Inspiratie
7 jul. 2021

Hongerige planten voor jouw interieur

Heb je regelmatig last van vervelende vliegen of muggen in huis? In dat geval is de vleesetende plant voortaan jouw beste vriend. Deze hongerige plant houdt jouw huis vrij van vervelende insecten en heeft daarnaast ook nog eens een bijzonder uiterlijk. Staat er nog geen hapgrage plant in jouw urban jungle? Wij nemen je mee naar de wondere wereld van de vleesetende planten.

Herkomst

Vleesetende planten groeien in dichtbegroeide, drassige omgevingen. Op deze plaatsen is er vaak onvoldoende voeding en licht aanwezig, waardoor er voor deze slimme groeier nog maar één oplossing overbleef: zelf zijn eten vangen. Kleine insecten en spinnen vormen de ideale maaltijd. De eiwitten uit deze dieren leveren voldoende energie om te blijven groeien.

Soorten vleesetende planten

Er bestaan zo’n 600 verschillende soorten vleesetende planten, onderverdeeld in acht plantenfamilies. In Nederland komen er slechts drie varianten van deze hongerige planten in het wild voor. Uiteraard zijn er in het tuincentrum meer exotische varianten te vinden.

De venus vliegenval (Dionaea Muscipula) en de trompetbekerplanten (Sarracenia) zijn de meest bekende varianten. De venus vliegenval heeft, zoals de naam al zegt, meerdere vallen aan de uiteinden van zijn bladeren zitten. Hier zitten kleine haartjes in waar insecten op blijven kleven. De trompetbekerplant heeft juist een komvormig soort bloem waar de insecten in glijden. Door de opvallende verschijningsvormen combineren deze twee soorten bijzonder goed met elkaar.

De bekerplant

Hoe vangt de plant zijn prooi

Vleesetende planten verschillen van de meeste gewone planten in de manier waarop zij aan de benodigde voedingsstoffen komen. De plant zorgt met zijn geur en kleur voor een uiterlijk dat onweerstaanbaar is voor kleine insecten.

De venus vliegenval sluit het blad zodra er een insect in landt. De kleverige haartjes zorgen ervoor dat het gevangen insect niet meer kan ontsnappen. Vervolgens breken enzymen het beestje af. De verkregen voedingsstoffen zorgen ervoor dat de plant vol energie klaarstaat voor de volgende vlieg die op de bladeren terecht komt.

De bekerplant pakt het anders aan. Deze aantrekkelijke plant lokt kleine vliegende beestjes met de geur van verse nectar. Wanneer de insecten proberen om meer van deze lekkernij te pakken te krijgen, vallen ze in de beker, waarna ze verteerd worden.

De venus vliegenval

Verzorging vleesetende planten

Vleesetende planten zijn ontzettend bijzonder in zowel hun methode om aan voedingsstoffen te komen als hun opvallende uiterlijk. Zo’n bijzondere plant vraagt dan ook om speciale verzorging. Toch is het onderhoud van deze planten niet moeilijker dan dat van de gemiddelde kamerplant. Dit zijn de belangrijkste punten in de verzorging van deze hongerige happers:

Water

Bij standaard kamerplanten wordt aangeraden om de wortels vrij te houden van overmatig water, maar vleesetende planten vinden het juist fijn om natte wortels te hebben. Sommige soorten, zoals de venus vliegenval zijn zo dorstig dat je het beste kan kiezen voor een pot met gaten onderin. Door deze op een schotel met water te plaatsen, kunnen de wortels makkelijk bij het water komen. 

De bekerplant krijgt zijn water het liefst van bovenaf. De bladeren en kokers mag je elke paar dagen met een plantenspuit nat spuiten. Op deze manier boots je de hoge luchtvochtigheid van de jungle na.

Water uit de kraan bevat veel kalk. De vleesetende plant kan hier slecht tegen. Gedestilleerd water is in de meeste gevallen de beste optie of kies voor regenwater. Plaats eenvoudig een waterton in de tuin en gebruik het opgevangen water om je vleesetende plant gezond te houden. En al je andere planten natuurlijk!

Standplaats

De perfecte locatie voor de venus vliegenval is op een zeer zonnige plaats. Wanneer het langere tijd te donker is, vouwen de blaadjes zich dicht. Voor bekerplanten is halfschaduw ideaal. In direct zonlicht raken de bladeren oververhit en droogt de plant snel uit. Door goed op de bladeren te letten, ontdek je snel genoeg of jouw plant zich prettig voelt in jouw huis.

Rustperiode

Tijdens de wintermaanden houden veel vleesetende plantensoorten een winterslaap. Hierbij hebben ze minder water nodig. Door in deze periodes minder vaak water aan te bieden, voorkom je schimmel en beschadigde wortels.

Aarde

Vleesetende planten groeien het beste in luchtige aarde. De speciale Pokon Anthurium Potgrond is ook geschikt voor vleesetende planten. Gebruik dus geen gewone potgrond.

Aanvullende voeding

Aangezien de plant alle voedingsstoffen uit de gevangen insecten haalt, hoef je geen aanvullende plantenvoeding te geven. Geef vleesetende planten ook nooit écht vlees, zelf gevangen vliegjes mag wel.

Snoeien

De vleesetende plant is qua verzorging erg eenvoudig. Deze plant hoef je namelijk niet te snoeien! De groei gaat voortdurend door, zonder dat er van buitenaf ingegrepen hoeft te worden. Je kan de plant helpen om gezond te blijven door uitgebloeide bloemen, blaadjes en vallen voorzichtig te verwijderen. Dan kan alle energie gebruikt worden om de vallen in werking te stellen, zodra er een insect in de buurt komt.

Vleesetende planten zijn niet alleen grappig om te zien, ze zijn ook nog eens heel erg nuttig tegen vliegende beestjes. Door verschillende varianten van deze hongerige plant bij elkaar te plaatsen krijgt je urban jungle er een mooie vliegen- en muggen vanger bij.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten