Sering

De Sering is familie van de olijf en groeit oorspronkelijk in Zuidoost-Europa. De bekendste sering is Syringa vulgaris, met geurige bloemen in opstaande pluimen. Deze heester vertoont in het voorjaar prachtige bloemen. Een goede verzorging zorgt ervoor dat de sering jaarlijks prachtig in bloei staat.

Planttype: Heester
Grondsoort: basis tuinplanten grond
Bemesten
: twee keer per jaar
Vochtigheid: normaal
Standplaats: halfzon, zon
Wind: windbestendig
Groeiwijze: opgaand
Bloem: geurend, wit
Bloeitijd: mei, juni
Blad/loof: bladverliezend
Bloemvorm: pluimvormig
Winterhardheid: extreem winterhard (< -45,5°C tot -28,9°C)

Bodem

Seringen zijn erg sterk en zullen goed groeien in een goede en waterdoorlatende tuinplantengrond. Alhoewel ze van vocht houden, mag het grondwater nooit tot aan de wortels reiken want dan kunnen ze gaan rotten.

Standplaats

De Sering staat het liefst op een plek waar je minimaal 6 uur per dag zonlicht hebt. De tuinplant houdt niet van te veel wind. Zorg er verder voor dat je voldoende ruimte tussen de planten houdt.

Sering voeden

Je wilt natuurlijk dat je Sering heerlijk geurt en uitbundig bloeit. Wist je dat je dit kan stimuleren? Door je Sering in het voorjaar te voeden met tuinmest bevorder je de groei van bloemknoppen.

Sering snoeien

Voor een compacte groei en veel bloemen is het nodig om de Sering na de bloei terug te snoeien. Knip uitgebloeide takken in de zomer of het najaar terug, maar laat jonge scheuten die vorig jaar zijn gevormd zitten. Op deze jonge scheuten gaat de sering volgend jaar weer bloeien. Je kunt het beste tot ongeveer 25 procent van de takken van de sering terugsnoeien tot op ongeveer 20 centimeter van de grond.

Hoe krijg ik mijn Sering in model?

Als je de verwelkte bloemtros wegknipt, zullen de slapende knoppen eronder uitlopen. Die groeien vaak haaks naar links en rechts, wat de vorm niet ten goede komt. Toch bloeit een sering het rijkst op de bovenste scheuten. Om de vorm te verbeteren kun je elk jaar een of twee takken terugknippen tot op een lagere uitloper op de stengel, die naar de buitenkant van de struik groeit (anders krijg je kruisende takken). Als je dit elk jaar bij een paar takken doet, blijft de struik in model zonder dat de bloei er erg onder lijdt. Forsythia, boerenjasmijn, weigelia, Deutzia en Kolkwitzia maken tijdens hun bloei ook scheuten lager op de takken aan, zodat je ze op deze manier goed in model kunt snoeien.

Water geven

Als het in de zomer erg warm en droog is, stelt de sering een extra watergift zeer op prijs.

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten

Deel dit met jouw netwerk!

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.