We zijn bijna zover om de handen weer vies te maken en met z’n allen massaal weer te gaan zaaien, heerlijk vind ik deze tijd! Nu is het lekker dromen over wat voor lekkers je gaat bakken/koken na het oogsten van al die mooie groentes en fruit uit de tuin.
Toen ik net startte met mijn moestuintje was het allemaal erg klein, dus je moet goed uitzoeken wat je wilt gaan zaaien. Kies vooral wat je zelf heel lekker vindt en waar je niet genoeg van kunt krijgen, heel veel bietjes zaaien en je lust geen bietjes lijkt mij niet echt een handig plan. Misschien kan je je buurvrouw of je moeder blij mee maken maar je moet zelf ook blij worden van wat er uit je tuintje komt. Denk dus eerst goed na wat je zelf graag eet.
Hieronder heb ik een aantal makkelijke groenten die het eigenlijk altijd wel doen, uiteraard is het ook wel afhankelijk wat voor grondtype je hebt maar daar komt je heel snel achter door eerst een bodemtest te laten doen. Dan weet je precies of je te maken hebt met zand, veen of klei grond. Een mengelmoes van deze grond soorten is natuurlijk ook heel goed denkbaar. Op deze manier weet je bijvoorbeeld meteen of er veel stikstof in de grond zit of dat je hier juist wat aan moet doen. Veel stikstof in de grond is niet zo gunstig voor bijvoorbeeld de radijsjes, de radijs blijft hierdoor klein en het loof wordt heel groot en wild, dat wil je natuurlijk niet.
Zeker weten of je goede grond hebt? Gebruik dan kant-en-klare moestuingrond bijvoorbeeld Pokon Bio Moestuingrond of Pokon Mix voor je Moestuinbak (ideaal voor in een moestuinbak of in potten).
Radijsjes dat zijn echt mijn favorieten, vooral om zo op te snoepen. Ze zijn ontzettend makkelijk om te zaaien en hebben niet veel ruimte nodig. Ongeveer 6/8 weken na het zaaien kan je er al van eten, dit is wel 1 van de groente die lekker snel te oogsten zijn. Radijsjes zijn erg pittig van smaak, vind je dat niet zo lekker dan moet je het schilletje eraf halen dan zullen ze een stuk milder zijn. Ze houden van veel zon, dus zaai ze lekker op een warme zonnige plek. Altijd handig om in rijtjes te zaaien, hou dan ongeveer 2 x 10 cm afstand tot de volgende rij. De grond hoef je niet bij te mesten, ze hebben niet zoveel nodig. Zoals ik hierboven aangaf niet teveel stikstof, want daardoor krijg je veel te groot loof. Als je radijsjes wilt zaaien let dan goed op welke je zaait, er zit verschil in. De ene doet het beter in het voor- en najaar en de andere beter in de zomer.
Alle feitjes op een rij:
Tomaten uit de tuin zijn 1000 keer lekkerder dan als je ze in de winkel koopt. Je kan in maart beginnen met het zaaien van de tomaten doe dit binnen, als je merkt dat het nog heel erg koud buiten is en dat dat ook nog wel even aanhoudt begin dan iets later. De planten moeten namelijk binnen opgroeien maar hoe langer ze binnen staan hoe groter en slungeliger ze worden, geen sterke planten dus. Begin dus niet te vroeg. Zodra de vorst uit de grond is mogen de plantjes naar buiten. Eerst aan de buiten temperaturen laten wennen en dan kan je ze uitplanten. Plantafstand ca. 80 cm uit elkaar, gebruik een bamboestok of een andere stok om de tomaten plant aan naar boven te laten klimmen. Hij klimt helaas niet vanzelf dus je moet de plant wel helpen met een touw die vast zit aan de stok. Tomaten zijn dol op extra bemesting geef dus regelmatig voeding. Als je je tomaten oogst en ze zijn nog niet helemaal rood leg ze dan thuis lekker warm in de keuken met een rijpe tomaat ernaast, dit zorgt ervoor dat hij nog na rijpt!
Tomatenfeitjes:
Bonen zijn echt super makkelijk, doen het op iedere grond en hebben weinig tot geen voeding nodig! Kies wel de klimmers (stokbonen), tenminste die vind ik prettiger. De slakken en andere beestjes kunnen er dan minder makkelijk bij omdat ze hoger hangen. Maak een bonenstaak met bamboe stokken en doe per stok 5 zaden in de grond, na ongeveer 10 dagen komen er kleine plantjes boven de grond, zorg dat je deze net opgekomen zaden afdekt, de duiven zijn er namelijk dol op. Deze planten geven heel veel bonen, dus zorg dat je in delen zaait, zo verdeel je je oogst een beetje!
Hoe zaai je bonen?
Worteltjes zijn echt niet te ontbreken in een moestuin. Helaas doen ze het niet overal, de mensen met kleigrond, ik zou het gewoon proberen maar de slagingskans is een stuk kleiner dan dat je het op zand probeert. Dit komt omdat de wortels veel makkelijker kunnen schieten in zandgrond. Wortels zaai je in volle grond in de maand maart, hier kan je dus best wel vroeg mee starten. Yes! Zaai de wortels in rijtjes en altijd iets meer dan dat er uiteindelijk blijft staan, na een tijdje als er groene sprietjes boven komen moet je gaan uitdunnen (het weg halen van het groen wat overbodig is) houd ongeveer 6 cm tussen iedere wortel en 20 cm tussen de volgende rij! Wortel niet bijmesten, ze houden van arme grond, maar houden wel van kalium (zorgt voor grotere wortels) maar niet van teveel stikstof (dan krijg je teveel loof).
Feitjes voor het kweken van wortels:
Rucola kun je gewoon zaaien op een lege plek in de moestuin, want het groeit echt overal. Je ziet het daarom ook niet voor niets in de berm of in het wild verschijnen.
Feitjes op een rij:
Bietjes zijn ideaal, omdat je ook het loof kunt eten. Zaai wat dikker en gebruik na het uitdunnen het bietenloof lekker door een salade, door de soep of op het brood.
Feitjes op een rij:
Dit waren mijn moestuintoppers, nog even geduld maar dan mogen we echt weer gaan beginnen! Bekijk ook mijn video over het starten van je eigen moestuin:
Auteur: Floor Korte van Floors Moestuin
Lees ook: