Tips
11 aug. 2022

Zonnige dagen en je gazon: geen ideale combinatie

De aankomende weken lijkt het weer tropisch warm te worden. Dit heeft een grote impact op de natuur en dus ook voor je tuin en je gazon. Lees hier hoe je je tuin kunt beschermen tegen de tropische hitte.

 

Wanneer sproei je het beste?

Tropisch warm weer zorgt vaak voor een dor en droog gazon. Om je gazon een handje te helpen om deze hoge temperaturen en vele zonuren te verdragen, kun je je gazon regelmatig besproeien. Dit doe je het beste vroeg in de ochtend of in de avond als de zon er niet meer op schijnt. Als je dit namelijk overdag doet, is de kans groot dat je gras verbrandt en dat je een dor en droog gazon overhoudt. Lees meer over het behandelen van een dor en droog gazon.   

 

Langzaam sproeien werkt beter  

Het is erg belangrijk dat je je gazon langzaam besproeit. Hierdoor kan het water beter in de grond trekken en worden de wortels gestimuleerd om dieper te groeien. Dieper gelegen wortels zorgen voor een weerbaarder gazon, dat beter tegen hitte kan en minder vatbaar is voor ziektes. Dus geef liever 2 keer per week een flinke hoeveelheid water, dan steeds een klein beetje. Toch zul je bij echt tropische temperaturen, bijvoorbeeld boven de 30 graden, nog iets vaker de tuinslang en sproeier moeten aan zetten.   

 

Waterplassen in je gazon, wat nu?    

Mocht je goed sproeien, maar loop je er tegenaan dat er steeds waterplassen in je gazon ontstaan en dat het water dus blijft liggen? Dan is de grond waarschijnlijk te ver ingedroogd. Om dit op te lossen, kun je wat gaten in je gazon prikken om meer lucht in de bodem te creëren. Hierdoor kan het water makkelijker in de grond dringen en neemt je gras het water uiteindelijk beter op. Bekijk ook eens ons Youtube filmpje voor meer tips over het besproeien van je gazon.       

 

Tips om je gazon goed te sproeien   

• Zet een leeg glas op het gazon waar je sproeit. Als dit glas met 1,5cm tot 2cm water is gevuld, heb je genoeg gesproeid.       
• Weet je niet hoe lang je moet sproeien en wil je geen glas op je gazon zetten? Zet dan de sproeier met gemiddelde waterdruk aan en sproei ongeveer 2 uur per keer.       
• Sproei voor zonsopgang of voor zonsondergang om te voorkomen dat je gras verbrandt en ervoor te zorgen dat het water niet te snel verdampt. Zo kan het water goed in de grond trekken.       
We kunnen dus wel concluderen dat ook ons gazon tijdens het warme weer een flinke slok water kan gebruiken. Hoe vaak sproei jij je gazon als het zo tropisch warm is?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon