BLOG
bestaande-zaden-floor-1
14 feb. 2020

DIY: Zaden checken, testen en ruilen

Kriebelt het bij jou ook al zo om weer aan de slag te gaan met zaaien? Bij mij wel, maar ik wacht toch nog heel eventjes. Doordat je merkt dat het nu nog steeds zo ontzettend warm is en het eigenlijk nog niet echt heeft gevroren, gok ik dat we nog wel wat vorst gaan krijgen en we uiteindelijk dus later de moestuin in kunnen. Mijn advies is om gewoon alles even 2 weekjes te verschuiven. Zo zit je straks niet met megaplanten in huis, want dat neemt zo veel ruimte in en dat is echt zonde.

Mocht je er wel voor kiezen om volgende week al te gaan beginnen met bijvoorbeeld de tuinboontjes, pepers en paprika’s, dan is het slim om goed te kijken naar de zaden die je kiest of die je nog hebt liggen.

Houdbaarheidsdatum

Zijn de zaden eigenlijk nog wel goed en wat betekent het als de zaden over datum zijn? Sommige gewassen, pastinaken bijvoorbeeld, raken heel snel hun kiemkracht kwijt. Je zult dus merken dat het zaadje niet meer ontkiemt. Heel veel zaden kunnen makkelijk 5-7 jaar mee. Ondanks dat er zelfs een datum op de verpakking staat, kun je het natuurlijk altijd gewoon proberen. Bewaar de zaden altijd droog, koel en op een donkere plek, dan zullen ze nog minder snel achteruit gaan.

Het testen van zaden

Je kunt je zaden testen door een aantal van de zaadjes waar je over twijfelt op een nat keukenpapiertje te leggen. Dit natte papiertje doe je dan in een hersluitbare bak met een transparante deksel. Doe hier een handdoekje overheen en check dit om de paar dagen. Laat het bakje lekker dicht zodat het binnen warm blijft. Zijn er tussen één week en 2 weken zaadjes uitgekomen, dan weet je dat er nog kracht zit in de zaden. Is het merendeel niet uitgekomen, dan zou ik ervoor kiezen om nieuwe zaden aan te schaffen. De kans dat je hier geen oogst van zult hebben, is heel erg groot.

Zaden ruilen

Hoe leuk is het om ieder jaar weer een nieuw gewas en ras te proberen? Ik doe dit ieder jaar met de tomaten en pepers. Ik heb inmiddels een hele lieve dame die ieder jaar mij een aantal zaadjes toestuurt vanuit België. Ik stuur haar dan ook altijd weer een leuk pakketje terug. Mocht je niemand om je heen hebben die ook een moestuin heeft, dan wordt het natuurlijk wat lastiger om te ruilen. Ga op zoek naar mogelijkheden op bijvoorbeeld het internet. Er zijn ontzettend veel sites en Instagram of facebook-groepen waar mensen willen ruilen. Niet alleen zaden, maar ook stekken worden aangeboden. Wat dacht je van de Stek.App? Heb je een moestuin bij een vereniging, dan zou je natuurlijk een briefje op kunnen hangen. Op social media kun je ook gewoon een oproepje plaatsen, dan komt het vanzelf goed.

Ik denk dat je je met deze tips best nog wel een tijdje kan vermaken en dat je op deze manier veel nieuwe gewassen kan ontdekken. Veel plezier!

Groetjes,

Floor

Lees ook: https://www.pokon.nl/blog/weetjes-feitjes-pepers-kweken/

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin