Het was zo ontzettend droog in de Nederland afgelopen weken. Dat was natuurlijk niet alleen in Nederland zo, maar overal in Europa. Dit leidt tot veel nadelige gevolgen voor de natuur. Deze variëren van bosbranden in de duinen tot het uitvallen van blad aan de bomen in de maand augustus wat normaal pas veel later in het jaar gebeurd. Ook merk je het aan de vruchtengroenten, die door het gebrek aan water, kleinere opbrengst leveren.
Is je dat al opgevallen? Als je door de moestuin of op straat loopt, liggen er ineens overal blaadjes op de grond. Hoe kan dat eigenlijk? Het lijkt wel herfst! Ik heb uitgezocht hoe dit in elkaar zit. Bomen hebben uiteraard water nodig om te groeien, net zoals ieder plantje. De wortels van bomen zijn wel wat dieper, zodat ze naar het grondwater gaan, waardoor bomen echt niet zomaar doodgaan. Als het echter weken achter elkaar heel erg droog is en er geen drupje regen valt, en als het valt het meteen weer verdampt, is er op een gegeven moment niet meer genoeg water voor al die bomen. Uit pure noodzaak om te overleven laat de boom dan zijn groene blaadjes vallen, zodat het water dan naar de boom zelf blijft gaan aangezien hij het water verdampt via zijn bladeren. Dit is eigenlijk een hele logische reactie, vind je niet?!
Ik hoorde van veel volgers dat er een sproeiverbod was afgegeven, dus dat we de bomen, maar ook de plantjes, niet konden helpen op dat moment. Wat kunnen we daar de volgende keer op voorhand aan doen?
Hieronder geef ik een aantal tips voor als er een sproeiverbod wordt afgegeven. Het is sowieso ook goed om erover na te denken om minder water te verspillen en water goed te benutten:
Succes met deze voorbereidingen en groetjes,
Floor
Lees ook deze blog van Floor: Wist jij dit over courgettes?