BLOG
Floor heeft een moestuin in potten
28 feb. 2020

Start je eigen moestuin in potten

Heel veel mensen hebben een hele kleine stadstuin of enkel een balkon, maar willen wel hun eigen groenten, fruit of kruiden verbouwen. Wees niet getreurd, want ook dan kan het gewoon, als je maar zon hebt. Ruimte kun je namelijk creëren met handige oplossingen. Er zijn zoveel manieren te bedenken; dit kunnen DIY-projecten zijn, maar ook heel veel fabrikanten brengen speciale potten en bakken op de markt, zodat dit je heel makkelijk af gaat.

Binnen voorzaaien

Het hele begintraject van je eigen groenten verbouwen is natuurlijk gewoon hetzelfde als je een moestuin hebt in de volle grond. Het voorkweken van bepaalde gewassen gebeurt nu op dit moment enkel nog binnen. Buiten is het echt nog te koud om daar aan de slag te gaan. Kies een licht en warm plekje uit in huis waar jouw plantjes op kunnen groeien en je kunt aan de slag. Kijk op de achterkant van de zakjes van zaden of deze eerst binnen gezaaid moeten worden of meteen buiten.


Gewassen kiezen

Voordat je zomaar start, is het wel goed om even te kijken of de gewassen die je wilt verbouwen wel op het balkon of in losse potten in de stadstuin verbouwd kunnen worden. Geschikte gewassen voor in potten op het balkon of in de kleine stadstuin zijn vooral compacte planten. Planten die klimmen zijn ook heel erg geschikt, want deze gaan namelijk de hoogte in, waar je minder oppervlakte voor nodig hebt. Denk dan aan de volgende gewassen:

 • Cherrytomaat
 • Snackkomkommer
 • Pepers
 • Paprika
 • Aubergine
 • Diverse keukenkruiden
 • Bloemen
 • Aardbeien
 • Blauwe bes
 • Voeden is heel erg belangrijk. Omdat de pot natuurlijk niet bij de grond kan, is het belangrijk om op tijd bij te voeden. Als de blaadjes licht kleuren, is het tijd om te voeden
 • Dit geldt eigenlijk ook voor water, omdat de wortels niet dieper kunnen dan de bodem van de pot. Ze zijn heel erg afhankelijk van jouw watersessies. In hete zomers verdampt het water ook nog eens sneller. Dan is iedere dag water geven aan het einde van de dag de beste optie.
 • Zorg ervoor dat je de gewassen waar de vogels dol op zijn wel afdekt met netten waar de vogels niet doorheen kunnen. Denk dan aan de aardbeien en de blauwe bessen. Anders kun je er zelf niet veel van oogsten, kan ik je vertellen.

Verticaal tuinieren

Als jouw balkon zo klein is dat je er enkel met 2 stoelen kunt zitten, is het misschien een idee om de hoogte in te gaan. Kies bijvoorbeeld voor een rek van betongaas aan de wand met daaraan losse potten die hangen. Zorg ervoor dat er gaatjes onder in de potten zitten zodat het overtollige water weg kan lopen. Je kunt ook gaan voor een pallet, waar je de vakken van dicht maakt met worteldoek. Hier kun je heel goed een verticale tuin van maken.

Overige tips

Veel succes met het starten van je eigen moestuin in potten!

Groetjes,

Floor

Lees ook: DIY: Zaden checken, testen en ruilen

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin