Inspiratie
shutterstock_2046463232.jpg
19 sep. 2022

Schaduwrijke tuin? 8 fleurige planten voor een border in de schaduw

Heb jij een tuin met veel schaduw? Dan kan het soms lastig zijn om geschikte planten te vinden. Wij delen graag onze 8 favoriete planten met je voor een fleurige border. 

Kaukasisch vergeet-mij-nietje 

Het Kaukasich vergeet-mij-nietje doet het erg goed in een (half) schaduw border. Deze vaste plant kan gebruikt worden als bladplant of als bodembedekker en geeft in het voorjaar lichtblauwe bloementjes. 

Geitenbaard 

Geitenbaard is een mooie vaste plant die schaduw minnend is. Hij bloeit van juni t/m half augustus. Deze plant kan zo'n 1,5 meter hoog worden. Grappig feitje: de plant is tweehuizig; de vrouwelijke pluimen zijn geel wit van kleur en de mannelijke pluimen zijn helderwit. 

Leliegras

Leliegras is wintergroen en bijvoorbeeld de lirope muscari bloeit met prachtige paarse bloemen van augustus t/m oktober. Deze plant is wintervast en blijf laag. Deze plant is het gehele jaar decoratief met zijn siergras uiterlijk.

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek is een sterke vaste plant die het op iedere plek in je tuin goed doet, dus ook in de schaduw. Deze stevige plant kan goed tegen droogte en bloeit paars roze bloemen van juni tot augustus. Deze plant is ook zeer geschikt als bodembedekker gezien hij zich vaak zelf uitzaait en dicht groeit zodat je geen last hebt van onkruid.

Franjekopje

Franjekopje, ook bekend als franjekelk of mijterloof is een vaste bloeiende plant. Deze plant bloeit in mei en juni en staat graag op een plek met half schaduw. Deze plant is gemakkelijk in onderhoud en wordt maximaal zo'n 60 cm hoog.

Schuimbloem

De schuimbloem, ook wel bekend als Perzische muts, is een vaste plant. De tiarella cordifolia Rosalie geeft bloemen met een roze tint van april t/m mei. In de herfst verkleurd het blad van deze soort rood, want deze plant extra decoratief maakt. De plant zelf blijft ongeveer 20 cm hoog.

Schildblad

Schildblad is een bijzondere plant. De bladeren aan deze vaste border plant zijn zeer groot, de doorsnede van één blad kan tot wel 60 cm worden. Doordat de bladeren lijken op schilden, heeft deze plant deze naam gekregen. In de winter verliest deze plant al zijn bladeren. Vervolgens krijgt deze plant in april en mei bloemen. Dit zijn lange stengels die uit de grond komen met prachtige lichtroze bloemen. Pas na de bloei krijgt deze plant weer zijn bladerendek terug. 

Kruiskruid

Kruiskruid bloeit van juli tot augustus met mooie gele spitse trossen. Deze plant doet het erg goed in de halfschaduw of in de schaduw. Deze plant kan zo'n 140 cm hoog worden. 

Aanplanten van je border

Inspiratie gekregen om aan de slag te gaan met je schaduw border? Alles begint met goede grond. Gebruik bij de aanplant van je nieuwe planten een aanplantgrond, zo krijgen je planten een goede start.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border