed groeien. Planten kunnen er onvolgroeid uitzien en zullen minder bloemen en minder fruit produceren. Hun bladeren kunnen verkleuren, wat wijst op een gebrek aan essentiële voedingsstoffen in de bodem. Een bodem met weinig voedingsstoffen noemen we ook wel een arme bodem.
Het omspitten van tuincompost of goed verteerde stalmest is een van de snelste manieren om de bodemkwaliteit te verbeteren. Graaf voor het aanplanten van je tuin veel organisch materiaal in en verdeel in de herfst of lente een dikke laag organische mulch over je tuingrond.
Het beste is om ieder jaar je tuin opnieuw te verbeteren. Dit helpt je tuin gezond te houden en zorgt ervoor dat planten toegang hebben tot de belangrijkste voedingsstoffen.