BLOG
zaden-moestuin
27 sep. 2018

Zaden winnen uit doorgeschoten planten

Wist je dat je heel goed je eigen zaad kunt winnen uit de planten zelf die je in de moestuin hebt groeien?! Gooi dus niet zomaar al je planten op de composthoop maar laat ze expres nog even staan zodat ze tijd hebben om zaden aan te maken.

Neem bijvoorbeeld de volgende soorten:

Zaden van de plant zelf

 • Radijs: heb jij nog radijsjes in de tuin staan, maar hebben deze heel veel loof aangemaakt? Dan gaat de plant uiteindelijk bloemen maken. Na deze bloemen ontstaan er zaadpeulen waar de zaden in zitten.
 • Venkel: bij warmer weer schiet venkel vaak door, de plant maakt dan bloemen aan. Deze bloemen bloeien mooi en maken uiteindelijk zaden aan.
 • Bieslook: bieslook bloeit in het voorjaar. Dit kruid maakt hele mooie paarse bloemen. Als de bloemen verdrogen, blijven er kleine zwarte stipjes over. Dit zijn bieslookzaden die je gewoon opnieuw kunt zaaien. Wees er op tijd bij om zaden te ruimen, anders zit de hele tuin vol met bieslook.

Zaden van fruit

 • Aardbeien: de zaden zitten aan de buitenkant geplakt. Het is even een werkje om ze ervan af te krijgen maar dan heb je ook wat.
 • Vijgen: als je de vijg openmaakt, zie je hele kleine pitjes zitten. Dit zijn de zaadjes waar je een nieuwe vijgenboom uit kunt laten groeien.

Zaden van groenten

 • Courgette: het kan zijn dat je nog een megacourgette aan de plant hebt zitten. Laat deze courgette vooral liggen. De smaak is dan toch niet lekker meer. De courgette gaat vanzelf pitten aanmaken als de courgette heel erg groot wordt.
 • Paprika: de zaden van paprika zitten aan de binnenkant, eigenlijk zoals bij alle vruchtgroenten.
 • Tomaten: deze zaden zitten aan de binnenkant. Het ene ras heeft er meer dan het andere, maar alle zaadjes zijn voorzien van een glazig vliesje. Doe de zaden in een schaaltje met water en laat deze een aantal dagen staan. Dit zorgt ervoor dat het vliesje loslaat en je de zaden erna goed kunt bewaren, zonder dat ze gaan schimmelen.

Tips:

 1. Laat de zaden heel goed drogen: leg ze op een schaal in de zon. Zorg ervoor dat ze niet naast een open raam staan. Als er een zuchtje wind komt, liggen de zaden op de grond. Ik spreek uit ervaring.
 2. Doe de zaden in een papieren zakje. Doe ze niet in plastic, want de kans op schimmel is dan namelijk veel groter.
 3. Let wel op dat je alleen zaad kunt winnen als de zaden biologisch zijn. Resistente zadenrassen geven geen zuivere nakomelingen, dus hier zaad uit winnen zou ik niet doen.

Test het vooral uit bij alles wat je in de moestuin hebt groeien. Zo leer je veel van het hele proces van zaadje tot plant en vrucht tot zaadje. Dit is heel erg leerzaam. Succes allemaal!

Groetjes,

Floor

Lees ook: Moestuintips voor september

moestuin-cta

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin