Tips
Kamerplanten op vakantie (1737 x 1151 px).png
12 jul. 2023

Vakantie en kamerplanten: hoe doe je dat als je weggaat?

Of je nu een weekendje weg bent of een lange vakantie geplant hebt, het kan een uitdaging zijn om er voor te zorgen dat jouw kamerplanten goed verzorgd worden tijdens jouw afwezigheid. Maar maak je geen zorgen! Met een paar eenvoudige tips en tricks kun je ervoor zorgen dat jouw groene vrienden gelukkig en gezond blijven, zelfs terwijl jij van jouw welverdiende vakantie geniet!

Grondig water geven

Voordat je vertrekt is het aan te raden om jouw kamerplanten goed water te geven. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is, maar niet doorweekt. 

Groepeer je planten 

Plaats jouw kamerplanten bij elkaar voordat je vertrekt. Door ze dichter bij elkaar te zetten creëer je een microklimaat waarin de planten elkaar kunnen helpen vocht vast te houden. De bladeren verdampen vocht en door ze samen te groeperen, kan er een vochtigere omgeving ontstaan. Het kan helpen om schaaltjes water hier om heen te zetten. 

Schakel een plantenoppas in

Ga je langer dan een week op vakantie dan kun je het beste een plantenoppas inschakelen. Vraag een vriend, buur of familielid om voor jouw kamerplanten te zorgen terwijl jij weg bent. Om ervoor te zorgen dat je planten de juiste verzorging krijgen tijdens jouw relaxmoment, is het handig om een soort handleiding te maken voor je plantenoppas. Dit kun je op verschillende manieren doen: 

  1. Neem de plantenoppas even mee langs je planten om te laten zien hoe je het zelf altijd doet en om te vertellen wat je van hem of haar verwacht. 
  2. Maak een lijst met hoe vaak welke planten water moeten krijgen. Als er een soort planning is, is het duidelijk voor iedereen wat de plant nodig heeft om het goed te doen. 
  3. Beschrijf duidelijk hoeveel water je planten moeten krijgen. Zo voorkom je dat ze tijdens je vakantie zelf ook met hun voeten in een zwembad staan. Onze tip: bij twijfel altijd even een vinger in de potgrond drukken een aantal cm. Komt je vinger en droog uit dan is het tijd om water te geven. De bovenlaag van potgrond droogt namelijk vaak snel uit en kan dus droog aanvoelen, terwijl de grond er onder nog wel voldoende vochtig is. De meeste planten gaan dood van teveel water in plaats van te weinig water.

Verplaats naar een schaduwrijke plek

Als je op vakantie gaat tijdens een periode van intense hitte, overweeg dan jouw planten te verplaatsen naar een schaduwrijke plek. Dit kan helpen om uitdroging te voorkomen en de kans op verbranding van teveel direct zonlicht te verminderen. 

Zelfbewateringssystemen

Er zijn verschillende zelfbewateringssystemen op de markt die jouw planten van water kunnen voorzien terwijl je weg bent. Deze systemen gebruiken een reservoir en een capillair (meestal een koord) om water naar planten te transporteren. Dit is een handige optie als je langere tijd van huis bent.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten