BLOG
maïs oogsten
14 sep. 2017

Tips voor het oogsten

De oogsttijd is nog niet voorbij hoor, want we kunnen zeker tot november nog uit de tuin eten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende groenten als oogst in september: tomaten, augurken, pompoen, (de laatste) courgettes, bietjes, diverse soorten bonen en ook de kruiden moeten we natuurlijk niet vergeten. Er is deze maand dus nog lekker veel te doen.

Pompoen oogsten

Je hebt ontzettend veel verschillende pompoenrassen en dus ook momenten om pompoen te oogsten. De Red Kuri (ras nr. 1 in mijn moestuin) is vaak wat eerder te oogsten en deze heb ik dan ook 2 weken geleden al geoogst uit de tuin. Ze lagen netjes op een steentje te rusten om zo niet beschimmeld te raken door aanraking met de grond. De Butternut pompoen (ras nr. 2 in mijn moestuin) is nog niet te oogsten. Hij moet nog even doorgroeien en nog wat kleuren. Er zijn vaak onduidelijkheden over wanneer je de pompoen precies kunt oogsten. Het is heel makkelijk eigenlijk, want als de steel waar de pompoen aan vastzit wat kurkachtig aan het worden is en deze van groen naar bruin/geel verkleurt, is de pompoen rijp en kun je hem oogsten. De pompoen is binnen op een koele plek zeker 3 maanden te bewaren.

Groene tomaten oogsten

Veel tomaten zijn nog groen en doen hun best om rood te worden door de natuurlijke zon. Helaas wordt het aantal zonuren veel minder en is de kans groot dat veel tomaten buiten niet meer rood gaan worden. De kans op ziektes met kouder en natter weer is ook veel groter, dus breng dan de vruchten, ook al zijn ze groen, uit voorzorg in veiligheid. De groene tomaten kun je namelijk ook gewoon eten. Je kunt ze niet rauw eten, dus je moet ze wel eerst koken. Deze tomaten zijn heerlijk om chutney mee te maken. Vind hier mijn blog die ik vorig jaar schreef over het maken van homemade chutney.

Pluksla oogsten

Sla is een bladgroente die eigenlijk iedereen lust, die supersnel groeit en dus ook snel te oogsten is. Ook kun je het eigenlijk nooit fout doen met pluksla. Je oogst het blad gewoon wanneer je het wilt eten. Laat vooral de wortels lekker in de grond zitten, want dan groeit het plantje gewoon weer verder en zal hij opnieuw blad aanmaken. Zo heb je over een week of 3 gewoon weer pluksla om te eten. Oogst je iedere keer in fases, dan kun je er ook langer van genieten. Je kunt zelfs half september nog pluksla zaaien in de moestuin. In volle grond is de kans wel wat klein dat er nog iets opkomt, maar je kunt het nog proberen buiten onder glas, binnen in de vensterbank of binnen onder groeilampen. Over een paar weken kun je hier dan van oogsten.

Suikermaïs oogsten

Zelf vond ik het in het begin erg lastig om te zien wanneer maïs precies te oogsten is. Dit zie je aan de draden die als het ware een soort kapseltje vormen bovenop de maïskolf. Als deze draden bruin/zwart geworden zijn en de kolf stevig aanvoelt, kun je hem oogsten. De kolven moet je na het oogsten eigenlijk meteen bereiden. Mocht je ze ’s ochtends oogsten, dan kun je ze het beste koel in de koelkast bewaren. Mochten de kolven niet goed gevuld zijn, dan heeft dit te maken met een slechte bevruchting of te veel of te weinig water. Helaas had ik hier last van, dus dat is weer een les voor het volgende seizoen.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Recept tomatensaus van je eigen tomaten

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin