Nieuws
moestuinieren-eigen-oogst
3 mei 2021

Voordelen van moestuinieren

Een moestuin of überhaupt groen in je omgeving doet op zoveel fronten goed. Het is namelijk heel goed voor je gezondheid, voor je mind en voor de natuur.

Misschien merk jij het ook in je omgeving; ik merk namelijk dat steeds meer mensen veel meer bezig zijn met bewuster leven. Niet alleen letten ze meer op de keuzes die ze maken, maar ook letten mensen meer op waar voeding vandaan komt en of producten een biologisch keurmerk hebben. Soms beginnen ze een moestuin om bijna volledig zelfvoorzienend te worden. Dit laatste is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar zelfs met een minimoestuin of een groen balkon kun je al heel veel voordeel behalen.

Ik kan je met volle overtuiging vertellen dat een moestuin en een groene omgeving zo ontzettend veel voordelen hebben. Het geeft minder stress en een gelukkiger gevoel, je voelt je gezond, je kunt eten uit eigen tuin, je gaat bewuster om met voedselverspilling en je zult vanzelf merken dat insecten helemaal niet eng zijn maar dat we deze heel hard nodig hebben! In deze blog ga ik hier meer op in en leg ik je uit waarom ik dit alles zie als echte voordelen.

Gezondheid

1. Het werkt heel erg ontspannend
Je bent even weg van de drukte en volle schema’s, omdat je je enkel focust op de planten en het verzorgen ervan. Het leegmaken van je hoofd en even met je handen in de aarde wroeten, leidt je af van deze druk. Je bent echt bezig met de basisbehoefte in het leven, namelijk voeding van eigen bodem.

2. Het is supergezond voor je
Groenten en fruit zitten vol vitamines en dit is zeker het geval als het van eigen bodem komt waar niet gespoten wordt met pesticides.

3. Tuinieren is meteen een sport
Af en toe is het ook echt hard werken, bijvoorbeeld wanneer je compost gaat aanbrengen op de bedden, planten gaat verplanten of de hele tuin gaat aanleggen en tegels moet weghalen uit de tuin. Al deze bezigheden vragen flink wat van je conditie.

Voeding

4. Je gaat heel anders om met voeding.
Je weet namelijk heel erg goed hoe lang het geduurd heeft om een zaadje tot een volledige vrucht of megaplant uit te laten groeien. Zomaar iets weggooien, zul je dan ook zeker niet doen. Ook eet je helemaal volgens het seizoen, want je eet namelijk wat er op dat moment te oogsten valt.

5. Je weet waar je eten vandaan komt en wat voor voeding het heeft gekregen
Dit weet je niet als je het in de supermarkt koopt. Is dit biologisch of niet, wat voor gif zit er allemaal op en hoeveel gif zit er eigenlijk op?

Natuur

6. Je wordt je veel bewuster van de natuur en het klimaat
Je weet veel meer hoe de groei van planten in elkaar zit, maar ook wat je allemaal nodig hebt om überhaupt buiten in de volle grond voedsel te verbouwen. Warmte, regen, geen vervuilde grond en beestjes spelen hier een grote rol in. Hierdoor zul je met veel meer respect omgaan met de natuur, omdat je doorkrijgt wat deze aspecten te maken hebben met onze voeding.

7. Koelere tuin tijdens de zomermaanden
Meer groen om je heen aanbrengen, zorgt ervoor dat het in de hete zomers van tegenwoordig een stuk koeler is. Maar hoe komt dat eigenlijk? Planten nemen water op via hun wortels en verdampen dit via het blad. Hoe meer planten in potten of in de volle grond in de moestuin staan, hoe koeler het zal zijn gedurende de zomermaanden.

8. Minder wateroverlast
Ook zorgen veel (sier- of moestuin)planten ervoor dat de tuin niet vol ligt met tegels en dus het regenwater goed weg kan zakken. Dit zal dus minder wateroverlast veroorzaken op het terras of in de kelder, waar het nog wel eens in wil lopen.

9. Je draagt een steentje bij aan het groener maken van de wereld
Je geeft beestjes een plekje om zich voort te planten en je geeft weer een stukje grond terug aan de natuur, zoals het eigenlijk hoort.

Groetjes,
Floor

Foto's: Hanke Arkenbout

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin