BLOG
Floor_foto 3_citroengras.jpg
18 jul. 2017

Kruidenparadijs

Mijn moestuinbak is dit jaar omgetoverd tot een waar kruidenparadijs. Ik kook heel veel met kruiden en vind het lekker om verse kruiden te kunnen oogsten en er meteen wat lekkers mee te maken!

Wat staat er allemaal in de bak?

Mijn moestuinbak heb ik vorig jaar in de tuin opgezet. Het eerste jaar had ik er startersgroenten in staan om te kijken hoe dit zou uitpakken. De conclusie is eigenlijk dat het supergoed ging (in deze blog lees je er meer over). Dit jaar heb ik de bak voorzien van nieuwe moestuinbakkenmix, kruidengrond en allemaal verse kruiden. Er stonden nog wat winterharde kruiden in van vorig jaar, maar de andere lege vakken heb ik inmiddels bijna allemaal opgevuld met nieuwe kruiden. Een groot voordeel van de kruiden in deze bak is dat deze bak niet direct de grond raakt, waardoor de vorst niet alle kruiden kapotmaakt. Tot mijn verbazing had namelijk de peterselie in deze bak het netjes overleeft en daar kan ik nu opnieuw van oogsten. De volgende kruiden heb ik nu in mijn bak staan:

Citroentijm

Citroentijm is superlekker om te vermengen met geroosterde groenten uit de oven.

Citroenverbena

Citroenverbena is echt een topper om aanmaaklimonade mee te maken. Kook wat water met suiker en voeg de verbena toe. Laat het ca. 3 uur trekken en giet het af in kokendhete steriele potjes. Doe de deksel erop en laat potjes ondersteboven afkoelen.

Gewone tijm

Deze gewone tijm is lekker om door een aardappelsalade te mixen. Probeer ook eens water met tijm en losse citroenpartjes. Dit is heel verfrissend en geeft een kruidig smaakje voor de warme zomerdagen.

Rozemarijn

Rozemarijn is echt een topper voor de winterse gerechten. Ook in de zomer kun je de rozemarijntakjes gebruiken als een soort spiesjes. Rijg hier wat groente en vlees aan en leg het op de BBQ. De rozemarijnsmaak trekt dan helemaal in het vlees en de groenten.

Selderij

Selderij, dit kruid is lekker om bijvoorbeeld te verwerken in soepen.

Basilicum

Basilicum kan bijna in ieder gerecht verwerkt worden. Mijn favoriet is caprese. Hierbij combineer ik plakjes tomaat, mozzarella en basilicumblaadjes. Echt heerlijk is dit!

Bieslook

Bieslook is heerlijk door salades en te gebruiken als vervanger van ui. Dit is ook één van de kruiden die het meest gebruikt wordt in de Nederlandse keuken.

Citroengras

Citroengras is nieuw voor mij. Dit kruid wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken en je kunt er super lekkere thee van zetten.

Oregano

Ik verwerk mijn verse oregano altijd in lekkere pastasauzen!

Bonenkruid

Het koken van boontjes samen met bonenkruid zorgt ervoor dat de smaak van de bonen nog intenser wordt. Ook kun je bonenkruid als een soort tijmvervanger beschouwen. Ik vind de smaken namelijk vrij dicht bij elkaar komen.

Kervel

Kervel is een eenjarige plant dus je zult volgend jaar weer een nieuw plantje in de tuin moeten zetten. Kervel is lekker door de salade heen, maar ook heel lekker om kervelsoep van te maken.

Maggiplant

Maggiplant is een super goede vervanger voor bouillonblokjes voor in de soep. Zo kun je dus zelf een soep maken zonder toegevoegde E-nummers.

Santolina

Santolina is een kruid dat mij een beetje doet denken aan rozemarijn en tijm. De geur en smaak gaat dan ook een beetje in die richting. Dit kruid is heerlijk om met groenten in de oven te schuiven.

Peterselie

Peterselie is niet te missen in een moestuin of in een keuken. Dit is het kruid dat ik waarschijnlijk ook het meest gebruik in mijn recepten. Het groeit goed in de zomer en tot mijn stomme verbazing had het de winter overleefd.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Moestuinweetjes van Floor

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin