Nieuwsbolchrysant
18-09-17

Tuinplant van de maand Bolchrysant

De tuinplant van de maand is de bolchrysant. In het Latijns Chrysanthemum, ofterwijl ‘gouden bloem’. De naam is een samenstelling van de Griekse woorden chrysos = goud en anthemon = bloem. Veel soorten zijn dan ook geel van kleur, maar de plant is er ook in herfsttinten als oranje, rood en bruin of roze, lila en wit. De diameter van de chrysanten kan variëren van enkele decimeters tot wel 60-80 cm. Er zijn enkel- en dubbelbloemige soorten bolchrysanten, maar ook chrysanten met spatelvormige of spinvormige bloemblaadjes.

Verzorging bolchrysant

Hoe kun je de bolchrysant goed verzorgen? Gelukkig is de bolchrysant een gemakkelijke tuinplant die doorbloeit van augustus tot november. Op een lichte standplaats in de halfschaduw tot volle zon zal de plant veranderen in een kleurrijke bol. Geef de bolchrysant regelmatig water en laat de potkluit nooit uitdrogen. Door de grote bol komt het regenwater niet altijd op de kluit terecht, regelmatig even checken dus. Een rijk bloeiende plant vraagt om wat extra energie, geef de bolchrysant dan ook om de twee weken wat plantenvoeding. Door regelmatig uitgebloeide bloemetjes weg te halen geniet je nog langer van de Tuinplant van de Maand september.

Bolchrysant bewaren

  • Nadat de bolchrysant is uitgebloeid kun je de plant volgend jaar opnieuw in bloei krijgen.
  • Zet de chrysant voor de vorst op een koele maar vorstvrije plek.
  • Knip hem in het vroege voorjaar helemaal terug tot enkele centimeters boven de grond.
  • In maart-april kan de plant weer naar buiten en zal bij dagen langer dan 12 uur stengels en blaadjes vormen.
  • Wanneer de dagen dan korter worden zal de bolchrysant weer opnieuw bloeien.

Heb jij al een bolchrysant neergezet? Heel vrolijk voor bij je voordeur!

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (0)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.