BLOG
floor-kweken-in-een-pot-foto-3
30 aug. 2018

Kweken in potten

De zomer duurt voort en ook het kweken is nog lang niet gedaan. Naast dat je in de volle grond heel veel groenten en fruit kunt kweken, kan dit natuurlijk ook in potten. Kweken in potten is leuk, want je bent een stuk flexibeler dan in de volle grond.

Voordelen van het kweken in potten

 • Mocht je een tuin/balkon hebben waar niet op alle plekken de hele dag zon de schijnt, maar heb je wel een groentesoort gekozen die meer zon nodig heeft, dan kun je de pot makkelijk verplaatsen. In de volle grond gaat dit natuurlijk niet zo makkelijk.
 • Je kunt net wat eerder beginnen in het seizoen. Zaai alvast wat binnen voor als het nog te koud is buiten.
 • De kans op ziektes, die andere planten bijvoorbeeld onder de grond aan elkaar overdragen, is uitgesloten.
 • Ook in het naseizoen kun je makkelijk nog wat in de pot zaaien. Als je een dubbelwandige of vorstvaste pot gebruikt, kan de grond die erin zit niet bevriezen of te koud worden. Hierdoor voorkomt je dat het kiemproces stopt.
 • De grond van een pot kun je makkelijk vervangen. De grond van jouw moestuin kun je wat minder makkelijk vervangen. Hier komt veel meer moeite bij kijken en ook de kosten zijn hoger.
 • Alle slasoorten: dit blad blijft klein en de wortels zijn vrij oppervlakkig.
 • Wortels kunnen goed in een diepe hoge pot gezaaid worden. Dit is vooral een goed idee als er enkel kleigrond in de moestuin te vinden is. Wortels groeien beter op een zandgrond, dus neem vooral een luchtige grond om wortels in te zaaien.
 • Aardappelen kun je heel goed kweken in potten. Tegenwoordig heb je hier zelfs speciale potten voor, waar de 10L zak van Pokon precies in past.
 • Tomaten: deze planten hebben niet zo heel veel water nodig en houden van warmte. De pot kun je dus makkelijk verplaatsen naar een zonnige plek. Ook is het fijn dat als het heel erg hard gaat regenen, je de plant onder een afdakje kunt plaatsen, zodat de tomaten die eraan hangen minder beschadigd worden.
 • Aardbeien zijn supergoed om te verbouwen in potten of zakken. Deze plantjes houden namelijk helemaal niet van natte voeten. Ook help je de vruchten een handje, zodat ze makkelijk langs de potrand of zak naar beneden kunnen hangen.

Geschikte groenten om te kweken in potten

Let op:

 • Geef planten in pot net wat meer water dan de planten die in de volle grond staan. De planten in potten kunnen namelijk niet op zoek naar het grondwater, maar moet het echt van jou hebben. Controleer de pot dus vaak om te zien of de grond niet te droog geworden is.
 • Als het plantje groter wordt, heeft hij meer water nodig. Houd dit goed in de gaten.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Watergebrek in de moestuin

moestuin-cta

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin