BLOG
floor-moestuintips-september-foto-3
13 sep. 2018

Moestuintips voor september

Wat gaat dit jaar snel, maar we zijn nog lang niet aan het einde. Er is nog genoeg te doen. Blijf het weer vooral goed in de gaten houden, want je weet nooit wat er nog gaat komen. Wat mij en jullie misschien ook op is gevallen, is dat het moestuinseizoen van 2018 weer heel erg anders was dan voorgaande jaren. Het seizoen varieerde van heel veel regen, overstroomde kassen en bijna geen zon tot bizarre warmte en droogte. Hier heeft de moestuin bij mij dan ook zeker wel last van gehad, maar sommige gewassen profiteren er juist weer heel erg van.

We zijn nu volop aan het oogsten, maar er is nog meer te doen in de moestuin. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande punten:

Ondanks dat het minder warm is op dit moment, is het belangrijk om de grond van de moestuin goed in de gaten te blijven houden. Is de grond snel heel droog geworden, geef dan gewoon nog een beetje water.

Pompoenen

De pompoenen zijn in volle groei. Je kunt het beste een steen of stro onder de vrucht leggen als deze groot genoeg is, zodat de onderkant van de pompoen niet gaat rotten. Je kunt zien aan de steel wanneer hij te oogsten is, de steel wordt dan kurkachtig. Ook als je met je vuist op de schil klopt, hoor je een hol geluid.

Compostbak

Alle planten die geen oogst meer geven en die je dus weghaalt uit de moestuin, kun je heel goed in de compostbak doen. Haal niet alles weg en maak de tuin niet te kaal. Laat ook vooral wat hoge, dorre dingen staan. Eventueel is dit maar een klein hoekje. Heel veel beestjes kunnen hier namelijk lekker in schuilen en alvast een plekje klaar gaan maken voor de herfst.

Tomaten

Houd de tomaten in de gaten. Veel tomaten zijn al rood gekleurd en heb je kunnen oogsten, maar er zijn er nog een aantal die aan de plant hangen en nog groen zijn. Als de groene tomaten verstopt zitten onder een blad, zullen ze nooit kleuren. Knip dit blad weg van de plant en je zult zien dat het kleuren veel sneller gaat.

Bodembedekkers

Het is een supergoede periode om de kale plekken in de moestuin vol te zaaien met bodembedekkers, zoals phacelia, lupine en klaver.

Zaaien in september

Naast het oogsten, kun je ook nog zeker wat kleins zaaien:

  • Bladgroenten zoals pluksla, spinazie, tuinkers, rucola en veldsla.
  • Bieten, je kunt na 3 weken namelijk het kleine blad heerlijk door een salade doen.
  • Radijsjes kun je ook deze maand nog zaaien. Heel groot zullen ze niet meer worden, maar kleine radijsjes zijn lekker pittig. Zaai er gewoon net wat meer, dan heb je dezelfde opbrengst als in de zomer.
  • De knoflookteentjes kunnen de grond in.

Ik vind dit ook een van de mooiste momenten in de moestuin. Je plukt nu al het lekkerst dat ontstaan is uit je geduld en liefde die je vanaf het voorjaar al in de plantjes hebt gestopt. Geniet dus nog lekker van deze zomermaand en vooral van de mooie oogst die uit de moestuin komt.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Kweken in potten

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin