Nieuws
nuttige-beestjes-in-de-moestuin-floor-01
16 apr. 2019

Nuttige beestjes in de moestuin

Er zijn heel veel beestjes die je liever niet hebt in de moestuin. Een oogst die helemaal wordt opgegeten door de muizen is niet leuk, want alle tijd die jij gestoken hebt in het kweken van je plantjes, is dan ineens voor niets geweest. Om zomaar deze bezoekers van de moestuin drastisch te verwijderen, heeft ook een hoop nadelen. Zorg dat je een handige manier vindt om de beestjes uit de tuin te houden door middel van bijvoorbeeld geuren. Zo kun je knoflook en venkel uitplanten in de moestuin om muizen en slakken op een afstand te houden. Natuurlijk zijn alle muizen en slakken anders, dus dit zal helaas niet bij iedereen werken.

Mocht dit dan echt niet lukken, dan kun je altijd andere oplossingen gaan bedenken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor biologische bestrijdingsmiddelen die gemaakt zijn van producten uit de natuur, maar wegjagen is en blijft natuurlijk altijd beter. Gebruik echt geen gif, want met gif (pesticiden) dood je meer dan je denkt. Heel veel beestjes die we juist heel hard nodig hebben in de moestuin gaan daardoor ook dood.

De laatste jaren zijn er ontzettend veel beestjes doodgegaan: zo’n 30% van de beestjes over de hele wereld is gewoon verdwenen. Dat komt mede door ons. Het komt misschien niet direct door de stap die je zet, maar wel door bepaalde keuzes die je maakt in het kopen van voeding bijvoorbeeld. Is wat ik eet biologisch of niet? Biologische telers houden al heel veel meer rekening met de natuur en zorgen ervoor dat de fijne leefomgeving voor de beestjes, neem een hommel, wordt behouden. Zo kunnen deze beestjes gewoon ons eten bestuiven en dat kunnen wij dan weer eten. Eigenlijk zijn het onze vrienden. Laten wij dus in onze tuinen hier wat extra rekening mee houden en misschien zelfs een plekje maken voor deze beestjes.

Goede beestjes helpen

Naast dat deze beestjes helpen met de bevruchting van onze voeding, helpen ze ook aan het verbeteren van onze bodem. Naast dat je de bodem kunt verbeteren met bemeste compost, kun je ook de beestjes wat meer het werk laten doen, zodat je er een combinatie van maakt.

Wormen

De beste vriend, in mijn ogen, in de moestuin is toch wel de worm. Dit beestje ruimt de boel op en maakt de bodem ook nog eens super voedzaam door organisch materiaal om te zetten naar humusrijke grond. Dit is weer superbelangrijk voor een goede plantengroei. Hetgeen de worm eet komt er weer voedzamer uit, mooi toch?! De samenstelling van deze uitwerpselen (compost) bevat tot vijf keer meer stikstof, zeven keer meer fosfaat en tien keer meer kalium. Een worm kan daarbij gewoon 4,5 kg aan compost/uitwerpselen maken per jaar, dat vind ik echt knap voor zo’n klein beestje.

Zet daarom gewoon een compostbak neer in de tuin. Al gebruik je de compost niet, dan is het om de beestjes een plekje en een doel te geven.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Aan de slag in de moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin