Nieuws
11 nov. 2023

Zo kies je de perfecte pot voor iedere plant

Of het nou over je woonkamer, balkon of terras gaat, er is altijd ergens plaats voor een nieuwe plant. Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe groene vriend zich thuis voelt in zijn pot? Je wilt natuurlijk dat je plant er stralend uit blijft zien. Dit hangt grotendeels af van de juiste pot. Iedere plant heeft uiteraard zijn eigen wensen als het aankomt op de ideale omstandigheden om groot en sterk te worden. Een goed passende pot draagt bij aan een gezonde groei. Wij nemen je graag mee in de zoektocht naar de perfecte pot voor jouw plant en geven je graag aanvullende (verzorgings)tips.

Formaat pot

Je zou denken dat veel ruimte prettig is voor je planten en je daarom een grote pot zou moeten kopen. Opvallend genoeg houden de meeste planten niet van teveel ruimte. De wortels van een relatief kleine plant kunnen bijvoorbeeld niet bij de bodem van de pot komen. Het water zakt echter wel naar de bodem. Hierdoor kan de plant verdrogen, ondanks dat je voldoende water geeft.

Aan de andere kant is het mogelijk dat je plant juist constant natte wortels heeft, omdat er grote hoeveelheden water onderin de pot blijven staan. Doordat de wortels het water niet op kunnen nemen blijft er een laag water in de pot staan. Dit leidt uiteindelijk tot wortelrot. Kortom, in een perfect passende pot voelt jouw groene held zich helemaal thuis.

Vuistregel

Er is geen vaste formule waarmee je direct het juiste formaat selecteert. Een goede vuistregel is om het formaat van de kweekpot te bekijken en daar 20% aan ruimte bij op te tellen. Zit de kweekpot te strak om de kluit? Dan mag je 25% aanhouden.

Op deze manier heeft je nieuwe aanwinst voldoende ruimte op zich te ontwikkelen. Haal je plant bij het verpotten altijd uit zijn kweekpot. Op deze manier hebben de wortels de vrijheid om te groeien. Uiteraard stelt iedere plant andere eisen aan zijn nieuwe huis. Planten die weinig water nodig hebben, zoals cactussen, plaats je in een kleinere pot dan planten die erg dorstig zijn.

Lees in onze plantengids welke zorgen je planten nodig hebben. Merk je dat de aarde snel droog wordt? Dan is de kans groot dat je plant in een te kleine pot staat. Hierdoor kan de aarde onvoldoende water opnemen. Door hem te verpotten geef je jouw plant de ruimte die nodig is om te blijven groeien.
 

Kweekpot

Het plastic omhulsel waarin je planten koopt is de kweekpot. Vaak is de pot bij aankoop al te klein, waardoor de wortels geen ruimte hebben om te groeien. Wanneer je een nieuwe plant koopt kan je snel zien of je aanwinst extra ruimte nodig heeft. Kijk voorzichtig naar de gaten aan de onderzijde van de kweekpot. Komen de wortels door deze gaten naar buiten? Dan is dit meestal een teken dat deze groene held te krap in zijn pot zit. Wortels zijn van levensbelang om voedingsstoffen op te nemen. Probeer bij het verplaatsen van je nieuwe aanwinst de wortels dan ook zo min mogelijk te beschadigen. Knip de kweekpot open en haal de wortels voorzichtig weg van de scherpe plastic randen.

Het is mogelijk dat de wortels niet door het plastic heen steken, maar dat de volledige aarde van de kweekpot doorgroeit is met wortels. Ook in dat geval vraagt je plant om extra ruimte.

De kweekpot is gemaakt om je plant makkelijk naar huis te vervoeren. Haal deze dus altijd van de plant af voordat je hem in zijn nieuwe pot zet. Benieuwd hoe je jouw nieuwe aanwinst veilig verhuist naar zijn nieuwe pot? In deze video leggen wij alles uit over oppotten:

Water

Om te voorkomen dat je plant tijdens een enthousiaste bewateringsessie verdrinkt in zijn eigen pot, zijn er verschillende manieren om het overtollige water weg te laten lopen. Hiermee voorkom je wortelrot. De makkelijkste manier is om een pot te kopen met gaten onderin. Plaats de pot vervolgens op een schotel. Je ziet direct wanneer je meer water hebt gegeven dan de aarde op kan nemen. Wanneer je liever een pot zonder gaten kiest, leg je een laag hydrokorrels onderin de pot. Wanneer je groene vriend niet al het water kan opnemen, helpen de hydrokorrels om overtollig vocht te absorberen. 

Potten voor buiten hebben vaak een groot gat onderin. Op deze manier loopt overtollig water makkelijk weg. Soms gaat dit proces iets te snel. Leg de scherf van een kapotte bloempot of een steen op het gat. Hierdoor loopt het water minder snel weg. Vul de pot, voordat je de grond toevoegt, met een laagje van de hydrokorrels. Nu is jouw terrasplant helemaal klaar voor zijn hoofdrol in jouw tuin.

Materiaal

Plantenpotten zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en materialen. Sommige varianten zijn direct klaar voor gebruik, terwijl andere potten enige voorbereiding vragen voordat je jouw groene held tentoon kan stellen.

Plastic potten zijn makkelijk verkrijgbaar en licht. Dit maakt het verplaatsen van de pot een stuk makkelijker. Denk hierbij aan planten die tijdens de zomer in te fel licht staan. Een nadeel van plastic is dat er minder lucht bij de wortels kan komen.

Stenen potten zijn minder makkelijk te verplaatsen en dus ideaal voor planten die hun vaste woonplaats in huis, op het terras of balkon gevonden hebben. Daarnaast is steen een poreus materiaal, waardoor lucht bij de aarde en wortels kan komen. Steen neemt veel water op. Wanneer je jouw nieuwe aanwinst in gebruik neemt kan je de pot het beste goed natspuiten of onderdompelen in een bak water. Op deze manier voorkom je dat je plant dorst krijgt, omdat je pot al het water opslurpt.

Buitenpotten

Planten op een terras of balkon stralen in hun prachtige potten. Helaas droogt de aarde in een pot sneller uit. Daarna is het minder makkelijk voor de aarde om weer water op te nemen. Met Waterproof Potgrond wordt water beter opgenomen en vastgehouden. Ideaal voor de zongenieters in pot! Wanneer je een plant met speciale eisen wil toevoegen aan je terras lees je hier alles over de juiste potgrond voor onder andere rozen, mediterrane planten, hortensia’s en buxus.

Verpotten

Planten kunnen lang in dezelfde pot wonen wanneer ze af en toe aanvullende voeding krijgen. Met Bio Kamerplanten Voeding blijven de bewoners van je urban jungle je verbazen met hun diepe kleur. Bio Terras & Balkon Planten Voeding zorgt dat buitenplanten de voedingsstoffen snel op kunnen nemen. Door deze goede zorgen blijven je planten groeien, waardoor ze na twee tot drie jaar toe zijn aan een nieuwe pot. Kies een mooie nieuwe pot uit met voldoende ruimte. Dan kan je direct weer volop genieten van het schitterende groen in en rondom je huis.

Twijfel je hoeveel aarde je nodig hebt? Met onze potgrond calculator bereken je direct hoeveel aarde je nodig hebt tijdens het verpotten. Op deze manier geef je jouw planten de perfecte basis.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten