Tips
19-04-20

5 tips om watervriendelijk te tuinieren

Omdat we nu vaker thuis zijn en het heerlijk weer is, willen we natuurlijk zoveel mogelijk genieten van al het groen in onze tuin. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat we dit op een watervriendelijke manier doen. In deze blog geven wij vijf tips om tijdens jouw tuinuitje watervriendelijk aan de slag te gaan!

1. Kies het juiste moment

Door op het juiste moment van de dag water te geven bespaar je niet alleen water, maar houd jij jouw planten en gazon ook gezond! Het is daarom aan te raden om te sproeien wanneer de zon niet zo fel schijnt. Doe dit met name in de ochtend of in de avond als er minder zonlicht is. Wanneer je water geeft op het warmste moment van de dag, verdampt er een groot deel en is er de kans dat je planten verbranden. Dit wil je natuurlijk niet!

2. Hoe dichter bij de grond, hoe beter

Met de wortels nemen jouw planten voedingsstoffen en water op uit de grond. Om jouw groene vriendjes hier zoveel mogelijk bij te helpen kan je zo dicht mogelijk bij de grond sproeien. Zo trekt het water veel sneller in de grond, waardoor de wortels het weer op kunnen nemen. Let er ook op dat je niet teveel de bladeren van je planten sproeit. Een beetje water op de bladeren is geen probleem en vinden je planten zelfs lekker, maar het grootste gedeelte van het water verdampt wel voordat het bij de wortels komt.

3. Bodembedekkers

Onze derde tip is het gebruik van bodembedekkers. Wanneer jij de bodem in jouw tuin op een natuurlijke manier bedekt, blijft de grond vochtiger. Hierdoor houden jouw planten het water beter vast hoef jij minder vaak water te geven! Om jouw grond vochtig te houden kan je gebruik maken van Pokon Cacaodoppen, Boomschors Excellent of Kokos Bodembedekker.

Wil je weten welke bodembedekker het beste bij jouw tuin past? Bekijk dan deze video:

4. Trainen

Een andere manier om ervoor te zorgen dat jouw planten beter water vast houden is door ze te trainen. Dit kan je doen door minder vaak water te geven aan je groene vriendjes. Zo raken jouw planten hieraan gewend en hoef je nog maar één keer per week water te geven. Ze houden het dan langer vol in de warme zomer en het scheelt jou weer tijd en moeite!

5. Gebruik een regenton

Wist je dat driekwart van de Nederlands een tuin heeft en maar een derde daarvan een regenton in de tuin heeft staan? Het opvangen van regenwater is niet alleen gratis, maar ook erg handig om in warmere periodes je tuin dat extra beetje water te geven. Gebruik daarom een regenton! Dat scheelt ook weer een sproeibeurt. Die kan namelijk per kwartier 100 liter water kosten.

Daarnaast is natuurlijk water dat je opvangt zelfs beter voor jouw tuin dan het water uit de kraan. Ondanks dat het kraanwater gezuiverd is zit er wel kalk in. Dit is goed voor ons, maar niet alle plantjes in jouw tuin vinden dit lekker. In regenwater zit geen kalk en daarom is het beter om dit natuurlijke water aan jouw tuin te geven.

Veel succes en geniet met deze tips van jouw watervriendelijke tuinuitje!

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (0)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.