BLOG
Floor_watergebrek_foto2_kleine vruchten (1).jpg
16 aug. 2018

Consequenties van het watergebrek

Het was zo ontzettend droog in de Nederland afgelopen weken. Dat was natuurlijk niet alleen in Nederland zo, maar overal in Europa. Dit leidt tot veel nadelige gevolgen voor de natuur. Deze variëren van bosbranden in de duinen tot het uitvallen van blad aan de bomen in de maand augustus wat normaal pas veel later in het jaar gebeurd. Ook merk je het aan de vruchtengroenten, die door het gebrek aan water, kleinere opbrengst leveren.

Is je dat al opgevallen? Als je door de moestuin of op straat loopt, liggen er ineens overal blaadjes op de grond. Hoe kan dat eigenlijk? Het lijkt wel herfst! Ik heb uitgezocht hoe dit in elkaar zit. Bomen hebben uiteraard water nodig om te groeien, net zoals ieder plantje. De wortels van bomen zijn wel wat dieper, zodat ze naar het grondwater gaan, waardoor bomen echt niet zomaar doodgaan. Als het echter weken achter elkaar heel erg droog is en er geen drupje regen valt, en als het valt het meteen weer verdampt, is er op een gegeven moment niet meer genoeg water voor al die bomen. Uit pure noodzaak om te overleven laat de boom dan zijn groene blaadjes vallen, zodat het water dan naar de boom zelf blijft gaan aangezien hij het water verdampt via zijn bladeren. Dit is eigenlijk een hele logische reactie, vind je niet?!

Ik hoorde van veel volgers dat er een sproeiverbod was afgegeven, dus dat we de bomen, maar ook de plantjes, niet konden helpen op dat moment. Wat kunnen we daar de volgende keer op voorhand aan doen?

Hieronder geef ik een aantal tips voor als er een sproeiverbod wordt afgegeven. Het is sowieso ook goed om erover na te denken om minder water te verspillen en water goed te benutten:

  • Als je gaat douchen, moet het water altijd even opwarmen voordat je eronder stapt. Bewaar dit water en geef dit aan je plantjes.
  • Als je de afwas doet, moet het water altijd eerst opwarmen. Bewaar dit koude water en geef dit aan de plantjes.
  • Plaats een regenton in de moestuin. Je bent nooit te laat, want het gaat altijd wel weer een keertje regenen. Als je een grote moestuin hebt en er de ruimte voor hebt, zet er dan gewoon een aantal neer, want water heb je nooit genoeg.
  • Regenwater is bovendien ook het allerbeste om je planten te geven. Hier zit namelijk geen kalk in en dat is veel beter voor de groei van het plantje.
  • Heb je een moestuin op een complex met daarnaast een slootje? Haal daar met emmers water uit en geef dit aan je plantjes. Dit is een goed alternatief wanneer het water heel schaars is.
  • Water geeft ik altijd ’s avonds. Zo zakt het net wat dieper de grond in zonder dat het meteen verdampt is. Er is uiteraard bijna niet tegenaan de sproeien met zoveel warm weer, maar mocht jij nog een handige aanvullingen hebben voor dit lijstje, deel deze dan hieronder met ons.

Succes met deze voorbereidingen en groetjes,

Floor

Lees ook deze blog van Floor: Wist jij dit over courgettes?

moestuin-cta

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin