Inspiratie
bonsai-2.jpg
23 jan. 2018

Bonsai voor buiten

Dat de bonsai een populaire kamerplant is, is niets nieuws, maar wat weinig mensen weten, is dat je een bonsaiboom ook in een pot op je terras of balkon kunt zetten.

Voordat je spontaan jouw bonsaiboompje naar buiten gaat verplaatsen, is het goed om te weten dat niet alle bonsaibomen zomaar naar buiten kunnen. De meeste bonsaibomen zijn tropische en subtropische varianten die alleen geschikt zijn om binnen te houden, zodat ze altijd op kamertemperatuur blijven.

De varianten die alle seizoenen overleven, zijn dan ook een stuk beter bestand tegen de oerhollandse weersomstandigheden. In dit artikel lees je alles over de buiten bonsai, welke soorten geschikt zijn en hoe je je buiten bonsai het beste kunt verzorgen.

Welke bonsai soorten zijn geschikt voor buiten?

Niet alle bonsaibomen zijn geschikt om buiten te plaatsen. Omdat een buiten bonsaiboom buiten staat, moet hij zowel bestand zijn tegen zonlicht, als kou en regen. De volgende drie bonsai soorten zijn goed geschikt als buiten bonsai:

  • Juniperus (Jeneverbes) Bonsai: Een groenblijvende conifeer met verschillende kleuren loof: van donker blauw/groen tot zelfs goudgeel.
  • Pinus Den Bonsai: Bonsai met dunne, groene naalden.
  • Japanse Esdoorn Bonsai: Een prachtige bonsai met lichte, handvormige bladeren.

Bonsai in pot

Wil je je terras of balkon een tropisch tintje geven? Dan is een mooie bonsai een hele leuke aanvulling. Vul een plantenpot met Pokon Bonsai Grond, dompel de kluit van het boompje in water en zet de bonsai in de pot. Vul de pot tot de rand op met de overige potgrond, zodat je bonsaiboom stevig staat.

De beste standplaats voor jouw bonsai

Jouw bonsai blijft het langste mooi als deze op een lichte plek staat. De hoeveelheid licht is afhankelijk van de soort bonsai: de ene bonsai doet het beter in de halfschaduw, terwijl de ander het liefst de hele dag in het volle zonlicht staat.

Alle buiten bonsaibomen houden van een hoge luchtvochtigheid, die je kunt stimuleren door de bonsai op een plek te zetten waarbij hij omringd is door gras, een heg of andere planten.

Is er in jouw tuin of op je balkon continu schaduw? Dan is de kans klein dat de bonsai het hier goed zal doen. Een binnen bonsai, zoals de Ficus Ginseng, is dan altijd nog een goede tussenoplossing.

Bonsai boompjes die geschikt zijn voor buiten, kunnen zowel hoge als lage temperaturen aan. Alleen als het vriest of hard waait buiten, kun je je bonsaiboom beter tijdelijk binnen zetten.

Buiten bonsai water geven

Terwijl voor veel (buiten)planten prima advies is uit te brengen over de frequentie waarop je water moet geven, is dat bij de buiten bonsai een stuk lastiger.

De hoeveelheid water die je bonsai nodig heeft, is afhankelijk van de soort bonsai, het weer en de grootte van de boom. Houd je bonsaiboom - zeker in de zomer - goed in de gaten en geef water wanneer het nodig is. Ook wanneer er veel wind staat, zal de hoeveelheid water die de bonsai nodig heeft, wat groter zijn.

Bonsai voeding

De Bonsai potgrond van Pokon bevat voldoende voedingsstoffen voor een periode van 60 dagen. Daarna is het slim om je bonsai regelmatig te bemesten met Pokon Bonsai Voeding, zodat deze mooi sterk en groen blijft.

Welke buiten bonsai ga jij op je terras of balkon zetten?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Plant in pot
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Plant in pot