Nieuws
floor-groen-binnenproject-2
23 nov. 2018

Binnen project: plant een pit

Het is winter en je merkt het echt aan alles. Het is koud, het regent en de dagen zijn korter, zeker nu de wintertijd is ingegaan. Deze periode ben ik niet zoveel in de moestuin te vinden, maar zit ik lekker binnen. Uiteraard zijn er buiten nog wel wat dingen te doen, zoals het weghalen van je dorre planten, maar verder moet je het ook weer lekker laten gaan. Zo hebben de beestjes een fijne plek om te overwinteren.

Zelf merk ik altijd dat ik het ook wel weer fijn vind als het seizoen even klaar is, maar na een aantal weken begint het alweer te kriebelen. Nu dat we toch binnen zitten, kun je ook binnen leuke dingen doen, zodat je lekker met het groen bezig blijft.

Hoe plant je een pit?

Tussendoor binnen leuke projectjes starten kan heel goed om toch bezig te blijven met plantjes. Zo kun je bijvoorbeeld boompjes kweken vanuit een citroenpit, dadelpit of avocadopit of een ananasvrucht tot een boompje laten groeien. Je hebt zeker wat geduld nodig, maar dat is vast niets nieuws als je al eerder een plantje uit een zaadje hebt gekweekt.

Hieronder vind je in een aantal stappen over hoe je dit kunt doen:

Als je merkt dat een fruitsoort een pitje binnenin heeft, weet je zeker dat hier ook weer een plantje uit zal groeien. Week dit pitje eerste 2 dagen in het water, zodat het vliesje dat eromheen zit, loslaat. Je merkt bijvoorbeeld bij een citroen of een avocado dat er ook nog een hard schilletje omheen zit. Haal deze er ook vanaf. Zo kan het pitje beter ontkiemen.  • Leg het gepelde pitje in een glas met water en laat deze nog zeker 3 dagen weken.
  • Plant erna het pitje uit in zaai- en stekgrond en dek het af met folie of een transparante kap. Je zorgt er dan voor dat er een soort mini-ecosysteem ontstaat. Ook hoef je op deze manier geen water te geven.

  • Nadat het pitje uitgekomen is (dit kan een aantal weken tot maanden duren), kan de folie of de kap eraf.
  • Hierna is het wel belangrijk om het pitje wat vaker water te geven.
  • Nu is het vooral geduld hebben en wachten.
  • Zet het plantje op een warme, lichte plek.

Heel veel succes met het kweken van je pitjes. Mocht je specifieke vragen hebben over een soort, stel ze dan gerust. Zelf heb ik in huis de volgende pitjes geprobeerd: mango, avocado, citroen, ananas, dadel en gember.

Groetjes,

Floor

moestuin-cta

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin