Nieuws
shutterstock-1803765766
23 jun. 2021

Kiwiplant: Zo kweek je zelf deze gezonde vrucht

Alhoewel de kiwiplant oorspronkelijk uit China afkomstig is, wil deze enthousiaste groeier ook in het Nederlandse klimaat prima aarden. Aangemoedigd door de warmer wordende zon zie je deze slingerende klimplant groter worden. Dit verbazingwekkende groeitempo vraagt om een goede verzorging en passende voedingsstoffen. In deze blog vertellen wij je alles over de verzorging van de kiwiplant, zodat je over enige jaren kunt genieten van zelfgekweekte vruchten boordevol vitamines.

Kiwi soorten
Een- of tweehuizige planten
Locatie
Verzorging
Plagen en ziekten
Snoeien
Onderhoud

Soorten

Er bestaan twee soorten kiwiplanten. De kiwi’s die je in de supermarkt koopt, zijn afkomstig van de Actinidia deliciosa. Aan deze plant groeien de herkenbare grote behaarde vruchten. Daarnaast bestaat er een variant van de kiwiplant die kleine onbehaarde bessen produceert: de kiwibes. De verzorging komt voor beide planten in grote lijnen overeen. In deze blog vertellen wij je meer over de gewone kiwiplant.

Als je deze plant vanaf een stekje kweekt, is het even wachten totdat je resultaat ziet. Pas na drie tot vier jaar draagt deze klimmer voor het eerst vrucht. Na acht jaar draagt de plant een grote hoeveelheid kiwi’s aan zijn takken. Wil je niet zo lang wachten? Kies dan een kiwiplant van enkele jaren oud, zodat je eerder dan verwacht kan genieten van je zelfgekweekte fruit.

Een- of tweehuizige planten

Bij het kopen van een kiwiplant heb je de keuze uit een één- of tweehuizige plant. Bij tweehuizige planten heb je een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig, zodat de bloemen van de ene plant de andere plant kunnen bevruchten. Wanneer je een eenhuizige plant aanschaft, kan bestuiving via één plant plaatsvinden. Deze plant heeft namelijk zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen. Heb je een kleine tuin? Kies in dat geval voor een eenhuizige plant. Dat scheelt ruimte en maakt de verzorging van de plant makkelijker.

Locatie

De kiwiplant staat graag op een zonnige locatie richting het zuiden of zuidwesten. Hoe zonniger de locatie, des te beter deze fruitige plant groeit. Zoals eerder besproken kunnen kiwiplanten in ons land prima overleven en zelfs prachtige vruchten geven. Hoe warmer de zomer, hoe zoeter de vrucht.

Deze plant heeft echter één grote vijand en dat is strenge vorst. Zodra het kouder dan -18 graden is, houdt deze fruitdragende groeier er mee op. Om deze reden kan je overwegen kiwi’s in een kas te kweken. Houd er rekening mee dat kiwi’s snel groeien en veel ruimte nodig hebben. Hierdoor bestaat de kans dat ze in een volle kas andere planten verdringen.

Verzorging

Klimplanten hebben een stevige basis nodig om te kunnen groeien. Kies voor een pergola of plant deze snelle groeier bij een hek. Je kan er ook voor kiezen om een speciaal plantenklimrek tegen een muur te bevestigen. Je zult zien dat hij zich snel hecht aan zijn nieuwe ondergrond. Help de nieuw ontwikkelde takken door ze voorzichtig vast te binden aan de spijlen of latten van de ondergrond. 

Naast een stevige basis, is goede aarde van belang voor de gezondheid van de plant. Kiwiplanten groeien het beste op vochtige, humusrijke grond. Door eenmaal per jaar Pokon bio kalk toe te voegen aan de aarde, behoudt deze de ideale zuurtegraad. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te bemesten met Pokon bio fruitbomen mest. Op deze manier zijn er voor deze klimplant altijd voldoende voedingsstoffen aanwezig. Dit zorgt voor heerlijke grote vruchten. Plant overig groen op voldoende afstand van deze klimmer. Dit voorkomt dat deze indringers alle voedingsstoffen uit de grond opnemen voordat de kiwiplant dit kan doen.

 

Plagen en ziekten

Gelukkig is deze gezonde plant niet bijzonder gevoelig voor ziekten. Wanneer je voorkomt dat de wortels te nat worden en je de uitgebloeide bloemen snel verwijdert, hebben schimmels en daaraan gerelateerd ziekten geen schijn van kans.

Wel zijn verschillende insecten dol op de kiwiplant. Bladrolrupsen, blad- en schildluizen, mijten en slakken smullen van de blaadjes. Tegen luizen kan je het beste Pokon Bio Tegen Insecten Polysect GYO Spray gebruiken. Om de slakken weg te houden bij je plant kies je voor Pokon Bio Tegen Slakken Korrels.

Het grootste gevaar voor de groei van de plant is de kat. De takken en wortels van deze klimplant bevatten een aantrekkelijke stof. De kat schuurt tegen de planten, waardoor deze afbreken. Door kippengaas rond jonge planten aan te brengen, bescherm je jouw groene vrienden tegen beschadigingen.

Snoeien

Net als iedere plant heeft ook de kiwiplant af en toe een flinke snoeibeurt nodig. Het is aan te raden om tweemaal per jaar te snoeien, zodat hij goed vrucht blijft dragen. Wanneer je deze klimplant vrij zijn gang laat gaan kunnen de takken andere planten overwoekeren.

De eerste keer snoei je alleen de toppen en zijscheuten. De vruchten laat je uiteraard zitten. Dit kan je het beste in mei of juni doen. Wil je meer van de plant snoeien? Wacht tot na de bloeiperiode in het najaar. Doordat de sapstroom van de plant tijdens het voorjaar op gang komt, blijft dit uit de afgeknipte takken stromen.

In het najaar, nadat je in november hebt geoogst, kan je de plant flink terugsnoeien. Is de vorst al in het land? Dan kan je de snoeibeurt beter overslaan.

Onderhoud

Klimplanten staan bekend om hun snelle groei en voor de kiwiplant is dit niet anders. Door de plant om de twee of drie jaar te verjongen, houd je hem gezond. Leid jonge takken omhoog en zet deze voorzichtig vast. Zodra deze takken zijtakken ontwikkelen, kan de oude hoofdtak worden weggeknipt. Hierdoor voorkom je dat de plant te massaal wordt.

Na het volgen van deze tips is het in november tijd om te genieten van je heerlijke zelfgekweekte fruit. Zijn je kiwi’s nog niet helemaal rijp? Leg ze binnen nog enkele dagen in de fruitschaal om daarna optimaal te kunnen genieten. Veel succes met de teelt!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin