Blog
Gele en rode tomaten.jpg
22 sep. 2023

Wat te doen met alle groene overgebleven tomaten?

Als je, net als ik, tomaten in de open lucht teelt, kan het voorkomen dat niet alle tomaten volledig rood worden. Dit hangt af van het aantal zonuren en de warmte. In september en oktober kan het nog relatief warm zijn, maar de uren zonlicht nemen aanzienlijk af. Tomaten rijpen optimaal bij minimaal 6 uur zon per dag en een warme omgeving (minimaal 15 graden Celsius). Het wordt dan ook sterk aanbevolen om tomaten in een kas te kweken, zodat je eerder in het voorjaar kunt beginnen en langer door kunt gaan, wat meer tijd geeft voor het rijpingsproces. Als je, net als ik, geen kas hebt, is de kans groter dat je groene tomaten overhoudt.

Wat kun je doen zodat je tomaten toch nog rood worden?

Om ervoor te zorgen dat de meeste tomaten toch rood kleuren, kun je de bovenkant van de plant weghalen. Door dit te doen, gaat de meeste voeding naar het rijpingsproces en niet naar het maken van bladeren voor de plant.

Kun je groene tomaten eten?

De groene tomaten aan de plant zijn niet veilig om zo te eten omdat ze giftig zijn. Er is echter een manier om ze toch te kunnen gebruiken. Door de groene tomaten te verhitten, worden de schadelijke stoffen vernietigd en kun je ze nog steeds gebruiken om gerechten mee te maken. De smaak is wel een beetje zuur, dus houd daar rekening mee.

Wat kan je allemaal doen met geoogste groene tomaten?

 • Leg ze naast rijpe appels en bananen.
 • Leg ze in de warme woonkamer.

In kassen worden tomaten vaak onrijp geplukt omdat volledig rijpe tomaten minder lang houdbaar zijn. Soms worden ze naast een bananendoos gelegd, zodat ze toch rijpen voordat ze de winkel ingaan. Niet alleen bananen helpen, maar ook appels. Appels produceren ethyleen, wat de rijping van tomaten kan versnellen. Houd er wel rekening mee dat de smaak iets minder intens is dan die van tomaten die rijp van de plant zijn geplukt.

In de warme woonkamer tussen een paar rijpe tomaten lukt ook, maar dit duurt wel langer dan naast rijpe bananen of appels. Je kunt ook beide methoden combineren! Zorg er wel voor dat je de tomaten snel gebruikt, want anders worden ze te rijp en dat is ook niet lekker.

Recept voor tomaten chutney

Of maak er tomaten chutney van! 

Wat heb je nodig? 

Voor 2 potten van 450 gram:

 • 800g tomaten groene of rode tomaten
 • 1 rode of witte ui
 • 2 appels
 • 100g frambozen
 • 150g rietsuiker
 • 150ml appelazijn
 • beetje grof zout
 • 70g rozijntjes
 • 1 eetlepel kaneel
 • 2 potten met deksel 450g

Bereidingswijze:

 1. Snijd de groene en rode tomaten in stukken en snipper de ui. Doe ze samen in een grote kom, voeg zout toe en laat het een uur staan.
 2. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd deze in kleine stukjes. Breng appelazijn en suiker aan de kook in een pan. Voeg de appels en rozijnen toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen op halfhoog vuur.
 3. Giet het tomaten-uienmengsel af in een vergiet. Voeg dit, samen met de frambozen, toe aan de pan met appels. Roer alles goed door elkaar.
 4. Laat het mengsel ongeveer 50 minuten koken totdat het een dikke massa wordt.
 5. Maak de potten schoon en steriliseer ze. Plaats ze in een pan, giet er kokend water overheen en zorg dat de potten helemaal onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het een kwartier staan. Haal de potten voorzichtig uit de pan met een tang, vul ze snel met de kokendhete chutney, draai de deksels erop en laat de potten ondersteboven afkoelen.
 6. Deze potten kun je zeker een jaar bewaren!

Chutney smaakt heerlijk bij een kaasplank of als bijgerecht bij vlees. Persoonlijk vind ik de chutney lekkerder als deze al een paar maanden in een luchtdichte pot heeft gezeten. De smaken trekken dan goed in. Probeer het eens! Je zult echt het verschil merken tussen een pot die een week geleden is gemaakt en een pot die al 3 maanden staat.

Auteur: Floor Korte van Floors Moestuin

Lees ook: 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin