BLOG
Moestuinbak - Floor
29 mrt. 2016

Moestuinbak - Deel 2/4 - Opbouwen van de moestuinbak

Het weer wordt mooier en mooier, maar plantjes buiten planten, daar moet je echt nog even mee wachten worden tot na 15 mei. Maar je kan natuurlijk al wel een hele berg andere dingen doen om het moestuinseizoen voor te bereiden.

 

In de vorige Pokon Moestuinbak blog heb je kunnen lezen hoe je zelf een moestuinplan kan maken. Ook vind je daar een uitgewerkt moestuinplan met een zaai- en oogstkalender. Speciaal voor de startende moestuinder. Niet te moeilijk vooral heel simpel en snel gedaan. Wat na al deze stappen volgt is vooral veel geduld :) Daar kom je echt het verste mee.

 

In deze blog vind je stap voor stap uitgelegd hoe je de bak in elkaar moet zetten. Ik raad je aan om eerst de tekst even goed door te lezen voordat je direct begint.

 

Bij de Pokon Houten Moestuinbak, die je bij veel tuincentra kan kopen, zit het volgende:

 

> Set met schroeven;

> Een gebruiksaanwijzing;

> Hoek profielen;

> 8 planten voor de zijkanten;

> 6 planken met uitsparingen (deze dienen voor het raster op de moestuinbak);

> Worteldoek;

> Zelf heb je nodig: boormachine met een kruiskop bitje.

 

 

Stap 1:

Pak het pakket uit en doe dit op een plek waar je genoeg ruimte hebt om de bak in elkaar te zetten. De bak zelf kan je uiteraard overal in elkaar zetten, maar voordat de grond er uiteindelijk in gaat moet je hem op de plek zetten waar je hem wilt hebben. Dit omdat als de grond erin zet de bak zo zwaar is dat je hem niet meer kan verplaatsen ;) Leg de eerste 4 planken, met de hoek profielen ernaast, op de manier van de foto op de grond. Als je dit niet op deze manier doet dan komt je niet uit en zullen straks de rasterlatjes niet passen.

Stap 2:

Schroef aan iedere plank 1 hoekprofiel, doe dit allemaal aan de zelfde hoek van de plank. Ik heb dit gedaan op een kruk, zodat je er de hoekprofielen recht erop kan schroeven en niet weg schieten. Als je alle hoekprofielen hebt gedaan kan je hierna alles makkelijk in elkaar schuiven en vast schroeven aan elkaar op de manier zoals ik het in eerste instantie had uitgelegd (zie tweede foto).

 

 

Stap 3:

Zodra je de onderste planken allemaal aan elkaar hebt vast geschroefd, d.m.v. de hoekprofielen, schuif je de volgende laag planken er op. Ook deze zet je vast met de schroeven, zodat je bak compleet is.

Stap 4:

Plaats de bak op de plek waar je deze wilt hebben. Op het balkon, achtertuin of gewoon in de moestuin en leg het worteldoek in de moestuinbak. Vorm deze naar de bak en zorg ervoor dat aan iedere kant even veel wortel doek oversteekt. Dan weet je zeker dat het doek in het midden ligt. Doe dan het worteldoek weer wat naar beneden en zorg ervoor dat de uitsparingen, waar de raster latten in komen te liggen, weer vrij zijn.

Worteldoek

Het worteldoek zorgt er voor dat de kans op onkruid heel klein is, dit omdat er tussen de ondergrond en de ondergrond waar jij de bak op plaatst is afgedekt. Wat wel heel fijn is dat het wel water van de ondergrond opzuigt. Maar voldoende water geven is alsnog een goed plan.

 

 

Mix voor je Moestuinbak

Wat er nog wel los aangeschaft moet worden zijn 8 speciale zakken Pokon Moestuinbakken Mix. Dit aantal past precies in de bak. De samenstelling van deze grond zorgt ervoor dat het langer vocht vast houdt en dat het zeker weten 4 maanden aan voedingstoffen heeft. Dit betekent niet dat je helemaal niet meer hoeft bij te mesten. Doe alle moestuinbakken mix in de bak en stop het worteldoek wat onder de grond, zodat je deze niet meer ziet. (dit doe ik alleen omdat het er een stuk netter uitziet ;).

 

 

Stap 5

Doe nadat je de moestuinbakken mix erin hebt gedaan de raster latjes erin. Even wat schuiven en wiebelen en ze vallen zo in de gleufjes.

 

 

Zaaien in april

In de maand april kan er steeds meer gezaaid gaan worden buiten in de moestuinbak, hieronder een overzichtje wat je allemaal kan gaan zaaien in de bak:

 

> Bieten

> Pluksla

> Oost Indische Kers

> Wortels

> Radijsjes

> Spinazie

 

Dit kan je ook allemaal terug vinden in de eerdere blog waar de zaai en oogst kalender staat vermeld.

 

Lukt het niet of heb je nou vragen over andere dingen van de moestuinbak, stel dan je vraag.

 

hieronder en ik zal deze beantwoorden. Succes allemaal!

 

Groetjes,

 

Floor - Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin