Tips
rozen-snoeien
22 jun. 2022

Hoe kun je uitgebloeide rozen snoeien?

Zijn de rozen aan je rozenstruik uitgebloeid? Verwijder deze rozen dan zo snel mogelijk, zodat de energie van de plant naar de nieuwe knoppen toe kan gaan. Ook zorgt het verwijderen van uitgebloeide rozen ervoor dat je de doorbloei stimuleert.

Hoe kun je uitgebloeide rozen knippen?

In de maanden juli en augustus kun je de bloei van rozen in jouw tuin verlengen, door de uitgebloeide rozen weg te knippen. Zo kunnen rozen tijdens hun tweede bloei alle kracht geven aan het maken van nieuwe knoppen. Het is belangrijk om de roos net boven een vijfblad (een uitloper met 5 blaadjes) af te knippen. Knip in ieder geval niet alleen de uitgebloeide bloem weg. In de herfst bescherm je de roos tegen de vorst door deze terug te knippen op kniehoogte, op steviger hout.

Rozen snoeien

Als in de maand maart/april de vorst voorbij, is het tijd om jouw rozen te snoeien. Door de verjongingssnoei jaarlijks toe te passen, kunnen de naar buiten groeiende takken alle kans krijgen om een brede struik te vormen. Zorg voor scherp, schoon snoeigereedschap. Snoei altijd net boven een naar buiten wijzend oog (een soort knobbeltje). Naast de zwakke, kromgegroeide en dunne takken, snoei je ook de naar binnen groeiende takken.

Afhankelijk van de rozensoort kun je bepalen tot hoeveel centimeter boven de grond of stam teruggesnoeid moet worden:

  1. Struikroos: 10cm
  2. Miniatuurroos: 5-7cm
  3. Heesterroos: 20-30cm (hoeft niet elk jaar alleen het dode hout)
  4. Stamroos: Wilde scheuten uit wortel of stam kun je gelijk wegsnoeien. Voor het overige tot 10cm.
  5. Treurrozen: Oude takken wegsnoeien
  6. Klimrozen: Tot ongeveer 2/3 in het najaar snoeien, zijtakken terug knippen tot de dikke hoofdtakken.
  7. Bodembedekkende rozen: Oude en korte takken en te lange scheuten wegsnoeien

Wil je meer tips & tricks voor gezonde rozen? Bekijk dan onze video:

 

Rozen potgrond

Rozen hebben behoefte aan een humusrijke grond om goed te kunnen groeien. Gebruik onze speciale potgrond voor rozen Pokon Bio Rozen Potgrond om ervoor te zorgen dat jouw rozen alle voedingsstoffen binnen krijgen en zich hierdoor goed kunnen ontwikkelen.

Rozen voeding

De roos is een prachtige romantische bloem en heeft behoorlijk veel energie nodig om herhaaldelijk prachtige bloemen te produceren. Wil jij graag lang kunnen genieten van je rozen? Vergeet ze dan niet te voeden! Je kunt het beste tot en met augustus voeding geven. Let op dat je dit niet doet wanneer het erg warm is. De voeding moet onder andere ijzer, magnesium en kali bevatten. Kali zorgt voor een sterke stam, magnesium voor de kleur van het blad en door toevoeging van ijzer neemt je roos meer licht op. Ontdek Pokon Rozen Voeding, voor uitbundige bloeiende rozen.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border