Tips
shutterstock-129305423
15 jun. 2021

5 tips om watervriendelijk te tuinieren

Met warm en droog weer is het logisch dat je jouw planten en tuin vaker en meer water geeft. Maar het is wel belangrijk dat watervriendelijk te doen. En dat is helemaal niet zo moeilijk! In deze blog geven wij vijf slimme tips om tijdens jouw tuinuitje watervriendelijk aan de slag te gaan.

1. Kies het juiste moment

Door op het juiste moment van de dag water te geven bespaar je niet alleen water, maar houd jij jouw planten en gazon ook gezond. Het is daarom aan te raden om te sproeien wanneer de zon niet fel schijnt. Doe dit met name in de ochtend of in de avond als er minder zonlicht is. Wanneer je water geeft op het warmste moment van de dag, verdampt er een groot deel en is er de kans dat je planten verbranden. Dit wil je natuurlijk niet!

2. Hoe dichter bij de grond, hoe beter

Met de wortels nemen jouw planten voedingsstoffen en water op uit de grond. Om jouw groene vriendjes hier zoveel mogelijk bij te helpen, kan je zo dicht mogelijk bij de grond sproeien. Zo trekt het water veel sneller in de grond, waardoor de wortels het weer op kunnen nemen. Een druppelsysteem is hierbij ideaal.

Let er ook op dat je niet teveel op de bladeren van je planten sproeit. Een beetje water op de bladeren is geen probleem en vinden je planten zelfs lekker, maar het grootste gedeelte van het water verdampt wel voordat het bij de wortels komt. Ook vermijd je hiermee de vorming van schimmels op natte bladeren.

3. Bodembedekkers

Onze derde tip is het gebruik van bodembedekkers. Wanneer jij de bodem in jouw tuin op een natuurlijke manier bedekt, blijft de grond vochtiger. Hierdoor houden jouw planten het water beter vast en hoef jij minder vaak water te geven! Om jouw grond vochtig te houden kan je gebruik maken van Pokon Cacaodoppen, Boomschors Excellent of Kokos Bodembedekker. Maak de grond eerst goed nat en breng dan een laag van zo'n 5 centimeter dik bodembedekkers aan.

Wil je weten welke bodembedekker het beste bij jouw tuin past? Bekijk dan deze video: 
 

4. Trainen

Een andere manier om ervoor te zorgen dat jouw planten beter water vast houden, is door de wortels te trainen. Dit kan je doen door minder vaak water te geven aan je groene vriendjes. Zo raken jouw planten hieraan gewend en hoef je nog maar één tot twee keer per week water te geven. Ze houden het dan langer vol in de warme zomer en het scheelt jou weer tijd en moeite! Heb je net nieuwe plantjes gekocht, geef ze dan wel veel vaker water. Het jaar erop kun je starten met trainen.

5. Gebruik een regenton

Wist je dat driekwart van de Nederlanders een tuin heeft en maar een derde daarvan een regenton in de tuin heeft staan? Het opvangen van regenwater is niet alleen gratis, maar ook erg handig om in warmere periodes je tuin dat extra beetje water te geven. Met een sproeibeurt van een kwartier verbruik je wel 100 liter water!

Daarnaast is regenwater dat je opvangt zelfs beter voor jouw tuin dan het water uit de kraan. Ondanks dat het kraanwater gezuiverd is, zit er wel kalk in. Goed voor ons, maar niet alle planten in jouw tuin vinden dit lekker. In regenwater zit geen kalk en daarom is het beter om dit natuurlijke water aan jouw tuin te geven.


Veel succes en geniet met deze tips van jouw watervriendelijke tuinuitje!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border