Nieuws
Floor_Komkommerkruid.JPG
11 okt. 2018

Vul de kale plekken in je moestuin

In de moestuin komen nu steeds meer vlakken kaal te liggen helaas. Dit komt door al het lekkers dat geoogst is en de planten dan verwijderd kunnen worden uit de moestuin. Zijn het planten waar nog wat bloemen uitkomen, laat deze dan nog even staan. Ze maken nog zaadjes aan die je kunt oogsten en kan gebruiken voor volgend jaar.

Het nadeel van de kale plekken in de moestuin is dat je geen schuilplek creëert voor beestjes die de winter moeten overleven én op deze plekken zal snel onkruid opkomen. Onkruiden zijn eigenlijk plantjes op de verkeerde plek want onkruid bestaat niet. Ieder plantje is ergens goed voor maar heel veel plantjes hebben geen functie in de moestuin en kun je dan ook maar beter verwijderen.

Kale plekken een functie geven

De kale plekken in de moestuin kun je in de winter een goede functie geven; gewoon lekker natuur laten zijn. Laat het maar gewoon uitrusten, zo kan het bodemleven goed herstellen en zich weer klaar maken voor het komende seizoen. Hoe gezonder het bodemleven is, des te meer lucht en voedingsstoffen in de grond beschikbaar zijn voor de planten. Door bepaalde planten op deze lege stukken grond te zaaien help je de bodem en de beestjes dus heel erg.

Soorten bodemverbeteraars/groenbemesters

Deze planten heten bodemverbeteraars/groenbemesters. De meest bekende is het koolzaad, de mooie gele velden waar je vast en zeker wel eens langs bent gereden. Wat je nog meer als een bodemverbeteraar/groenbemester kan zaaien, is:

  • Lupine – geen ontzettend mooie bloemen, het worden vrij hoge planten dus zorg ervoor dat je er wat omheen zet zodat de planten niet omvallen en de steel breekt. Zorgt er ook voor dat stikstof wordt opgeslagen in de bodem.
  • Phacelia – maakt prachtige bloemen aan waar vlinders, bijen en hommels blij van worden. Zaai het wel op een plek waar er net wat meer zon/daglicht komt, op plekken met veel schaduw zal het niet goed groeien.

  • Komkommerkruid (voor de zandgronden) – de blauwe bloemen zijn eetbaar en het is een plant die heerlijk ruikt als je het mij vraagt.

  • Klaver – groeit snel, bedekt de bodem goed en ziet er ook nog eens leuk uit.
  • Mosterdzaad – ontkiemt en groeit snel, bedekt de hele bodem en hoef je niet weg te halen in de winter. De planten zakken vanzelf in door de kou en verteren daar. Deze plant helpt de bodem voedzamer te worden. Bedekt de bodem dus goed tegen onkruid.

In een moestuin waar je geen kunstmatige grondstoffen gebruikt en alles op een biologische manier doet is dit een hele goede oplossing. Ik wil je niet ontmoedigen maar om de tuin volledig super voedzaam te krijgen met enkel bodemverbeteraars/groenbemesters heb je heel veel van dit soort planten nodig in de moestuin. Om het wat eenvoudiger te maken kun je in het voorjaar de tuin ook nog voorzien van wat compost.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Zaden winnen uit doorgeschoten planten

moestuin-cta

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin