In de moestuin komen nu steeds meer vlakken kaal te liggen helaas. Dit komt door al het lekkers dat geoogst is en de planten dan verwijderd kunnen worden uit de moestuin. Zijn het planten waar nog wat bloemen uitkomen, laat deze dan nog even staan. Ze maken nog zaadjes aan die je kunt oogsten en kan gebruiken voor volgend jaar.
Het nadeel van de kale plekken in de moestuin is dat je geen schuilplek creëert voor beestjes die de winter moeten overleven én op deze plekken zal snel onkruid opkomen. Onkruiden zijn eigenlijk plantjes op de verkeerde plek want onkruid bestaat niet. Ieder plantje is ergens goed voor maar heel veel plantjes hebben geen functie in de moestuin en kun je dan ook maar beter verwijderen.
De kale plekken in de moestuin kun je in de winter een goede functie geven; gewoon lekker natuur laten zijn. Laat het maar gewoon uitrusten, zo kan het bodemleven goed herstellen en zich weer klaar maken voor het komende seizoen. Hoe gezonder het bodemleven is, des te meer lucht en voedingsstoffen in de grond beschikbaar zijn voor de planten. Door bepaalde planten op deze lege stukken grond te zaaien help je de bodem en de beestjes dus heel erg.
Deze planten heten bodemverbeteraars/groenbemesters. De meest bekende is het koolzaad, de mooie gele velden waar je vast en zeker wel eens langs bent gereden. Wat je nog meer als een bodemverbeteraar/groenbemester kan zaaien, is:
In een moestuin waar je geen kunstmatige grondstoffen gebruikt en alles op een biologische manier doet is dit een hele goede oplossing. Ik wil je niet ontmoedigen maar om de tuin volledig super voedzaam te krijgen met enkel bodemverbeteraars/groenbemesters heb je heel veel van dit soort planten nodig in de moestuin. Om het wat eenvoudiger te maken kun je in het voorjaar de tuin ook nog voorzien van wat compost.
Groetjes,
Floor
Lees ook: Zaden winnen uit doorgeschoten planten