BLOG
moestuin oogst
28 sep. 2017

Rondje door de septembertuin

Vinden jullie het dit jaar ook een hele rare nazomer?! Er valt nu vooral veel regen en het is ook al erg koud voor deze tijd van het jaar. Ik moet bekennen dat ik met dit weer ook niet meer zo vaak in de moestuin te vinden ben. Ik ben er enkel voor het oogsten. Een moestuin is zo fijn om lekker in rond te lopen na een harde dag werken en te genieten van de rust en de vogels die fluiten. Ik hoop echt nog steeds op een paar mooie warme dagen, zodat we toch nog een beetje in de tuin kunnen genieten.

Tussen alle regenbuien door schijnt af en toe het zonnetje en dit is het moment waarop ik een aantal foto’s kan maken. Ik wil jullie meenemen door de moestuin om te laten zien wat er bij mij allemaal nog staat.


Bloemen in de moestuin

Dit zijn bijna de laatste bloemen in de tuin. Naast wat verbena, ook wel ijzerhard, is er nog de supermooie anemone te vinden. Dit is één van mijn favoriete najaarsbloemen. Hij bloeit ook zeker nog tot oktober door. Je kunt de plantjes in heel veel verschillende kleuren kopen of je kunt ze in het voorjaar zaaien.

Citroen kruiden

Mijn moestuinbak staat vol kruiden. De kruiden die erin staan variëren van hele bekende, zoals bieslook, basilicum en rozemarijn, tot soorten die niet iedereen kent, zoals de op de foto afgebeelde citroenverbena en citroentijm. Citroenverbena kan uitgroeien tot een ontzettend grote struik, dus zodra hij nog een cm of 10 is gegroeid, ga ik hem uitplanten in een pot. Citroenverbena is erg lekker om siroop van te maken. Kook water met suiker in een pan. Doe een bos citroenverbena erbij en laat dit zeker 3 uur trekken. Zo simpel is het om eigengemaakte siroop te maken. De citroentijm gebruik ik altijd om olie van te trekken. Vul een weckpot met een grote handvol citroentijm en doe hier zonnebloemolie bij. Laat dit zeker 3 maanden staan en daarna kun je de lekkere, frisse olie gebruiken voor salades.

Vruchtenoogst

Naast de bloemen en de kruiden die je kunt vinden in mijn tuin, valt er gelukkig ook nog wel wat te oogsten. Ik ben blij dat het nog niet zo koud is geworden dat alles het begeven heeft. Zo heb ik nog veel tomaten, paprika’s en boontjes hangen. De maïs staat er bij mij ook nog steeds. Veel kolven heb ik al geoogst maar ik laat de laatste planten expres nog even staan. Ik kan niet iedere dag maïs eten en maïs is echt het lekkerste als je het vers bereidt.

Daarnaast heb ik nog een aantal wintergroentes in de tuin groeien, waar ik echt niet op kan wachten. De schorseneren, ook wel winterasperges genoemd, zijn toch wel mijn favoriet. Deze kan ik pas oogsten in november, maar het weer voelt echt al aan of het november is en dat je spontaan stampotten gaat eten. Naast de schorseneren staat nog boekenkool, winterpostelein, andijvie, bieten, prei, pastinaak en snijbiet. Er staat dus nog ontzettend veel en de tuin is nog lang niet leeg.


Laten we duimen op nog een aantal mooie dagen. Ik wens jullie allemaal een fijne nazomer.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Tips voor het oogsten

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin