/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Sering

De Sering is familie van de olijf en groeit oorspronkelijk in Zuidoost-Europa. De bekendste sering is Syringa vulgaris, met geurige bloemen in opstaande pluimen. Deze heester vertoont in het voorjaar prachtige bloemen. Een goede verzorging zorgt ervoor dat de sering jaarlijks prachtig in bloei staat. 

Kenmerken Sering

Planttype: Heester
Grondsoort: basis tuinplanten grond
Bemesten: twee keer per jaar
Vochtigheid: normaal
Standplaats: halfzon, zon
Wind: windbestendig
Groeiwijze: opgaand
Bloem: geurend, wit
Bloeitijd: mei, juni
Blad/loof: bladverliezend
Bloemvorm: pluimvormig
Winterhardheid: extreem winterhard (< -45,5°C tot -28,9°C)

Over Sering

De Sering bloeit met name in mei en is een mooie heester met geurende bloemen. Deze tuinplant kan erg hoog en breed worden, maar er zijn ook veel kleine varianten voor in de tuin te koop. De bladeren van de Sering zijn vaak lang, smal en hartvormig. De prachtige bloemen zijn er in verschillende kleuren: wit, lila, violet, paars of bijvoorbeeld met een blauwe gloed. Wanneer de bloemen zich ontwikkelen, tijdens de bloei, veranderen de tinten binnen de kleuren ook langzaam.

Potgrond voor Sering

Seringen zijn erg sterk en zullen goed groeien in een goede en waterdoorlatende tuinplantengrond. Alhoewel ze van vocht houden, mag het grondwater nooit tot aan de wortels reiken want dan kunnen ze gaan rotten.

Standplaats van Sering

De Sering staat het liefst op een plek waar je minimaal 6 uur per dag zonlicht hebt. De tuinplant houdt niet van te veel wind, dus probeer de Sering iets af te schermen door deze bijvoorbeeld dicht bij de muur of heg te zetten. Zorg er verder voor dat je voldoende ruimte tussen de planten houdt, zodat ze niet worden belemmerd in de groei.

Sering voeden

Je wilt natuurlijk dat je Sering heerlijk geurt en uitbundig bloeit. Wist je dat je dit kan stimuleren? Door je Sering in het voorjaar te voeden met tuinmest bevorder je de groei van bloemknoppen. De organische mest voedt de plant en bevordert de grond.

Sering snoeien

Voor een compacte groei en veel bloemen is het nodig om de Sering na de bloei terug te snoeien. Knip uitgebloeide takken in de zomer of het najaar terug, maar laat jonge scheuten die vorig jaar zijn gevormd zitten. Op deze jonge scheuten gaat de sering volgend jaar weer bloeien. Je kunt het beste tot ongeveer 25 procent van de takken van de sering terugsnoeien tot op ongeveer 20 centimeter van de grond.

Hoe krijg ik mijn Sering in model?

Als je de verwelkte bloemtros wegknipt, zullen de slapende knoppen eronder uitlopen. Die groeien vaak haaks naar links en rechts, wat de vorm niet ten goede komt. Toch bloeit een Sering het rijkst op de bovenste scheuten. Om de vorm te verbeteren kun je elk jaar een of twee takken terugknippen tot op een lagere uitloper op de stengel, die naar de buitenkant van de struik groeit (anders krijg je kruisende takken). Als je dit elk jaar bij een paar takken doet, blijft de struik in model zonder dat de bloei er erg onder lijdt. Forsythia, boerenjasmijn, weigelia, Deutzia en Kolkwitzia maken tijdens hun bloei ook scheuten lager op de takken aan, zodat je ze op deze manier goed in model kunt snoeien.

Sering water geven

Met name in een warme en droge zomer, maak je de Sering blij met wat extra water.

Pokon Powerplanten