Inspiratie
succesmoestuin
6 mei 2020

5 tips voor succes in de moestuin

Omdat we nu vaker thuis zijn en het heerlijk weer is, hebben we meer tijd om in onze tuin aan de slag te gaan. Misschien ben je wel van plan om een moestuin te starten. Dat is natuurlijk hartstikke leuk! Je kunt dan namelijk zelf je groenten, fruit en kruiden kweken. In deze blog geven wij vijf tips voor het starten en het onderhouden van jouw moestuin.

1. Begin klein

Van het idee om een moestuin te starten word je hartstikke enthousiast. Genieten van zoveel verschillende soorten groenten, fruit en kruiden uit je eigen tuin. Wie wil dat nou niet? Helaas groeien de planten niet vanzelf en vraagt het van jou best veel liefde en aandacht. Daarom is het slim om van tevoren te bedenken welke groenten, fruit en kruiden jij in je moestuin zou willen kweken. Heb je nog niet zoveel ervaring met moestuinieren dan is het slim om klein te beginnen. Focus je op een paar soorten die je uiteindelijk ook zelf wilt kunnen eten. Zo bouw je het in kleine stappen op en kan je echt van jouw eigen oogst genieten. Goede voorbeelden zijn radijs, tomaten, sla en tuinbonen. Ook kruiden zijn vaak makkelijk te verzorgen. Helpen je kinderen graag een handje in de moestuin dan is tuinkers ideaal; tuinkers groeit erg makkelijk en snel wat het erg leuk en leerzaam maakt voor kinderen!

2. Voorzaaien

Wanneer je weet wat je wilt gaan zaaien, weet je ook wanneer je moet beginnen. Sommige groenten kan je dan beter binnen voorzaaien. Door jouw plantjes voor te zaaien verleg je als het ware het moestuinseizoen en geef je jouw planten een mooie voorsprong! Voorzaaien doe je vaak in de maanden februari en maart. Zo zijn tomaten een goed voorbeeld van een groente die je kan voorzaaien. Wanneer het voorzaaien is gelukt kan je buiten jouw plantjes uitplanten in de volle grond of een moestuinbak. Daarbij kies jij zelf wat jij handig of leuk vindt!

3. Zaaien

Is het half mei? Dan is het zover om al jouw plantjes buiten te gaan zaaien of planten. Je kan het je in deze periode bijna niet voorstellen, maar wees er zeker van dat het niet meer gaat vriezen. Je kunt ook plantjes planten in een moestuin die al wat groter zijn. Zo sla je het zelf voorzaaien over.

Wil je weten wanneer je jouw specifieke groenten het beste kunt zaaien en planten? En wanneer je waarschijnlijk kunt gaan oogsten? Bekijk dan eens de Pokon Zaai- en Oogstkalender. Ook heel handig voor het maken van je moestuinplan!

4. Kies de juiste plaats

De zaadjes hebben wel genoeg licht nodig, dus de juiste plek met voldoende zon is erg belangrijk. Als jouw moestuin niet lang genoeg van de zon kan genieten, gaan de gekiemde plantjes zelf op zoek naar het licht. Dit wil je niet, omdat er je dan erg langwerpige, dunne planten kan krijgen die niet sterk genoeg zijn voor een heerlijke oogst. Zoek dus een lichte plek in de tuin waar jij jouw moestuinbak of pot neerzet. Zorg op de erg hete en zonnige zomerdagen wel voor wat schaduw in jouw moestuin. Zo kan je jouw bak of potten ‘s ochtends en ‘s avonds zonder zorgen in de zon zetten, alleen midden op de dag kan het toch te heet zijn voor jouw plantjes. Ze kunnen dan verbranden en dat is wat je als laatste wilt!

5. Vruchtbare grond

Als laatste tip is het belangrijk dat de grond waarin je zaait of uitplant voedzaam en luchtig is. Je kunt zelfs onderin een pot Pokon Hydrokorrels strooien. Die korrels zorgen er namelijk voor dat het water de je aan jouw plantjes geeft, onderin de pot goed afgevoerd kan worden. Daarna is het de beurt aan de juiste potgrond. Kies speciale Pokon Moestuin Grond en verdeel het met grove delen in de potten of moestuinbak. De grond wordt dan goed 'luchtig' en de groenten kunnen makkelijker groeien. Voordeel aan de deze grond is dat er genoeg voeding in zit voor wel honderd dagen! Heb je gezorgd voor een vruchtbare grond? Dan kan je plantjes erin gezet worden en kan de boel gaan groeien! Ben je benieuwd naar nog meer tips voor succes in de moestuin? Bekijk dan deze video:

Veel succes en geniet met deze tips van de heerlijke oogst uit eigen moestuin!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin