BLOG
potgrond-tabletten-floor
3 apr. 2016

Kruiden zaaien

Het is weer tijd voor het zaaien van kruiden! In een moestuin, Pokon Moestuinbak of een binnenmoestuin mogen de kruiden niet ontbreken. Ze groeien vrij traag dus lekker nu binnen beginnen zorgt ervoor dat je na 15 mei volle plantjes buiten kan uitplanten. In de zomer kun je er dan lekker van eten. Door de salade of door een gerecht wat uit de oven komt, maar ook een sudderpot wat je een berg aan kruiden toevoegt! Ook zijn er heel veel kruidensoorten die je zaait en die ook het jaar erna gewoon weer opkomen. Oregano en salie bijvoorbeeld, deze zijn zo lekker om te gebruiken in de keuken. Oregano samen met de tomaten, en salie samen met de pompoen. Beter kan niet vind ik ;)

 


 

Kruiden zaaien is heel makkelijk, en helemaal op deze manier: eerst binnen voorzaaien is heel slim omdat je dan langer en sneller kan genieten van je lekkere kruiden! In maart is het eigenlijk de tijd om te beginnen, dit geldt wel voor veel meer wat je uiteindelijk in de tuin gaat uitplanten. Wacht nog wel even met direct in volle grond zaaien buiten. De kans op nachtvorst is nog zo groot dat het super zonde zou zijn als al je plantjes meteen dood vriezen. Binnen zaaien kan nu perfect. In de Pokon Kruiden Kweekset zitten 5 kruiden: Peterselie, Citroenmelisse, Tijm, Bieslook en Basilicum. 
 

--Dit Pokon product is niet meer verkrijgbaar, maar er zijn zat andere leuke kruidenstartjes verkrijgbaar in de winkel!--
 

 

Dit starters kruiden kweekpakketje is heel makkelijk te gebruiken omdat het in een bakje zit waar je de eerste paar weken de plantjes in kan laten groeien en daar dus niks aan hoeft te doen. Ook kan je door de sleuven heel makkelijk water geven zodat alle plantjes evenveel krijgen. Ook zit er een plastic deksel op, wat zorgt voor een soort kas. Doordat je deze deksel over de plantjes plaatst blijft het lekker warm bij de plantjes en kunnen ze goed ontkiemen.

 


 

Hieronder vind je het stappenplan om heel eenvoudig je eigen mini kruiden moestuinje op te zetten! Het enige wat je extra nodig heb naast het pokon pakketje is een gietertje met water.

 

Stap 1

Haal de zaadjes uit het kweekbakje en giet water in het bakje dat het via het water reservoir bij de potgrondtabletjes komt. Na een paar minuten hebben ze al het water opgenomen en zijn net een soort bolletjes geworden.

 

 

 

Stap 2

Maak de zakjes met zaad open en doe bovenin elk “grond bolletje” 5 zaadjes.

 

Stap 3

Klik de 2 delen van het dekseltje in elkaar en plaats deze boven de potgrondbolletjes.

 

Stap 4

En nu is het vooral geduld hebben, als de blaadjes tegen de bovenkant van het dekseltje komen kan je het dekseltje verwijderen en nog even door laten groeien. Nadat het dekseltje eraf is zullen de plantjes wat meer water nodig hebben omdat dit sneller verdampt. Niet vergeten water te geven dus.

 

Stap 5

Totdat ze helemaal uit zijn gekomen en zeker 4 blaadjes hebben, dus eerst 2 kiemblaadjes, en daarna nog 2 blaadjes. Dan is het tijd om ze over te potten naar een grotere pot met moestuingrond zodat ze verder kunnen groeien en sterke wortels kunnen gaan krijgen.

 

Stap 6

Na ongeveer 6 tot 8 weken kan je de kleine kruiden plantjes buiten uitplanten!

 

 

Nadat je de zaadjes gezaaid hebt en je alles klaar hebt, zet de bakjes dan in de vensterbank lekker in het zonnetje. Vooral in de eerste weken hebben ze veel warmte en zon nodig om goed te kunnen ontkiemen en dus daarna ook te groeien.

 

 

 

Er zitten meer zaadjes in de zakjes dan dat je kwijt kan in de potjes. Bewaar deze zaadjes, je kan deze in de volgende periode buiten ook nog zaaien. Doe dit in de zomer, dan is het een stuk warmer en ontkiemen de zaadjes ook veel sneller.

 

> Basilicum: Vanaf half mei kan rechtstreeks in volle grond gezaaid worden. Zodra de winter aanbreekt kan je de plantjes uit de grond overpotten naar een pot en deze in de winterperiode gewoon binnen bewaren.

 

> Bieslook: Vanaf april kan je rechtstreeks in de volle grond zaaien. Zodra de winter aanbreekt kan je de plantjes uit de grond overpotten naar een pot en deze in de winterperiode gewoon binnen bewaren.

 

> Citroenmelisse: Vanaf eind april/begin mei kan je rechtstreeks in de volle grond zaaien. Oogst de blaadjes meerdere keren aangezien het anders te snel in de bloei schiet, als je hem vaak oogst wordt het ook een sterkere plant!

 

> Peterselie: Vanaf eind april/begin mei kan je rechtstreeks in de volle grond zaaien.

 

> Tijm: Vanaf eind mei/juni kan je rechtstreeks in de volle grond zaaien. Jonge tijm plantjes kan je in de winter bewaren in een pot op een zonnige vensterbank.

 

MINI HELPDESK

Het duurt zo lang, doe ik iets verkeerd?

Nee je doet helemaal niks verkeerd, de kiemtijd van de zaadjes die je net gezaaid hebt is best wel lang. Dus wees geduldig en praat af en toe tegen je plantje wie weet groeit hij dan wat sneller ;)

 

C.a. kiemduur van de gezaaide kruiden.

 

> Tijm: 30-45 dagen

> Bieslook: 20-30 dagen

> Peterselie: 15-30 dagen

> Basilicum: 14-25 dagen

> Citroenmelisse: 20-40 dagen

 

Heb je nou een andere vraag over je kruiden, stel deze dan onder deze blog in het vragen venster! Dan zal ik je vraag beantwoorden :)

 

Groetjes,

 

Floor - Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin