BLOG
hagedis-floor
3 jul. 2023

Moestuintips juli

Benieuwd wat er allemaal te doen is in juli in de moestuin? 

Onkruid weghalen: waarom?

Doordat er de laatste tijd veel regen valt, maar het tussendoor ook lekker warm is en de zon schijnt, is de kans groot dat er in je tuintje nu wel wat meer onkruid te zien is. Vergeet dit niet te verwijderen. Als je dit lekker laat groeien, omdat je denkt “oh wat leuk nog meer groen in de tuin”, dan heb je het mis. Alle voeding gaat dan naar deze planten, planten die je eigenlijk niet in de tuin wilt hebben groeien. De voeding die je geeft is natuurlijk bestemd voor de groente en het fruit wat je in de tuin hebt groeien. Goed op letten dus, dat je dit vroegtijdig weghaalt.

Tomaten dieven: hoe en waarom

Het is belangrijk dat je je tomatenplant een beetje in toom houdt. Als je dit niet doet dan gaat hij hele gekke vertakkingen maken en stopt hij alle voeding en energie in het blad. Wat je wilt, is dat de energie naar de vruchten gaat en dat je in september een lekker grote oogst hebt. Wat moet je doen om dit tegen te gaan? ‘Dieven’ is de oplossing, een toepasselijke naam. Zie hieronder de afbeelding ter verduidelijking.

1. Op deze foto zie je de dief in de oksel van de hoofdstam en de vertakking zitten. Als je deze dief laat zitten komt hier eigenlijk weer een extra hoofdstam aan. Laat hem een keertje zitten dan weet je meteen hoe deze eruit ziet. Maar haal hem later wel echt weg.

2. De dief is verwijderd. Doe dit met je vingertoppen door de dief tussen duim en wijsvinger kapot te knijpen. Doe dit niet op een moment dat het kan gaan regenen. In regen zitten namelijk stoffen die ervoor kunnen zorgen dat de tomatenplant ziek wordt. Je moet het eigenlijk zien als een wondje bij de plant als je de dief net hebt verwijderd.

Je moestuin watergeven

Vergeet niet om bij een droge periode goed water te geven. Vermijd dan wel felle zon. Doordat de zon er fel opstaat is de kans dat de bladeren verbranden en dat het water zo weer is verdampt. De bladeren verbranden door de waterdruppels op het blad, deze fungeren dan als een soort mini vergroot glazen, en dan kun je het al raden wat er gebeurt. Hier heeft die plant helemaal niks aan. Geef ’s avonds water, meteen lekker veel en om de 2 dagen.

Op deze manier kan het water lekker diep naar beneden zakken in de grond. Doordat het water dieper in de grond zit wortelen je planten dieper en staan ze ook een stuk steviger in de grond. Ze staan niet alleen steviger maar zijn ook meer ziekte bestendiger.

Moestuinplanten bemesten

Bemest je planten waar vruchten aan gaan komen deze maand goed. Courgette, tomaten en pompoenen houden heel erg van mestrijke grond. Ze groeien eigenlijk het beste op de composthoop. Neem een handje mest en strooi dit onder de plant uit. Het is goed om na het mesten wat water te geven. Mesten is dus ook beter om ‘s avonds of aan het einde van de dag te doen.

Beschermen van planten

Krijgen jouw courgette-, aardbei- of pompoenplanten nu ook vruchten? Zorg dan wel dat de vrucht niet in aanraking komt met de grond, dan gaan ze rotten. Bij de grote vruchten van de pompoenen en de courgettes kan je er een steen onder leggen. Bij de aardbeien een bedje van stro zodat de aardbeien daarop kunnen rusten.

Genieten van de oogst

In juli kan je vaak al flink wat oogsten uit de tuin, denk aan tuinbonen, erwtjes, radijsjes, spinazie, sla, aardbeien, peulen en sugarsnaps. Met deze oogst kook ik samen met Bas (mijn vriend) veel lekkers. 

Lavendel eten

Ik ben dol op lavendel en dit is de ideale tijd dat je de lavendel kunt knippen/oogsten. Lavendel kun je heel goed voor van alles gebruiken, maar je kunt het ook eten, op voorwaarde dat je van de geur en smaak houdt natuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan het maken van thee van lavendel, het verwerken in een cake of het bewaren van de gedroogde bloemetjes in de kledingkast in een geurzakje. Mocht je er helemaal niks aan vinden, dan weet ik zeker dat je er iemand anders heel blij mee kunt maken. Gooi het dus niet zomaar weg.

Wintergroenten zaaien

Nadat ik geoogst hebt ontstaat er weer ruimte in de tuin.  Aan het begin van het seizoen zoek ik op  wat er op de plek van deze 2 groenten kan groeien, nadat ik alles geoogst heb. Het is namelijk zo zonde als deze grond leeg komt te staan. Ik gebruik deze plek dan opnieuw om te zaaien en ik kies voor wintergroenten. Deze zaai je meestal veel later, omdat deze ook pas in november/december te oogsten zijn. Je zou deze plek ook heel goed kunnen gebruiken voor radijs, pluksla, postelein, radicchio, bieten, boerenkool, andijvie, paksoi, spinazie of veldsla. Er is dus genoeg keuze!

Auteur: Floor Korte van Floors Moestuin

Lees ook: 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin