Tipsasperges
20-04-17

Asperges telen in je moestuin

Wil jij ook genieten van je eigen geteelde asperges? Dan kun je maar beter zo snel mogelijk beginnen met telen, want het duurt gemiddeld drie jaar (!) voordat het zaadje zich ontpopt tot een volwaardige asperge.

Voorbereiding

Het telen van asperges vergt dus veel geduld en een lange voorbereiding. De zaadjes kun je het beste in het voorjaar (begin maart) binnen zaaien. Aspergezaadjes zijn ongeveer drie mm groot, wat het zaaien vrij makkelijk maakt. Vul een zaaibakje met tien cm Pokon potgrond en zorg voor een paar centimeter tussenruimte, zodat de plantjes goed kunnen groeien.

Na een week of twee is er al kieming en na een +/- vier weken, zijn de plantjes zo’n 20 cm lang en klaar om naar buiten verplaatst te worden. Je aspergeplantjes plant je op een klein stukje grond buiten.

De aspergeplant groeit in de zomer en sterft in de winter af. Om uiteindelijk te genieten van je zelfgekweekte asperges, moeten de wortels van de aspergeplant zich eerst voldoende ontwikkelen. Dit proces duurt ongeveer twee jaar.

Gedurende twee jaar laat je je aspergeplanten dus op dat stukje grond staan. Gedurende twee herfsten en winters, trekken de aspergeplanten zich terug in de grond en in de lente lopen ze weer uit.

Asperges telen en oogsten

Na ongeveer twee jaar zijn de wortels sterk genoeg en kun je het bed in orde maken waar de asperges uiteindelijk zullen groeien. Zo ga je te werk:

  1. Maak je aspergebed gereed vroeg in het voorjaar zodra het niet meer vriest.
  2. Spit de grond goed om. Geef niet teveel mest, omdat asperges niet veel stikstof nodig hebben.
  3. Plant de wortels plat in het nieuw gemaakte bed en dek met voldoende grond af.
  4. Gebruik een zanderig grondmengsel om een berg bovenop het bed te maken (ongeveer 30-40 cm hoog).

Door de berg aan de bovenkant iets af te platten, zie je op den duur de eerste stengels doorkomen. In het derde jaar kun je dus beginnen met je asperges oogsten in de maanden april, mei en juni. De jonge planten krijgen vervolgens tijd om van de oogst te herstellen en loof te maken, waarmee ze voeding op kunnen nemen voor herstel en het volgende jaar.

Heb jij al wel eens asperges geteeld?

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (0)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.