Nieuws
floor-najaarsmoestuintips-1
25 okt. 2018

Moestuin tips voor het najaar

November komt er alweer aan en dat betekent dat we toch echt aan het einde komen van het moestuinseizoen van 2018. Dit is erg jammer, maar ook wel weer even goed voor de tuin en voor jou. Door even niet meer in de tuin te zijn de komende maanden laad je jezelf weer op en krijg je weer heel veel leuke en nieuwe plannen voor de moestuin. Ieder jaar wat nieuws verbouwen is dan ook zeker aan te raden om het zo leuk en uitdagend mogelijk voor jezelf te houden.

De grond kan in deze maanden ook weer wat uitrusten en de beestjes in de grond kunnen hun werk gaan doen. Hiermee bedoel ik natuurlijk het verbeteren van de grond. Ben je nieuwsgierig hoe je dit ook met planten nog een handje kunt helpen? Lees dan mijn vorige blog over bodemverbeteraars.

To do’s in het najaar (november en december)

Ik heb hieronder een aantal korte en handige moestuintips voor de maand november opgesomd:

Zaden uit bloemen

Haal alle zaden uit de bloemen die je expres hebt laten staan. Droog deze binnen in de vensterbank goed en doe ze erna in een papieren zakje. Zet de naam, het jaartal en het ras erop.

Ruim op

Haal dode planten weg en gooi deze op de composthoop of doe deze in de bladkorf.

Zoek alle potten in de schuur uit en sorteer ze op materiaal en op maat. Zo weet je straks in het voorjaar alles makkelijk te vinden en zo voorkom je onnodige dubbele spullen.

Ruim het schuurtje op en maak je gereedschap goed schoon. Haal al het zand eraf en vet de onderkant wat in. Dit voorkomt dat je schep of spade gaat roesten komende winter.

Laat blad liggen

Laat vooral al het gevallen blad in de moestuin liggen. De bladeren op de paden kun je beter wel weghalen. Dit kan heel glad worden als het verteerd en er water op komt. Veiligheid voorop.

Regenton

Heb je nog geen regenton in de tuin? Plaats deze dan en sluit deze aan op de dakgoot. Zo kun je volgend seizoen veel planten voorzien van je eigen opgeslagen water.

Snoeien

Je kunt fruitstruiken gaan snoeien. Denk hierbij aan de bessenstruiken, appel en perenbomen, maar ook de Japanse wijnbesstruik.

Aardbeien

Haal de netten en het stro weg rondom de aardbeien.

Kruiden

Oogst nog wat kruiden en droog dit of vries het in, zo kun je ook nog in de winter genieten van de moestuinsmaken.

Oogsten

Oogst alles wat boven de grond ligt. Wortelen, bieten, boerenkool, etc. kunnen nog wel even in de grond blijven zitten. Deze groenten soorten overleven de vorst makkelijk. Sterker nog, boerenkool wordt daardoor alleen maar lekkerder.

Geniet nog van de dagen buiten maar ook van binnen. Ga in de winter wel nog eens kijken in de moestuin. Ondanks dat het kaal is, kun je er alsnog je ontspanning vinden en geeft het je nieuwe ideeën voor volgend seizoen.

Groetjes,

Floor – Floors moestuin

Bekijk in deze blog mijn herfst moestuin van 2016!
 

moestuin-cta

 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin