Nieuws
Biodiversiteit-in-eigen-tuin.jpg
26 jan. 2022

Duurzame (moes)tuin

Er wordt tegenwoordig heel veel over duurzaamheid gesproken in (moes)tuinen, maar wat is dat nou eigenlijk? Duurzaamheid is in mijn ogen dat je keuzes maakt die voor een lange tijd meegaan of zo min mogelijk effect hebben op het ecosysteem en de natuur. Je kunt hier in de tuin heel goed rekening mee houden. Ik geef je in deze blog een aantal handige tips en handvatten om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Wat houdt een duurzame tuin in en hoe leg je deze aan?

Een duurzame tuin is een tuin die voor een lange tijd blijft leven en waar je zo min mogelijk aan hoeft te doen. Je doet er alles aan om het ecosysteem niet te verstoren. Ook kun je rekening houden met de beplanting die je kiest; kies voor planten die hier van origine groeien of heel goed groeien op deze plek. Houd dan rekening met het type grond en of de plek veel of weinig zon heeft. Door hier rekening mee te houden, kies je dus op een duurzame manier je planten uit.

1. Leg een moestuin aan in de achtertuin

Het is niet alleen heel gezond voor je lijf en geest om groenten, fruit en kruiden te verbouwen en heerlijk op te eten. Wist je dat het ook nog eens super duurzaam is? Mede doordat je bijdraagt aan minder CO2-uitstoot omdat de groenten, kruiden of fruit geen kilometers hoeven af te leggen om op jouw bordje terecht te komen. Dat is niet alleen reden voor een moestuin, maar ook voor een groene leefomgeving waar jij veel vrolijker van wordt. Dat vind ik ook heel erg duurzaam. Lees meer over een beginners-moestuin.

2. Van grijs naar groen

Ligt de tuin vol met tegels? Haal er dan eens een aantal uit en plant op deze plekken plantjes. Het regenwater kan hierdoor niet alleen veel beter weglopen, maar je geeft veel meer insecten een plekje om te leven in de tuin. Nee. Insecten zijn niet eng of vies, want ze zijn juist heel erg handig en ruimen eigenlijk alles op in de tuin. Laat die spin dus lekker zitten?

3. Koppel een regenton aan de regenpijp

Iets wat eigenlijk iedereen zou moeten doen, is het plaatsen van een regenton in de tuin. Er valt zo ontzettend veel water. Waarom zou je het dan niet opvangen en gebruiken om hier de tuin mee te sproeien?! Zelf heb ik een regenton van 200L staan en daar kan ik ca. 12 gieters uit halen. Dat lijkt niet veel, maar het scheelt wel weer kraanwater. Wist je dat regenwater ook veel beter is voor je plantjes (binnen en buiten), omdat voedingstoffen er beter door worden opgenomen?

4. Veel groen in de tuin zorgt voor minder wateroverlast of hitte in de zomer

Planten kunnen net zoals mensen niet zonder water. Wist je dat planten water opnemen door de wortels en dit verdampen via het blad? Als je in de zomer dus onder een boom of een groene pergola gaat zitten, is dit veel verkoelender dan onder een parasol of tarp. Daarnaast zorgen planten en bomen in de tuin ervoor dat ze water opnemen als er ineens heel veel regen valt. Dit zorgt dus uiteindelijk weer voor minder wateroverlast.

5. Trek insecten en vogels aan in de tuin en zorg voor biodiversiteit

Een groene tuin heeft een positieve werking op de biodiversiteit. Biodiversiteit betekent meer verschillende organismen. Hoe groter de biodiversiteit, hoe meer variatie in dieren en planten. Dat is heel goed voor het natuurlijk systeem. Hoe meer soorten groen, hoe meer insecten zich er thuis zullen voelen en hoe meer vogels erop afkomen. We hebben het nu alleen maar over jouw eigen groene omgeving, maar het heeft natuurlijk ook effect op het grote geheel. Je draagt bij aan een gezondere aarde.

6. Plaats een compostbak of maak zelf een hoop

Composteren is eigenlijk een recycle-proces van voedsel naar organische voedingstof voor de tuin- en kamerplanten. Zet de bak niet op een zonnige plek, want daar kunnen de wormen in de compostbak niet tegen. De geschikte wormen voor het maken van compost zijn tijgerwormen. Ze klinken heel angstaanjagend, maar ze zijn mega nuttig. Lees in dit blog meer over nuttige beestjes in de moestuin.

Foto's: Hanke Arkenbout

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin