Inspiratie
8 mrt. 2020

Inspiratie voor een lente-proof balkon

Langzaam maar zeker gaan we weer naar het voorjaar toe. In het voorjaar zul je weer meer tijd op je balkon doorbrengen om bijvoorbeeld een drankje te doen of lekker een boek te lezen in het zonnetje. Daarom is het tijd om je balkon uit die winterslaap te halen en een opknapbeurt te geven. Dit doe je door leuke plantjes en decoratie toe te voegen aan jouw lente-proof balkon. In deze blog delen wij de leukste balkon inspiratie met jou!

Balkontegels

Voor een complete balkon make-over neem je de vloer ook mee. Schrob de vloer eens flink of fleur je balkon compleet op door speciale inlegtegels voor het balkon te gebruiken. Deze zijn gemakkelijk in te leggen en geven een gezellige sfeer aan jouw balkon. Hetzelfde kun je bereiken met speciale buitenkleden.

Plantenbakken

Maak van jouw balkon gemakkelijk een (mini)tuin door speciale balkon plantenbakken aan te schaffen. Deze zijn overal verkrijgbaar en niet al te duur. In deze plantenbakken poot je fleurige plantjes, zoals:

 • Anemoon;
 • Dalmatiëklokje;
 • Kruipklokje;
 • Campanula.

Om ruimte te besparen hang je de plantenbakken aan de buitenkant van je balkon. Je kunt ook een kruidentuintje maken, door basilicum, tijm of rozemarijn in de balkon plantenbakken te poten. Dat je geen échte tuin hebt, wil natuurlijk niet zeggen dat je niet van groen kunt genieten op jouw balkon.

Welke planten je het beste kunt kiezen voor jouw balkon, hangt nog wel af van een aantal factoren:

 • De ruimte die hebt op je balkon;
 • Aan welke zijde je balkon zich bevindt: noord, oost, zuid, west (voor zonuren);
 • De hoeveelheid water en verzorging je de planten wilt geven;
 • De grootte en kleur van de planten.

Hanging baskets

Voor een waterval aan bloemen op je balkon of terras, zijn er de hangende manden. Ideale planten voor in de hanging basket zijn de:

 • Geranium;
 • Lobelia;
 • Fuchsia;
 • Petunia.

Om deze planten te poten in je hanging basket, gebruik je het beste lichte potgrond zoals kokosgrond. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Pokon Kokos Potgrond Bio.


Moestuintje

Je kunt er ook voor kiezen om een balkon moestuintje op te zetten. Vier groenten die snel groeien in potten:

 1. Sla;
 2. Wortelen;
 3. Bieten;
 4. Rucola.

Decoratie

Ga los met decoratie! Tegenwoordig heb je speciale balkon tafeltjes en stoelen, deze zijn kleiner dan gewone tafels en stoelen, zodat je wederom weer ruimte kunt besparen op jouw balkon. Op het tafeltje zet je vervolgens nog wat leuke kaarsen of een vaasje met verse bloemen.

Reacties:

/news/newsItem/comments
Pokon
12-05-2022
ben jij bezig met het balkon?
Paula Scholtz-Ligthart
12-05-2022
Hallo redactie van de Pokon,

Een paar weken geleden ben ik een Facebook groep begonnen, die geheel gaat over balkon tuinieren en met name om ook zo de bijen, insecten, vlinders en vogels naar het balkon te lokken. Een groep met de bedoeling om een grote groep te bereiken.
Zo'n soort groep was ik namelijk al lang naar op zoek. Maar was er dus gewoon nog niet. Gezien al die kale balkons, valt er nog een hoop te vergroenen in Nederland.

Qua aanmeldingen begint het begint al lekker te lopen (bijna 200, en het loopt gestaag door!) en ik merk dat heel veel mensen echt weinig tot geen kennis hebben van planten waar deze dieren blij van worden. Het gaat er dus niet om of de meubeltjes hip en trendy zijn, maar om de planten en het grote geheel. Een echte uitdaging dus!
Nu kwam ik jullie prachtige foto tegen, die boven het artikel staat.
De foto heeft zo'n positieve uitstraling, en nodigt zo uit om ook zelf wat aan je balkon te doen, dat ik zo vrij ben geweest om de foto even een weekje of hooguit twee weekjes "te lenen". Uiteraard wel met de eerlijke vermelding dat de foto van jullie website komt.
Als het echt niet mag, dan haal ik hem er alsnog af.
En heel misschien ... willen jullie een aardigheidje schenken om te verloten. Bijvoorbeeld biologische producten die gebruikte worden op een balkon bij het balkon tuinieren.
Wie niet vraagt .... weet zeker dat ze niets krijgt. En natuurlijk zijn jullie vrij om nee te zeggen.
Groene groet,
vanaf een fris en groen balkon
Paula xxx
Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl