/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Blauwbaard

Wanneer je zoekt naar een kleine heester met een opvallende kleur, dan zit je met Blauwbaard helemaal goed. In de late zomer en het najaar bloeit deze struik volop. Je kunt dan genieten van prachtige blauw/paarse bloemen. 

Blauwbaard eigenschappen

 • Planttype: Heester
 • Grondsoort: Normale grond en zandgronden, Bio Aanplantgrond Tuinplanten, Bomen & Hagen
 • Bemesten: tweemaal in de periode april tot september met Bio Tuinmest
 • Hoogte: 75 tot 125 centimeter
 • Blad/loof: groen, blauw/paars, wit
 • Water geven: Droog/normaal
 • Standplaats: Zon, half schaduw

Herkomst Blauwbaard

Blauwbaard vindt zijn oorsprong in Oost-Azië (China, Korea, Japan en Mongolië). De bloemen van de Blauwbaard vallen in de smaak bij bijen en vlinders. Blauwbaard is ook bekend onder de naam Caryopteris.

Soorten Blauwbaard

In totaal zijn er ongeveer 16 verschillende soorten Blauwbaard. Hieronder vind je een aantal populaire soorten op een rij:

Blauwbaard ‘Blue Mist’

De ‘Blue Mist’ houdt van een plekje in de zon. Deze variant wordt ongeveer 60 tot 90 centimeter hoog. In de maanden juli tot en met september geeft de ‘Blue Mist’ blauwe bloemen.

Blauwbaard ‘Heavenly Blue’

Blauwbaard ‘Heavenly Blue’ is een lage heester die in de maanden augustus tot oktober volop bloeit. Ook buiten de bloeiperiode is de ‘Heavenly Blue’ een mooie verschijning in de tuin. De bladeren hebben namelijk een grijsgroene kleur. Zowel hommels als vlinders vinden de nectar van de bloemen heerlijk. Raak je de blauwe bloemen zelf aan, dan geven deze een mint geur af.

Blauwbaard ‘Longwood Blue’

Caryopteris ‘Longwood Blue’ krijgt in de maanden juli tot en met september opvallende blauwe bloemen. Deze variant groeit uit tot een hoogte van 60 tot 120 centimeter.

Blauwbaard ‘Dark Knight’

De ‘Dark Knight’ bereikt een hoogte van ongeveer 1 meter. Deze variant Blauwbaard staat bij voorkeur in de volle zon. In de maanden juli tot en met september krijgt de ‘Dark Knight’ donker blauw/paarse bloemen.

Blauwbaard ‘Summer Sorbet’

De Blauwbaard ‘Summer Sorbet’ bereikt een hoogte van 80 tot 100 centimeter. Hij is winterhard en staat bij voorkeur op een zonnige plek. In de maanden augustus en september geeft deze violetblauwe bloemen. De groene bladeren hebben een opvallende gele rand.

Blauwbaard verzorgingstips

 • Blauwbaard staat bij voorkeur op een zonnige plek.
 • Let op een goede afwatering om rotte wortels te voorkomen.
 • Geef Blauwbaard twee keer per jaar voeding, doe dit in de periode april t/m september. Gebruik voor het bemesten bijvoorbeeld Bio Tuinmest.
 • Doordat Blauwbaard een laatbloeier is, is het vaak een perfecte aanvulling op je tuin. Wanneer vrijwel alle andere planten uitgebloeid zijn kun je alsnog genieten van de meest prachtige geuren en kleuren!
 • Snoei de plant in het voorjaar (begin maart) flink terug. Snoei op een hoogte van 10 tot 20 centimeter van de grond. Op deze manier kun je elk jaar opnieuw genieten van goede groei en bloei.

Pokon Powerplanten