Nieuws
moestuin
3 jul. 2018

Vakantie: hoe laat je de moestuin achter?

Iedereen gaat er ieder jaar wel even lekker tussenuit in de zomer en groot gelijk hebben jullie. Je hebt een heel jaar hard gewerkt en veel van jezelf gevraagd. Het is heerlijk om dan even een aantal weken van de radar te zijn en aan niks te hoeven denken. Zelf ga ik ook bijna op vakantie voor 3 weken, maar voordat ik wegga, zijn er bepaalde dingen die ik voorbereid in de moestuin, zodat alles gewoon lekker door kan groeien en ik zeker weet dat alles nog leeft als ik terugkom. Hieronder vind je een aantal handige tips:

1. Water

Mocht het de weken dat je op vakantie bent heel erg warm worden, dan is het heel belangrijk dat je iets of iemand regelt waardoor alles water krijgt, want zonder water zal je later geen oogst hebben. Zelf vraag ik altijd mijn vader om een oogje in de zijl te houden. Mochten er groenten of fruit te oogsten zijn, dan mag hij dit lekker opeten. Ook het water geven doet hij in deze weken.

Mocht je niemand kunnen regelen voor deze weken dat je er even niet bent, dan is het een idee om een druppelaar aan te leggen met een timer. Vooral bij de planten die heel veel water nodig hebben, is dat niet verkeerd.

2. Rotte vruchten verwijderen

Loop al je planten nog even na voordat je weggaat, want het kan namelijk zijn dat je nog ergens een rotte vrucht ziet hangen. Als je deze laat zitten, dan kan deze je hele oogst aantasten. Denk dan vooral aan de courgettes en pompoenen. Haal de rotte vruchten dus meteen weg.

3. Onkruid

Onkruid is een echte domper als je terug komt van vakantie, want dit groeit sowieso hard. Onkruid kun je helaas niet voor 3 weken laten stoppen met groeien. Daarom adviseer ik om, voordat je vertrekt, al het onkruid goed en grondig te verwijderen. Je moet het niet alleen schoffelen en laten drogen in de zon, maar ook echt afvoeren. Zo zorg je ervoor dat als je terugkomt niet al het onkruid super hoog staat en je hier alleen maar veel meer werk aan hebt.

4. Dorre bladeren

Verwijder alle dorre en dode bladeren. Denk dan vooral aan de pluksla of spinazie die helemaal doorgeschoten is. Het is zonde om dit te laten staan, want het verbruikt de voeding uit de grond terwijl je dit niet meer eet en je deze plekjes nog heel goed voor iets anders kunt gebruiken.

5. Zaaien

Voordat je weggaat, kun je nog heel goed op een leeg plekje wat extra sla en radijsjes zaaien. Dit groeit vrij snel en je hoeft er vaak de eerste weken helemaal niet naar om te kijken. Het is ideaal dat als je thuiskomt er al grotere plantjes staan dan dat je had verwacht.

Ik wens jullie veel succes met alle voorbereidingen in de moestuin voordat jullie op vakantie vertrekken. Een fijne vakantie gewenst.

Groetjes,

Floor

Lees meer: Beestjes in de moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin