Nieuws
floor-kamerplanten-3
21 dec. 2018

Kamerplanten water geven

Veel mensen vinden het een rotklusje, het water geven van de kamerplanten. Helemaal als je er veel in huis hebt, want dan ben je, zoals ik, al gauw een kwartiertje bezig. Maar maak er echt tijd voor, want zonder water kunnen planten niet leven.

Alle planten zijn verschillend

Niet alle planten zijn hetzelfde. Er zijn natuurlijk heel veel soorten planten die allemaal net andere behoeften hebben en dit is hetzelfde voor buitenplanten. De ene plant heeft net wat meer plantenvoeding en water nodig dan de andere. Dit komt omdat de kamerplanten afkomstig zijn van verschillende landen. Het kan in deze landen veel of weinig regenen en de planten kunnen op een voedzame of voedselarme grond leven. Bewaar dus altijd de steker die in de plant zit waar het advies op staat voor deze plant. Staat dit er niet op, vraag dit dan voordat je de plant aanschaft even na.

Hoeveel water?

Het is lastig om natuurlijk 1 hoeveelheid af te geven voor alle soorten planten. Ik houd altijd gemiddeld een halve beker aan per plant. Geef altijd eerst een klein beetje, dit water wordt dan opgenomen in de grond en erna nog meer. Door in 2 fases water te geven, wordt het water beter opgenomen en zal het niet in een keer eruit lopen aan de onderkant.

Zorg altijd dat de plant in een pot zit met daaronder een gat. Mocht je te veel water geven, dan kan het overtollige water weglopen. Een pot zonder gat kan natuurlijk ook, maar doe dan eerst een laagje Hydrokorrels in de pot voordat je deze afvult met kamerplanten potgrond.

Wanneer water geven?

Geef de plant altijd in de ochtend water, want de temperatuur van het water en de grond is dan gelijk. Mocht je de plant ‘s avonds water geven dan is de aarde vaak heel erg opgewarmd door de zon of de verwarming en daar kan de plant nog wel eens van schrikken. In de winter hebben planten veel minder water nodig, want ze groeien dan ook veel minder. Één keer om de anderhalve week water geven is meer dan genoeg voor de standaard planten (zoals een ficus).

Mocht je merken dat de randen van de bladeren bruin worden en dat de bladeren beginnen te hangen dan is het zeker tijd om water te geven.

Wanneer voeding geven?

In de winter hebben de planten eigenlijk niet zoveel voeding nodig. Ze zijn dan in een ruststand. Geef ze deze rust dan ook lekker. In de zomer hebben de planten veel meer water nodig, want door de warmte verdampt het water sneller wat heel erg logisch is. Geef vooral niet te veel water, want dan gaat de grond schimmelen en is de kans groot dat de plant het niet overleefd.

Wordt het blad lichtgroen terwijl dit niet de oorspronkelijke kleur is, dan heeft deze plant voeding nodig. De hoeveelheid voeding die je in 1 emmer water moet doen, staat aangegeven achterop de verpakking van de kamerplantenvoeding.

Groetjes,

Floor

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten