Nieuws
floor-tomatenkweken-1
16 jul. 2018

Tomaten buiten kweken

Als je mij zou vragen wat er niet kan missen in de moestuin qua groenten, dan zijn het zeker weten de tomaten. Veel mensen denken dat het heel moeilijk is en dat je er een kas voor nodig hebt. Voor veel oogst geef ik deze mensen gelijk, maar voor de hobbyteelt hoef je helemaal nergens bang voor te zijn als je geen kas hebt en nog niet heel erg onderlegd bent. Hieronder geef ik je wat tomatenkweektips voor als je geen kas in de moestuin hebt staan.

1. Kies het juiste ras

Mocht je geen kas hebben thuis, maar wel tomaten willen kweken, dan kan dat ook gewoon. Goede tomatenrassen voor de buitenteelt bestaan zeker en er worden de laatste jaren heel veel rassen ontwikkeld die resistent zijn tegen ziektes en meer oogst geven met koudere temperaturen.

Voorbeeldrassen voor buitenteelt:

  • Kumquat F1 – olijftomaat – zwart/oranje tomaatje
  • San marzano – roma tomaat – superlekker voor sauzen en soepen
  • Hazel gold – vleestomaat – oranje van kleur
  • Indigo Fahrenheit Blues – kerstomaat – donkerblauw van kleur
  • Sungold F1 – kerstomaat – gele kleur, heel zoet van smaak.
  • Huang Se Chick Woon – middelgrote tomaat – lichtgeel van kleur

2. Kies een goede plek

Zorg dat je de tomaten een goede plek geeft in de moestuin. Mocht je alleen maar schaduw hebben, dan is de kans op slagen echt heel erg klein. Tomaten zijn echte zonaanbidders en worden dan ook heel erg blij van een plekje waar zeker 6 uur zon per dag is. Houd hier met uitplanten dan ook rekening mee.

3. Verzorgen

Mocht je niet heel veel tijd hebben, dan is het goed om zeker 1 keer per week de planten goed na te lopen op dieven. Dit zijn uitschieters die ontstaan in de oksels van de hoofdstam en de stammen met het blad. Als je deze niet weghaalt, zal de plant gaan overwoekeren. Het ziet er leuk uit, maar het is niet bevorderlijk voor de oogst. Alle voeding gaat namelijk nu naar het aanmaken van heel veel blad in plaats van naar de bloemen waar uiteindelijk vruchten uit ontstaan. Dit mag je dus niet vergeten.

4. Voeden

Op een gegeven moment is het heel belangrijk om de plant te voeden. Nadat de planten buiten in de volle grond uitgeplant zijn (na 15 mei), kunnen de planten ongeveer 2 maanden doen met de voeding. Hierna zal je merken dat het blad wat lichter gaat worden. Als je dit opmerkt, kun je wat voeding geven. Gebruik bijvoorbeeld Bio Groenten & Kruiden Voedingskegels. Deze kegels zijn ideaal en het is helemaal niet veel werk. Je drukt ze aan de voet van de plant in de grond en geeft water. Je zult merken dat de planten ook meer volle vruchten zullen maken als je de planten voldoende voeding geeft.

Wis je dat?!

In Nederland worden heel veel tomaten gekweekt in kassen. Deze planten gaan veel langer mee dan bij de hobbyteelt, want 1 plant geeft gedurende bijna een heel jaar tomaten voor de verkoop. Meer dan 40kilo wordt er dan van 1 plant geoogst. Deze tomaten groeien dan ook onder veel licht en warmte, waarbij echt op alles gelet wordt.

Met of zonder kas kun je zelf heel makkelijk tomaten kweken en oogsten. Heel veel succes.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Vakantie hoe laat je de moestuin achter?

moestuin-cta

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin