Tips
03-05-17

Zomergroenten oogsten

Het moestuinseizoen is in volle gang! Wat worden we blij van al die prachtige foto’s van jullie mooie moestuintjes. Ben je al langere tijd een fanatieke moestuinierder? Dan is de kans groot dat je deze maand al de eerste zomergroenten kunt oogsten die je gekweekt hebt. Je wilt natuurlijk zeker weten dat je je gekweekte zomergroenten op het juiste moment (niet te vroeg en niet te laat) oogst.

In deze blog lees je welke groenten je in de maand mei kunt oogsten en geven we je tips waardoor je zeker weet dat je zelfgekweekte groenten klaar zijn voor de oogst!

Radijsjes oogsten

Radijsjes zijn één van de snelstgroeiende moestuingroenten. Ze kiemen en groeien snel, waardoor je ze een paar weken na het zaaien al kunt oogsten.

Na een week of drie/vier kun je voorzichtig wat aarde weghalen om te kijken of de radijsjes al rood zijn. Zijn ze nog te klein of te smal? Stop ze dan weer veilig onder de aarde en check een paar dagen later of ze al klaar zijn om te oogsten.

Wanneer je de radijsjes oogst, trek je ze met loof en al uit de grond. Nadat je ze hebt afgespoeld, moet je het loof zo snel mogelijk verwijderen. Zelfgeoogste radijsjes worden al snel zacht als het loof aan de knol blijft zitten. Wil je genieten van de lekkerste radijsjes? Dan eet je ze op dezelfde dag als dat je ze geoogst hebt.

Andijvie oogsten

Aan andijvie kun je makkelijk zien wanneer je kunt oogsten. Veranderen je andijvieplantjes langzaamaan in kroppen? Dan is het tijd voor je eerste andijvie-oogst! Afhankelijk van de weersomstandigheden, kun je je eerste andijvie in mei al oogsten.

Om te kunnen genieten van een rijke andijvie-oogst, is het belangrijk dat je je andijvie zaait in vochthoudende en voedzame potgrond. Pokon Biologische moestuinmest kan dienen als een extra steuntje in de rug voor de mooiste en lekkerste andijvie!

Basilicum oogsten

Klaar om basilicum te oogsten? Let op dat je alleen de grotere blaadjes en niet de hele tak oogst. Het duurt al snel een week of drie voordat de takjes weer zijn aangegroeid, terwijl de kleinere, groeiende blaadjes binnen twee dagen tot oogstbare blaadjes groeien.

Net als radijsjes, kun je basilicum ook het beste op de dag oogsten dat je het wilt eten. De blaadjes zijn dan nog stevig en vol van smaak. Vanaf mei kun je je eerste basilicumblaadjes oogsten, maar in de zomermaanden zijn ze het volst van smaak.

Welke zomergroenten hoop jij deze maand te oogsten?

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (0)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.